Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.09.2023 20:01:56

Ještě vyšší americké výnosy?

Ještě vyšší americké výnosy?

Jan Berka
20:01 19. září 2023
Zdroj: Depositphotos

Výnosy amerických dluhopisů dnes opět rostou. V tomto krátkém zamyšlení se podíváme nejen pod pokličku tohoto posunu, ale i na výsledek dnešní dluhopisové aukce, a samozřejmě i na to, co (ne)čekat od zítřejšího zasedání Fedu.

Dvacetiletý americký dluhopis je méně likvidní instrument. Je to vidět i na samotné výnosové křivce, kde je u této splatnosti patrný „zub“ směrem nahoru. Výsledek dnešní aukce ale ukázal silnou poptávku, a to jak z hlediska tailu, tak i bid-to-coveru a vyšší poptávky zejména od amerických rezidentů, kteří tak „vytlačili“ část nerezidentů. Reagoval i trh, kde jsme viděli lehké, ale krátké zpomalení růstu dvacetiletých výnosů, zatímco zbytek rostl v podstatě podél celé křivky.

Live Squawk, zdroj: X
Live Squawk, zdroj: X
Zdroj: Investing
Zdroj: Investing

Pokračující růst výnosů může mít vícero důvodů. Jedním z nich je vývoj na ropě, u které rostoucí ceny představují proinflační riziko. Jde sice o nabídkový inflační faktor, který centrální banka může „přehlídnout“. Čím déle však bude trvat, tím vzroste i pravděpodobnost jeho propisu do složek jádrové inflace, jako je například doprava. Ostatně viděli jsme to už u srpnové inflace. Navíc platí, že vyšší ceny ropy, potažmo pohonných hmot, mohou ovlivnit krátkodobá inflační očekávání domácností. Podle posledních čísel se tak nestalo, což se však může rychle změnit.

Dalším faktorem může být opětovně o něco vyšší časová prémie. U roční a dvouleté jsme v pozitivních číslech, u desetileté na sedmi bazických bodech pod nulou. Množí se zprávy o mnohem menší pravděpodobnosti americké recese, a naopak větší pravděpodobnost dosažení soft landingu. Paradoxně tomu je v situaci oslabující ekonomické aktivity, zejména v zahraničí, rozvolňujícího se trhu práce, nižších marží, a ještě přísnějších podmínek úvěrování.

V tomto směru bude pro dluhopisový trh klíčová zítra zveřejněná aktualizovaná prognóza Fedu. Trh bude rovněž sledovat explicitní komentáře typu „stále platí, že výhled nepracuje ani s mělkou recesí americké ekonomiky“.

Dnes k růstu výnosů mohl přispět i výsledek kanadské inflace. Ta již druhý měsíc po sobě vykázala nárůst z titulu vyšších cen pohonných hmot, navíc pokořující tržní konsensus. Vzrostla i jádrová inflace. Reakcí trhu byl vedle vyšších tržních sazeb v Severní Americe i nárůst sázek na další zvýšení kanadských úroků na říjnovém zasedání.

Scénář, kdy pro proces dezinflace zamrzne, je reálný, proto od Fedu nečekejme, že by ve své nové prognóze snížil letošní vrchol sazeb. Sledovat budeme i výhled úroků pro příští rok. Vyšší medián v roce 2024 by byl nepochybně jestřábím překvapením. Změnu odhadované neutrální sazby nečekáme.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Fed, Bank of Canada, LiveSquawk, Investing

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice Trhy Sazby

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688