Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  31.08.2023 11:36:00

Realitní trh se stabilizuje. Nedostatečná výstavba však požene ceny nemovitostí nahoru

Na realitním trhu panuje v tuto chvíli opatrný optimismus. V posledních měsících se projevuje odložená poptávka z loňského roku. Roste počet prodejů a počet nově poskytnutých hypoték. Původně predikovaný pokles cen se dotkl pouze starších nemovitostí v horším technickém stavu, novostavby v dobrých lokalitách si svou cenu drží. Vzhledem k omezené výstavbě však lze v budoucnu očekávat další růst cen nemovitostí.

Postupné oživení na trhu dává důvod k optimismu

První polovina letošního roku se na realitním trhu nesla v duchu mírného oživení. Hypoteční sazby v posledních měsících pomalu klesají. V červenci byla podle Hypomonitoru ČBA průměrná úroková sazba u nových hypoték 5,8 % a představovala tak nejnižší hodnotu od srpna loňského roku. Ačkoliv je aktuální snížení o 0,04 % spíše kosmetického charakteru, představuje pozitivní signál, stejně jako nárůsty objemů sjednaných hypotečních úvěrů. V červenci banky poskytly hypotéky za 9,5 miliardy. Oproti červnu je to sice pokles o pětinu, jedná se však o standardní sezónní výkyv způsobený obdobím dovolených. Další dobrou zprávou je pak zrušení jednoho z nepřísnějších nástrojů ČNB pro regulaci hypotečního trhuukazatele DSTI, který stanovuje limit pro maximální měsíční splátku úvěru v závislosti na příjmech žadatele.

Pozitivním signálem pro realitní trh je i rostoucí počet zájemců o pořízení vlastní nemovitosti. V prvním čtvrtletí 2023 se v Praze prodalo podle dat developerů 650 nových bytů, což představuje 18% nárůst oproti poslednímu čtvrtletí 2022. Ve druhém čtvrtletí byla situace ještě lepší. Počet prodaných nových bytů v Praze vzrostl mezičtvrtletně o 54 % na 1 000 prodaných jednotek. Průměrná prodejní cena za metr čtvereční u pražských novostaveb zůstává stabilní a pohybuje se lehce nad hranicí 150 tisíc Kč, meziročně pak ceny nových bytů v Praze vzrostly o 3,5 %. Opačný trend lze naproti tomu pozorovat u starších bytů, u kterých proběhla cenová korekce v závislosti na lokalitě a technickém stavu.

Omezená bytová výstavba požene ceny nemovitostí nahoru

V dlouhodobém útlumu je bytová výstavba, přičemž trend zpomalování můžeme pozorovat již od loňského jara. Z dat ČSÚ lze vyčíst, že počet vydaných stavebních povolení klesl v první polovině tohoto roku více jak o třetinu v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Developeři letos ve druhém čtvrtletí zahájili výstavbu 2 800 bytů, což představuje nejnižší číslo od druhé poloviny roku 2020. Stavebníky v posledním roce a půl značně potrápil dramatický růst cen materiálů a stavebních prací, růst cen energií a nedostatek pracovníků. Dlouhodobě negativní vliv na výstavbu však mají především dlouhé povolovací procesy a složitá legislativa.

Přitom poptávka po nových bytech dlouhodobě až dvojnásobně převyšuje nabídku. Právě nedostatečná nabídka bude mít do budoucna za následek rostoucí ceny nemovitostí. Ve chvíli, kdy dojde k výraznějšímu oživení poptávky, nebude na trhu příliš co nakupovat a ceny nemovitostí porostou. Klesající úrokové sazby u hypoték a měnící se sentiment domácností, které budou po dlouhém období ekonomické nejistoty ochotné investovat do nového bydlení, dávají tušit, že se tato doba blíží.

Autorem komentáře je Tomáš Drábek, obchodní ředitel CREDITAS Real Estate


Společnost CREDITAS Real Estate (dříve V Invest) působí na trhu již více než 30 let. Její portfolio čítá přes tisíc obytných jednotek v desítkách projektů. V příštích deseti letech plánuje postavit dalších pět tisíc bytů za 27 miliard korun. CREDITAS Real Estate je součástí investiční skupiny CREDITAS, která se zaměřuje především na dlouhodobé investice v konzervativních odvětvích. Hlavními pilíři jejího podnikání jsou kromě nemovitostí také finanční služby a energetika.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688