Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2023 06:03:00

Vyjma společností NVIDIA a Microsoft je umělá inteligence zatím jen teorií. Trh je zhruba tam, kde by měl být - Damodaran (video)

U populárních technologických akcií je větší pravděpodobnost toho, že budou předražené, než že budou podceněné. Na CNBC to uvedl Aswath Damodaran z NYU Stern School of Business, který je považován za předního odborníka na valuace společností. Podle něj u velkých technologií nemůže dojít k „40% posílení bez toho, abychom čekali určitou míru předraženosti.“

V tuto chvíli jsou podle profesora velké technologie buď na svých férových hodnotách, nebo nad nimi. Na počátku letošního ale odhadoval, že čtyři z nejznámějších sedmi titulů jsou pod touto hodnotou. CNBC doplnila jeho slova následující tabulkou, v nížvidíme současné poměry cen a zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců u vybraných firem. K tomu nalezneme srovnání s valuacemi k počátku roku a s desetiletým průměrem:

damodaran1
Zdroj: CNBC

Apple se tedy nyní obchoduje s PE na 28, dlouhodobý průměr se přitom nachází nad 18. Nejblíže je dnes svým historickým valuacím Alphabet. Damodaran ke své úvaze dodal, že podle něj je období prudkého posilování skupiny nejpopulárnějších technologických firem u konce. K tématu umělé inteligence a valuace akcií pak uvedl, že NVIDIA a Micrososft „mají konkrétní věc, na kterou lze ukázat.“ Tyto dvě společnosti jsou nyní podle experta těmi, které by měly z umělé inteligence těžit nejvíce.

Damodaran je podle svých slov u ostatních akcií ve vztahu k potenciálu umělé inteligence „trochu skeptický“. Nejde zde totiž na rozdíl od zmíněných dvou ukázat na konkrétní věc a způsob, jak by nová technologie měla zlepšit jejich fundament, úvahy jsou spíše na rovině teorie. K současné situaci na celém akciovém trhu pak profesor uvedl, že podle jeho dojmu nyní analytici predikují určité oslabení ziskovosti obchodovaných firem. Nemělo by ale dosáhnout takového rozsahu, že by „ohrozilo celý trh“.

Valuace na celém trhu jsou podle Damodarana „s ohledem na sazby a zisková očekávání ok“. To ale neznamená, že se sazby či růstový výhled nemohou změnit, tudíž že nemůže dojít i k výraznější změně na trhu. Nicméně s ohledem na současnou situaci v ekonomice je v současnosti trh podle experta „tam, kde by měl být.“

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688