NUKIB (nukib.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  04.09.2023 15:39:36

CyberCon opět přivede do Brna české kyberbezpečnostní špičky

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti, šíření škodlivého softwaru, nekalý byznys na inzertních serverech nebo dopady války na Ukrajině na kybernetickou bezpečnost a obranu Česka. To jsou jen některá z témat letošní konference CyberCon. Už podeváté ji pořádá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Stejně jako v minulosti propojí státní, akademický a soukromý sektor. Letos ji odstartuje workshopový den (12. září), následovat budou dny konferenční (13. a 14. září). CyberCon 2023 se uskuteční v prostorách dvou významných brněnských univerzit – Mendelovy a Masarykovy. Zájem o akci je veliký, během pár dní po spuštění registrace byla vyčerpána celá kapacita, tedy přes 300 míst.

O úvodní slovo letošního CyberConu se postará ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. „Plně si na NÚKIB uvědomujeme, jak klíčové a nezbytné je pro kybernetickou bezpečnost propojení a spolupráce státní, soukromé a akademické sféry. CyberCon proto i letos přivede do Brna experty napříč těmito sektory. Věřím, že konference přinese účastníkům nejen cenné teoretické informace, ale také ty, které následně využijí ve své praxi,“ říká ředitel NÚKIB.

Během prvního konferenčního dne (13. září) se bude hovořit o tom, jak by mohl vypadat reálný útok na kritickou infrastrukturu státu a jak by se na něj úřady měly připravit. Návštěvníci se seznámí s novou službou, tzv. síťovým threat huntingem. Nebude chybět ani blok věnovaný podvodným inzerátům a souvisejícímu nekalému byznysu nebo blok věnovaný kybernetickým útokům. Účastníci budou moci využít konzultační místo odboru regulace NÚKIB. Právě tam budou kolegové připraveni odpovědět na otázky z oblasti kyberbezpečnostní legislativy v České republice. S novinkami v oblasti regulace kybernetické bezpečnosti seznámí návštěvníky Adam Kučínský z Odboru regulace NÚKIB. O transpozici směrnice NIS2, novém zákonu o kybernetické bezpečnosti a dopadech na Českou republiku promluví Martin Švéda, vedoucí oddělení regulace NÚKIB zaměřující se na národní regulaci kybernetické bezpečnosti.

Druhý den konference (14. září) budou na programu hlavně kyberbezpečnostní témata se společenským přesahem. V prvním diskusním bloku promluví o válce na Ukrajině a jejích dopadech na kybernetickou bezpečnost a obranu České republiky zástupci bezpečnostní komunity, kromě NÚKIB také Armády ČR a Vojenského zpravodajství. V druhém bloku bude řeč o normách zodpovědného chování států v kyberprostoru, dojde i na národní politiku koordinovaného zveřejňování zranitelností. Ředitel NÚKIB Lukáš Kintr ocení také studenty středních škol, a to za vynikající výsledky při studiu kybernetické bezpečnosti.

Na základě loňských pozitivních ohlasů se rozhodli organizátoři i letos uspořádat politickou diskusi. O kybernetických hrozbách budou mluvit zástupci všech parlamentních stran: Pavel Žáček (ODS), Petr Letocha (STAN), Michal Zuna (TOP09), Robert Králíček (ANO), Vladimír Zlínský (SPD), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Ondřej Profant (Piráti). Poslední den konference se bude hovořit také o nově vzniklých institucích a útvarech. Martin Mesršmíd představí Digitální a informační agenturu, kterou vede, a Lukáš Vilím z Národní centrály pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou promluví o činnosti v letošním roce vzniklého útvaru Policie ČR.

V rámci Workshopového dne (12. září), který se koná na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, budou mít zájemci možnost navštívit celkem devět seminářů. Vybrat si budou moci z témat jako je hodnocení rizik z pohledu plnění požadavků vyhlášky o kybernetické bezpečnosti, bližší pohled na ruské a čínské aktéry hrozeb a kyberzločince, ale také národní kvalifikační rámec v kyberbezpečnosti.

Více informací o programu konference, jména přednášejících a přesná místa konání najdete na webu www.cybercon.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688