mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:06

Španělsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Oblast výzkumu, vývoje a inovací a polytechnického vzdělávání v roce 2023 počítá ve Španělsku s historicky největším rozpočtem. Přímé investice do této oblasti se v posledních letech téměř zdvojnásobily. Ze státního rozpočtu byly alokovány nemalé prostředky na výzkum, vývoj a inovace v odvětvích jako je zdravotnictví, letectví a kosmonautika a obrana. Tedy sektorům, v nichž české firmy mají co nabídnout, a v rámci kterých usilují o posílení mezinárodní spolupráce.

Strategické projekty v těchto odvětvích byly zařazeny do španělského Plánu obnovy pro rok 2023 a byla na ně vyčleněna významná část rozpočtu (například dodatečných 180 mil. EUR na letecký průmysl, 100 mil. EUR na výrobu a vývoj čipů).

Jednou z hlavních linií španělských hospodářských plánů je posílení oblasti výzkumu, vývoje a inovací a vzdělávání, jakožto “motoru” ekonomického rozvoje.

V roce 2023 obdrželo Ministerstvo vědy a inovací zvýšené finanční prostředky, a to téměř 4 mld. EUR, což je o 4 % více než v roce 2022. Přímé investice se do oblasti vědy, výzkumu a inovací se od roku 2020 téměř zdvojnásobily, konkrétně došlo k nárůstu o 98 %.

Ministerstvo pro vědu a inovace je odpovědné za vědu a výzkum napříč strategickými hospodářskými projekty, jako je elektromobilita, obnovitelné zdroje energie a inovace a vývoj v zemědělsko-potravinářském průmyslu.

V roce 2023 došlo k navýšení o 180 mil. EUR ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj v rámci projektu Aerospace (celkové veřejné investice do projektu činily 2,1 mld. EUR a soukromé se odhadují na 2,3 mld. EUR). Taktéž dalších 100 mil. EUR ze státní kasy poputuje navíc na strategický projekt Chip s cílem posílit výzkum v oblasti polovodičů.

Nový zákon o vědě, který usiluje především o efektivní přenos výsledků výzkumu do praxe, zaručuje kontinuální nárůst veřejných prostředků do výzkumu, vývoje a inovací, tak aby v roce 2030 byl naplněn cíl 1,25 % podílu veřejných investic na 3 % investic do oblasti výzkumu, vývoje a inovací. To umožní naplnit závazky vyplývající z Paktu pro výzkum a inovace v Evropě, který ve Španělsku podepsalo více než 80 vědeckých, akademických, podnikatelských a odborových organizací.

Zmíněná dohoda mezi veřejnými a soukromými organizacemi je zdrojem příležitostí především v odvětvích zahrnutých do španělského Plánu obnovy, transformace a odolnosti. V oblasti strategie umělé inteligence investice dosáhnou téměř 500 mil. EUR a do systému zdravotní péče za účelem zdokonalení diagnostiky bude formou veřejných a soukromých investic alokováno přes 1 mld. EUR. Do podpory vědeckých, digitálních a inovačních kapacit bude investováno téměř 3,5 mld. EUR.

Jedním z hlavních cílů nových státních a soukromých investic budou mezioborové projekty vývoje, výzkumu a inovací, ověřování koncepcí, udělování grantů na základě mezinárodních soutěžních výzev, špičkový výzkum a rozvoj řešení společenských výzev, mobilizace výzkumu a inovací s cílem posílit systém přenosu výsledků výzkumů do praxe prostřednictvím spolupráce s firmami.

Španělská strategie pro vědu, vývoj a inovace se zaměřuje především na tyto oblasti:

Vědecko-výzkumná spolupráce mezi Českem a Španělskem má dlouhou tradici, prvotní smlouva o spolupráci existovala již před rokem 1989 jako dohoda o vědeckotechnické spolupráci mezi španělskou státní radou pro vědecko-technologický výzkum CSIC a Ministerstvem pro strategické plánování ČSFR. Nová dohoda o spolupráci Akademie věd ČR a CSIC, uzavřená v roce 2002, nejprve spočívala v individuálních pobytech, posléze v realizaci dvouletých projektů mobility založených na reciprocitě.

V posledních letech probíhala na území Španělska vědecká spolupráce v oblasti biotechnologie, ochrany klimatu a chemickém průmyslu.

V aplikovaném výzkumu, konkrétně v rámci evropského programu Horizon Europe, již tradičně spojují své síly české a španělské instituce. Nejvíce se na české straně angažuje Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, ČVUT a VUT. Na španělské straně je to Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Indra Sistemas nebo Universidad Politécnica de Madrid.

Španělsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688