olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  19.09.2023 16:57:00

Olomouc - Moravská filharmonie zahajuje sezonu

Moravská filharmonie zahajuje sezonu

Nová sezóna v Moravském divadle Olomouc přinese hudební lahůdky. Zahajovací koncert, který se uskuteční v Redutě ve čtvrtek 21. září, představí díla od renomovaných skladatelů Richarda Wagnera, Dmitrije Šostakoviče a Johannese Brahmse. Filharmoniky povede jejich šéfdirigent Zsolt Hamar.

Úvodní kompozice večera Siegfriedova idyla německého skladatele Richarda Wagnera a letošního dvojitého jubilanta Richarda Wagnera (1813–1883) přivede posluchače na cestu plnou emotivního hudebního zážitku. Vrchol večera představuje Koncert pro klavír, trubku a smyčcový orchestr Dmitrije Šostakoviče. „Reflektuje mladistvou energii svého autora a hýří spoustou odvážných kompozičních nápadů i hudebních citátů, a to z tvorby Ludwiga van Beethovena, Josepha Haydna a lidových melodií. Tato skvostná skladba přinese společnou virtuózní interpretaci sólotrumpetisty Moravské filharmonie Ondřeje Moťky a klavíristky Mariangely Vacatello,“ slibuje nezapomenutelný hudební zážitek šéfdirigent Hamar. Poslední kompozicí večera Symfonií č. 2 D dur op. 73 Johannese Brahmse vyústí dramaturgický programový blok, za jehož pomyslné pojítko lze považovat tvůrčí odkaz Ludwiga van Beethovena. „Díky svému převážně pastorálnímu vyznění bývá dílo často srovnáváno s Beethovenovou šestou symfonií,“ dodává Zsolt Hamar.

Koncertní řada A, jejíž první koncert zahajuje celou sezonu Moravské filharmonie, bude pokračovat dalšími třemi koncerty. Posluchači se mohou těšit na hobojistu Martina Daňka či barytonistu Tadeáše Hozu. Symfonický cyklus šéfdirigenta lze v rámci abonmá příhodně doplnit Symfonickým cyklem dramaturgyně (koncertní řada D) nebo koncertní řadou Patriot (P), která je věnovaná osobnostem spjatým s Olomoucí. Koncerty řady A a řady P se konají vždy ve čtvrtek od 19.00, Symfonickému cyklu dramaturgyně budou patřit páteční večery rovněž od 19.00.

Ani v této sezoně nechybí Koncertní řada C, která propůjčí Redutu crossoverovým projektům, dále koncertní řada JAMU, ve které Moravská filharmonie spolupracuje s talentovanými absolventy JAMU a HAMU. Komorní řada R v této sezoně nalezne domov v nově zrekonstruovaném Červeném kostele.

Pevnou součástí nabídky jsou také nedělní matiné čili koncertní řada NM zaměřená na rodiče s dětmi. Moravská filharmonie ale myslí i na ty úplně nejmenší, dosud nenarozené posluchače. V rámci koncertní řady NR, jejímž ambasadorem je senátor a primář novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor, pro ně pořádá speciální relaxační hudební podvečery s harmonizující hudební i světelnou složkou.

Bližší informace k jednotlivým koncertním řadám, programům i vstupenkám jsou k dispozici na webu Moravské filharmonie.

Zdroj: Moravská filharmonie Olomouc

| Poslední úprava: 19. září 2023 (út)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688