Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  19.02.2015 16:02:40

V roce 2015 může index S&P 500 dosáhnout 2 500

Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

  • Index S&P 500 rostl od roku 1945 rychlostí 11,3 % ročně
  • Pokud vývoj v roce 2015 bude odpovídat trendu, může se index dostat až na 2 500
  • S&P 500 může vystřelit až k 3 000 než se býčí trh konečně zpomalí

Investoři mohou ze šuplíku vytáhnout spoustu modelů hodnocení, které podpoří obě tvrzení, tedy že americké akcie jsou buď nad- nebo podhodnocené.

V podstatě se dá říci, že to závisí na vaší ideologii na trhu. Když se oprostíme od hodnocení, ekonomiky, politiky atd., co nám vlastně historický trend amerických akcií říká o indexu S&P 500?

S&P 500 brzy dosáhne 2 500

Bystrý investor nejspíš ví, že hodnota indexu S&P 500 od konce druhé světové války neúnavně stoupá (viz graf níže). Ve skutečnosti je celkový roční růst 11,3 %, což je podle všech ukazatelů obdivuhodné.

gn1

Ačkoli americké akciové trhy od února 2009 vzrostly o 224 %, stále ještě se nacházejí hluboko pod svým dlouhodobým růstovým trendem, což zdůrazňuje jejich neustálý ziskový potenciál. Pokud bude tedy trend pokračovat, může tento potenciál dosáhnout takových rozměrů, že index S&P 500 zřejmě ještě letos dosáhne hranice 2 500 ve své úporné snaze dostat se na úroveň 3 000 dříve, než současný býčí trh vyprchá.

Krachy na trhu zastínily i šílenství internetové bubliny

Níže uvedený graf zobrazuje odchylku indexu S&P 500 od trendu v procentech od roku 1945. Dnes je index S&P 500 27 % od svého růstového trendu. Vzhledem k tomu, že dlouhodobý růst je 11,3 % ročně, musí index v letošním roce vzrůst o dalších 41 %, jen aby se dostal zpět na linii trendu. To představuje růstový potenciál 19 % pro dalších 10 měsíců.

gn2

Kromě toho nám graf také říká, že internetová bublina byla mimořádná, skutečná růstová bublina, avšak měřeno její vzdáleností k růstové linii, představovaly roky 1949, 1974, 1982 a 2009 ještě větší narušení kapitálového trhu. Krachy v těchto obdobích byly upraveny ke dlouhodobému trendu a ukazuje se, že byly daleko šílenější než internetová horečka.

auto

1974: rok zběsilé módy, rychlých pruhů na autech a většího krachu indexu S&P 500 než byla internetová bublina. Foto: istock

 O autorovi

Peter Garnry, původem z Dánska, pracuje jako vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank. V roce 2007 absolvoval Copenhagen Business School. Peter je autorem článků o aktuálním dění na amerických a evropských trzích. Pravidelně vydává také strategické investiční zprávy. Jako komentátor vystupuje na televizních stanicích včetně CNBC nebo Bloomberg.

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFDs, ETFs, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688