mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:15

Portugalsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Portugalsko se profiluje jako země zaslíbená start-upům a během tří let hodlá zdvojnásobit jejich podíl na tvorbě HDP na 2,2 %. V zemi v současnosti působí 162 start-upových inkubátorů/akcelerátorů. Od roku 2021 v Lisabonu působí také nová evropská agentura Europe Startup Nations Alliance (ESNA). Zajímavé příležitosti budou vznikat především pro dodavatele kompletních řešení na klíč, software zaměřeného na kyberbezpečnost a vykazování taxonomie podle pravidel EU a vzhledem k výhodným daňovým podmínkám také v oblasti blockchainu.

Ekosystém technologických start-upů patří v současné době k nejdynamičtěji rostoucím odvětvím portugalské ekonomiky. V zemi v současnosti sídlí již 7 tzv. jednorožců, což jsou start-upy, jejichž tržní hodnota přesahuje hranici 1 miliardy dolarů. Jejich souhrnná hodnota činí 35 mld. USD, což představuje více než 16 % HDP Portugalska.

Rozvoji start-upové scény cíleně pomáhá i vláda, která vytvořila tzv. volné technologické zóny či speciální víza pro digitální nomády. Portugalsko tak o 13 % převyšuje evropský průměr, pokud jde o počet start-upů na obyvatele. Třetina z nich přitom působí v oblasti informačních a komunikačních technologií a více než 40 % sídlí v metropolích Lisabon nebo Porto. Sektor v současnosti zaměstnává 25 tisíc pracovníků a vytváří 1,1 % portugalského HDP, přičemž cílem vlády je, aby se tento podíl do roku 2025 zdvojnásobil na 2,2 % HDP.

Vláda v roce 2023 prosadila nový zákon, jehož cílem je regulace podnikatelského prostředí s cílem zatraktivnit a usnadnit činnost začínajících podniků a poskytnout výhodnější daňové podmínky držitelům akcií v rámci tzv. Plánu zaměstnaneckého vlastnictví akcií (ESOP). Podle nového režimu by měla aktiva držitelů akcií podléhat zdanění pouze při jejich prodeji nebo v případě ztráty statusu rezidenta v Portugalsku. Rovněž sazba daně z příjmů fyzických osob ve výši 28 % by se měla vztahovat jen na 50 % zisku.

Země každoročně organizuje Web Summit, což je jedna z největších technologických konferencí na světě. Během Web Summitu v roce 2021 zahájila činnost Europe Startup Nations Alliance?(ESNA) . Jedná se o alianci pro podporu členských států EU a Islandu, které během portugalského předsednictví v Radě EU v březnu 2021 podepsaly deklaraci EU Startup Nations Standard of Excellence , jíž se zavázaly zajistit svým start-upům nejlepší podmínky pro růst v každé fázi jejich životního cyklu. ESNA sídlí v Lisabonu a jejím primárním úkolem je podpora signatářských zemí při zavádění 8 stěžejních standardů. Mezi ně mimo jiné patří rychlé zakládání nových společností během jednoho dne, lákání a udržení talentů a hladký vstup na trh. Další podpora má spočívat ve využívání regulatorních sandboxů pro testování a experimentování ze strany start-upů, odstraňování administrativních překážek, zlepšení přístupu k financování či rozvoj možností elektronické komunikace mezi úřady a start-upy. K deklarovaným cílům ESNA patří například i to, aby založení nové společnosti v jakékoli zemi trvalo méně než 24 hodin a stálo méně než 100 EUR. Další sázkou aliance je podpora mobility a rychlejší nábor pracovníků. Pracovní víza by měla být schvalována za méně než měsíc a podobně jako v případě Číny či USA mají i v EU existovat programy na podporu návratu podnikatelů a kvalifikovaných pracovníků, kteří odešli mimo Unii.

Prudce rostoucí a liberalizovaný portugalský ekosystém start-upů a sektoru ICT obecně skýtá nemalé příležitosti pro české technologické firmy nabízející kompletní řešení na klíč, software zaměřený na kyberbezpečnost vykazování taxonomie dle aktuálně zaváděných pravidel EU a vzhledem k výhodným daňovým podmínkám také těm, které se orientují na oblast blockchainu .

Portugalsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St 10:10  Polský HDP mezikvartálně vzrostl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   9:24  Solidní čerpání evropských fondů v letech 2014-2020 Research (Česká spořitelna)
St   9:10  Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls - Rozbřesk Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688