Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  13.09.2023 14:42:43

S&P 500. Trefíte příštího vítěze?

Náš analytik Lukáš Pech pro vás připravil pohled na sektorové změny a největší YTD výnosy v S&P 500 za uplynulých 50 let. Stejně jako v životě, i na akciovém trhu jsou změny nevyhnutelné. Ti, kteří se nedokáží přizpůsobit a inovovat, jsou dříve či později odsouzeni k neúspěchu. Pozorování změn v indexu S&P 500 (500 největších na burze obchodovaných podniků v USA) nám dává velmi dobrou představu o tom, které společnosti a která odvětví jsou v daném období v ekonomice nejvýznamnější. Zejména kvůli častému přidávání a odstraňování společností v indexu S&P 500 není tato metodika ani bezchybná, ani nejpřesnější. Avšak jak kdysi řekl slavný ekonom John Maynard Keynes„Je lepší být přibližně správný než přesně špatný.“

S&P500
S&P 500 Sektor > Rok > Firma > Výnos. data k 20. 7. 2023

Úspěšná odvětví v S&P 500

Než se pustíme do přehledu konkrétních akcií, pojďme se krátce ponořit do historie indexu S&P 500. Nebudeme se snažit přesně určit, která společnost se stane dalším ApplemMicrosoftem nebo Qualcommem, ale pojďme zjistit, zda vůbec dokážeme předpovědět, které odvětví zažije v následujících desetiletích explozivní růst. Pro většinu z nás jsou právě desetiletí přesně ten investiční horizont, ve kterém bychom se měli pohybovat.

S&P 500 Zastoupení jednotlivých sektorů dle počtu firem
Zastoupení jednotlivých sektorů v letech dle počtu firem

V 70. letech minulého století tvořily průmyslové společnosti více než 30 % všech společností v indexu. K červenci letošního roku index S&P 500 obsahuje 76 průmyslových společností, což činí přibližně 15 %. Přesto průmysl po většinu času byl a stále je jedním z nejvíce zastoupených odvětví. Nedávné trendy navíc naznačují, že stále více společností v tomto odvětví dokáže reagovat na měnící se podnikatelské prostředí kolem sebe, neboť počet průmyslových společností v indexu S&P 500 po desetiletích téměř neustálého poklesu v posledních letech mírně roste.

Dalším významným příběhem, který tento graf ilustruje, je dopad technologií na index S&P 500 a ekonomiku jako celek. V 70. letech bylo v indexu zastoupeno méně než 20 společností z oblasti informačních technologií, což bylo druhé nejmenší zastoupení ze všech zastoupených odvětví. Od 80. let 20. století začalo odvětví informačních technologií v indexu setrvale stoupat a na přelomu tisíciletí zaznamenalo prudký vzestup. Tento vzestup vyvrcholil v roce 2010 a sektor se zařadil mezi největší odvětví po bok průmyslu a spotřebního zboží.

Historické souvislosti

Změny v ekonomice, zejména ty, které mají takovou důležitost, že se projeví v indexu S&P 500, samozřejmě nevznikají bez jakéhokoli podnětu. Okolnosti ve světě obecně pomáhají dát širší souvislost tomu, proč se určitým odvětvím v daném období daří, nebo nedaří. V tabulce níže naleznete kromě přehledu sektorových změn také (některé) světové události, které mohly mít vliv na složení indexu, což nám může pomoci lépe pochopit, jak a proč jednotlivá odvětví zaznamenala v různých obdobích úspěch či neúspěch.

S&P 500 sektorové změny v souvislostech historických událostí
Sektorové změny v souvislostech historických událostí

Jaké vybrat akcie

Podíváme-li se na jednotlivé akciové tituly za posledních 50 let a porovnáme jejich YTD v daném roce, odkrývá se nám zajímavý pohled. Stejně jako u sektorů zjistíme, že v tak dlouhém časovém období neexistuje jedna nejziskovější firma, kterou bychom měli mít ve svém portfoliu (pár jednorožců tam sice naleznete, ale o tom později). Téměř každý rok je vítězem někdo jiný. Sázet na to, že trefíme právě příštího vítěze, může být trochu jako loterie. Pokud byste chtěli mít jistotu, že toho vítěze v portfoliu vždy budete mít, můžete koupit všechny společnosti, třeba přes nějaký indexový ETF fond. Nevyděláte sice tolik, jako když trefíte vítěze, ale také nepřijdete o tolik, jako když trefíte největší propadák. Váš výnos u S&P 500 by od roku 1980 činil 10 % p.a., a to nepočítáme vyplácené dividendy.

