cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.09.2023 11:15:07

Kamil Janáček měl své „řemeslo” rád a dělal ho na špičkové úrovni (Eva Zamrazilová)

 

Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB (Hospodářské noviny 21. 9. 2023)

Profesor Kamil Janáček byl součástí mého pracovního i osobního života více než 40 let. Poprvé jsme se potkali v roce 1980 při studiu na VŠE v předmětu politická ekonomie kapitalismu, v němž nás Kamil i přes tehdejší politickou situaci seznamoval s klasickou ekonomií Adama Smithe a dalšími ekonomickými teoriemi, kterým se tehdejší učebnice vyhýbaly. Další setkání bylo na půdě Ekonomického ústavu Akademie věd ČR, kam jsem nastoupila jako mladý „výzkumník“. Byla to pro mne nádherná léta, protože Ekonomický ústav byl tehdy určitým ostrůvkem pozitivní deviace s poměrně rozsáhlou mírou akademické svobody.

V roce 1991 jsem se stala členkou Kamilova týmu a od té doby jsme spolu pracovali dalších 17 let. Doprovázela jsem ho v dubnu 1994 do Komerční banky, kde zakládal tým hlavního ekonoma. Byl vůbec prvním hlavním ekonomem v České republice. Vždycky s oblibou říkal, jak moc má rád své „řemeslo“ – myslel tím samozřejmě práci makroekonoma. Měl ho nejen rád, dělal ho i na špičkové úrovni a byl uznávaným makroekonomem nejen doma, ale i v zahraničí.

Nemohu zapomenout na to, jak moc mi Kamil Janáček pomohl nejen v rámci naší práce a debat, ale i jako dobrý šéf, který mi pomohl sladit práci s výchovou tří dětí. Byl průkopníkem manažera, kterému nevadil částečný úvazek, pozdní příchody a brzké odchody – zkrátka akceptoval i na tehdejší dobu výjimečný home office, s jedinou podmínkou: práce musí být dodána precizní a včas. Jako šéf byl tedy vstřícný a laskavý na jedné straně, ale hodně přísný v oblasti nároků. Ostatně asi nemůže být náhoda, že jeho týmem hlavního ekonoma Komerční banky prošli během patnácti let dva viceguvernéři bankovní rady ČNB a jeden její člen.

Naše pracovní cesty se nakrátko rozešly v roce 2008, kdy jsem se stala členkou bankovní rady ČNB. Nebylo to ale nadlouho, Kamil svoji pracovní kariéru v bankovnictví ukončil šestiletým mandátem v bankovní radě ČNB. Když Kamil z bankovní rady ČNB v roce 2016 odešel, věnoval se intenzivně výuce studentů a psaní textů. Ještě minulý týden jsem mu posílala data z rozvahy ECB. Škoda že si už nepřečtu, co o měnové politice Evropské centrální banky chtěl napsat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688