Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.04.2024 13:34:09

Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb

Předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že po sérii překvapivě vysokých inflačních čísel začnou bankéři se snižováním úrokových sazeb později, než se původně očekávalo. Powell poukázal na zastavení pokroku ve snižování inflace a poznamenal, že bude pravděpodobně trvat déle, než úředníci získají nezbytnou důvěru, že růst cen skutečně směřuje k 2% cíli Fedu, než začnou snižovat výpůjční náklady.

Pokud budou cenové tlaky přetrvávat, může Fed držet sazby na stejné úrovni tak dlouho, jak to bude potřeba. "Nedávná data nám zjevně nedodala větší důvěru a místo toho naznačují, že dosažení této důvěry bude pravděpodobně trvat déle, než se očekávalo," řekl Powell v úterý po boku guvernéra Bank of Canada Tiffa Macklema. „Vzhledem k síle trhu práce a dosavadnímu pokroku v inflaci je vhodné nechat restriktivní politice další čas, aby působila, a nechat se vést daty a vyvíjejícím se výhledem,“ dodal.

Powellovy komentáře představují posun poté, co třetí měsíc za sebou klíčová míra inflace překonala prognózy analytiků. Ukazují také, že úředníci nevnímají snižování sazeb jako naléhavé, a naznačují, že jakékoli letošní snížení sazeb může přijít až koncem roku, pokud vůbec. Poté, co Powell naznačil, že Fed se snižováním sazeb nespěchá dosáhly letos výnosy státních dluhopisů nových maxim – dvouletý dluhopis krátce přesáhl 5 % a dosáhl nejvyšší úrovně od listopadu.

Tvůrci politik v prognózách zveřejněných minulý měsíc počítali se třemi sníženími úrokových sazeb, ale trhy s futures ukazují, že investoři nyní sázejí pouze na jedno až dvě letošní snížení. Další zasedání Fedu bude 30. dubna až 1. května. "Jejich důvěra byla otřesena," řekla Kathy Bostjancic, hlavní ekonomka Nationwide Mutual Insurance. "Potvrdil se a zdůraznilo to, co trhy již naceňují na základě ekonomických údajů."

Americká ekonomika nadále překvapuje představitele Fedu svou odolností. Zaměstnavatelé vytvořili v březnu více než 300 000 pracovních míst – nejvíce za téměř rok – a maloobchodní tržby překonaly očekávání. Tato síla navíc letos přichází i se zrychlením cenových tlaků, což vyvolává obavy ze zastavení postupu inflace směrem k inflačnímu cíli centrální banky.

Místopředseda Fedu Philip Jefferson předtím v úterý řekl, že očekává, že inflace se bude i nadále zmírňovat s úrokovými sazbami na současné úrovni, ale přetrvávající cenové tlaky znamenají, že bude nutné držet výpůjční náklady vysoko po delší dobu. Prezident Fedu v Richmondu Thomas Barkin uvedl, že některá data, včetně indexu spotřebitelských cen, „nepodporují“ měkké přistání.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688