Absolutní vítězové indexu S&P 500

Nejúspěšnější akcie
Nejúspěšnější akcie

Pokud jste vlastnili před rokem 1999 akcie společnosti Qualcomm, trefili jste doslova jackpot. Díky technologickému růstu, tzv. internetové bublině a rozmachu mobilních telefonů, kde byl Qualcomm významným dodavatelem technologií, dosáhly jeho akcie neuvěřitelného YTD výnosu 2 587 %.

Nejvýkonnější akcií v sektoru spotřebního zboží byla společnost Tesla. Úspěch v roce 2020, který si dozajista všichni pamatujeme, jí přinesl především výrazně zvýšený zájem o elektromobily z důvodu rostoucí diskuze o environmentálních otázkách a snahy o snížení emisí skleníkových plynů. Tesla byla (a stále se snaží být) hlavním průkopníkem v oblasti elektromobility. Těžila z toho, že se stále více lidí při koupi nového vozu rozhodovalo pro elektromobil.

Vysokého výnosu v oblasti telekomunikačních služeb dosáhla v roce 1992 společnost DCS Communications. Její úspěch byl způsoben především uzavřením kontraktů s významnými společnostmi jako Bell a Motorola. V roce 1998 ji pak převzal francouzský výrobce mobilních telefonů Alcatel-Lucent (dříve Alcatel).

Obhájci vítězství

Opakovaní vítězové indexu S&P 500
Opakovaně nejvýkonnější akcie indexu S&P 500

Dostat se na seznam nejvýkonnějších akcií S&P 500 za daný kalendářní rok je samo o sobě mimořádným úspěchem. Existují ale společnosti, kterým se to podařilo dokonce opakovaně. Některé dokázaly využít aktuální moment ve svůj prospěch a dosáhnout na pomyslný vrchol dvakrát po sobě. To se podařilo například společnosti Dell, která se umístila na pozici nejvyšší opakovaně v letech 1997 a 1998. Počítačový gigant NVIDIA dominoval žebříčkům v roce 2001, opět triumfoval o 15 let později v roce 2016 a má potenciál připsat si úspěch i v letošním roce. Společnost totiž nedávno dosáhla tržní kapitalizace 1 bilionu dolarů a k červenci 2023 drží nejvyšší výnos od začátku roku v rámci indexu S&P 500.

Proměna indexu S&P 500 v posledních 50 letech

Na závěr uvádíme přehled, jak se v průběhu posledních padesáti let měnilo složení největších společností (dle tržní kapitalizace) v indexu S&P 500. Z těchto dat je dle mého názoru nejpodstatnějším poznatkem uvědomění si, že proměnlivost trhu je nezbytným a nezvratným prvkem na cestě k úspěchu. V různých médiích se často objevují tvrzení, že investování do akcií jako Tesla (nebo jiný trendy podnik) je bezpečnou volbou. Objevují se dokonce názory, že je zbytečné riskovat s horšími akciemi, když můžeme sázet na společnosti, které jsou v současnosti považovány za zaručené. Analýza dat v následujících grafech nás však snadno přesvědčí, že taková jistota jednoho desetiletí může být v příštím období rychle zaniklou záležitostí.

Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 1980
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 1980
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 1990
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 1990
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2000
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2000
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2010
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2010
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2020
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v lednu 2020
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v červenci 2023
Největší společnosti v indexu S&P 500 dle tržní kapitalizace v červenci 2023

Žádná z dominantních společností 70., 80. nebo 90. let se už dnes neobjevuje na seznamu největších firem nového tisíciletí! Dalších 20 let s vysokou pravděpodobností přinese opět zcela nové hráče na trhu. Proto je rozumné investovat diverzifikovaně třeba za pomoci ETF fondů a nesázet veškerou svoji důvěru jen na jednu kartu. Nebo myslíte, že dokážete trefit přístího vítěze?

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
24.04.2024  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

21.07.20163 býčí grafy: Cesta k 2 500 bodům je u S&P 500 otevřená Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.12.2015Netflix a ti druzí aneb Letošní vítězové a poražení S&P 500 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.11.2015Merrill Lynch vidí S&P 500 do deseti let na 3 500 bodů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.02.2015V roce 2015 může index S&P 500 dosáhnout 2 500 Saxo Bank (home.saxo)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688