Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.08.2023 17:24:00

Akcie po posledním zvednutí sazeb...

Zdá se mi, že panuje, či donedávna panoval, docela jasný konsenzus ohledně toho, co přijde po posledním zvednutí sazebakciím bude otevřena cesta k dalšímu růstu. Co k tomu říká historie? A co volatilita?

Bank of America v následujícím grafu poukazuje na velký rozdíl v návratnosti akcií poté, co v minulosti skončil cyklus zvedání sazeb. Rozlišující proměnnou je tu vývoj inflace, což není zřejmě v rozporu s intuicí: Pokud v době posledního zvýšení sazeb inflace jasně klesá a/nebo se už drží na nízkých úrovních, pravděpodobnost návratu k dalšímu vynucenému růstu sazeb je malá. Určitě menší, než když se inflace k poklesu nemá a/nebo se drží na vyšších úrovních.

Tabulka ukazuje, že rozdíly v návratnosti akcií tu jsou skutečně znatelné. Šestiměsíční návratnost v dezinflačním prostředí dosáhla po posledním zvýšení sazeb 13,1 % a jen jednou akcie v takovém prostředí klesaly. Naopak v případě pokračujících inflačních tlaků byl průměr na mínus 6,4 % a výjimkou nebyly i znatelné poklesy:

Akcie po posledním zvednutí sazeb...
Zdroj: X

Jak se tedy bude dál vyvíjet inflace? Názory se nepřekvapivě rozdělují na dva tábory. Jeden tvrdí, že je třeba dál utahovat, protože kořen inflace ještě drží. Podle druhého hrozí spíše, že to Fed přežene a inflační tlaky již znatelně klesají. Trhy se ve svém pohledu zřejmě stále výrazně přiklánějí ke scénáři znatelně klesající inflace, následující graf ukazuje predikce od Goldman Sachs. Ty by současné prostředí také pasovaly spíše do druhé části výše prezentované tabulky:

Akcie po posledním zvednutí sazeb...
Zdroj: X

Dodal bych, že z pohledu fundamentu nejsou sazby zase tak důležitou proměnnou. V tom smyslu, že rozhodující jsou výnosy dlouhodobých dluhopisů, které u akcií spolu s rizikovými prémiemi určují požadovanou návratnost. Obecně se dá sice říci, že čím výše jsou sazby krátkodobé, tím výše jsou ty dlouhodobé a naopak. Jde ale i o rozdíl mezi nimi, což je zřejmé právě nyní, kdy je výnosová křivka v inverzi – dlouhodobé výnosy se nachází pod krátkodobými. Čeká se, že křivka se dříve nebo později dostane do svého běžného tvaru, ale k tomu může dojít poklesem výnosů krátkodobých, nebo dalším růstem těch dlouhodobých (nebo kombinací obojího). Čemuž jsem se v posledních dnech docela věnoval ve svých úvahách.

Na samotný závěr ještě připomínka analýzy, která ukazuje, jak velký vliv na akcievolatilita sazeb. „Uklidňování“ volatility, respektive očekávání na straně sazeb Fedu by tu tedy mělo mít jednoznačně pozitivní dopad. Ale to jsme opět u toho, jaké inflační prostředí bude panovat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688