mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:07

Srbsko - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Objem srbského stavebnictví se více než zdvojnásobil, a to z 2 mld. EUR v roce 2015 na 5 mld. EUR v roce 2022. Rozmach sektoru bude podle všeho pokračovat. Nejvýznamnějším segmentem se jeví developerské projekty v bytové výstavbě. Velmi výrazně roste poptávka po nových bytech, ale i modernizaci stávajících bytových domů a jejich energetické úspornosti. S tím souvisí i technologie pro monitorování spotřeby energií a vody a zařízení na jejich efektivnější využívání.

Je nesporné, že pandemie covidu-19 měla přímý vliv například na trh s nemovitostmi v Srbsku. S výjimkou hotelového a pohostinského sektoru se však srbský trh s nemovitostmi ukázal jako poměrně odolný a navzdory všem předpokladům a předpovědím si proto stavební činnost v letech 2020 a 2021 zachovala dynamiku a pokračovala v růstu. Vzhledem k rozsáhlé poptávce po rezidenčních prostorách došlo dokonce k pozoruhodnému nárůstu výstavby kondominií vedené izraelskými investory a investory ze Spojených arabských emirátů a srbskými soukromými investory. Komerční a průmyslový trh zaznamenal dodávky značného počtu nově postavených prostor a očekává se, že tento trend bude pokračovat i v dalších letech.

Vysoká byla také stavební aktivita projektů pro maloobchodní trh a v průběhu let 20202022 bylo navzdory pandemii covidu-19 otevřeno mnoho nových nákupních center a maloobchodních parků. Klíčovými investory, kteří realizují tyto typy projektů, jsou nadnárodní společnosti, mezi nimiž nechybí i jedna česká firma. Výstavba maloobchodních parků se stala velmi oblíbenou, a to především díky nižší počáteční investici, kratší době výstavby a možnosti výstavby po etapách. V důsledku toho se k tomuto trendu připojuje mnoho srbských soukromých investorů a jsme svědky výstavby menších maloobchodních zařízení po celém státě. V tomto segmentu jsou proto velmi úspěšné i české firmy.

I přes pozitivní trendy, které se na srbském realitním trhu již projevily, se skutečný rozmach teprve očekává. Předpokládá se, že nové předpisy a aktualizace stávající legislativy týkající se energetického sektoru povedou k výraznému nárůstu výstavby a rozvoje projektů zahrnujících obnovitelné zdroje energie a modernizaci stávajících energetických zařízení. Podíl obnovitelných zdrojů energie na konečné spotřebě energie v Srbsku nyní činí 20 % a cílem ministerstva energetiky je v příštích letech tento podíl zdvojnásobit.

V Bělehradě vzniká řada velkých rezidenčních developerských projektů, jako například:

  • Belgrade Waterfront – jedná se o monumentální projekt v centru Bělehradu na pravém břehu Sávy, zahrnující 10 000 bytových jednotek a 2 000 kanceláří na 180hektarovém pozemku. Smlouvu o realizaci projektu v hodnotě cca 87,5 mld. CZK (3,5 mld. EUR) podepsali v dubnu 2015 zástupci srbské vlády a developerská společnost ze Spojených arabských emirátů. Vláda Srbska je vlastníkem 32 % společnosti „Bělehrad na vodě“, zatímco zbývající podíl vlastní arabští investoři. V rámci projektu bylo zatím dokončeno čtrnáct budov. Postaveno je asi šest kilometrů silnic, dalších osm kilometrů je v plánu. Vedle obchodního centra „Galerija“, největšího obchodního centra v jihovýchodní Evropě, dominantu areálu a celého Bělehradu tvoří „Kula Beograd“, 42patrový mrakodrap, vysoký 168 m. Je to zároveň hotel a nejvyšší obytná budova v Srbsku se 190 hotelovými pokoji v prvních devíti podlažích, v dalších patrech jsou luxusní byty a na vrcholu věže restaurace s velkolepou panoramatickou vyhlídkou.
  • Avala (se zapojením českých firem) – filmová studia v Srbsku, založená již v roce 1946 jako první studio v poválečné Jugoslávii. Český investor přichází s plánem, jak vrátit filmové studio mezi hlavní centra filmové produkce v Evropě, tedy na místo, kam Avala Film patřil ještě do 90. let minulého století. Celý areál čítá více než 40 tisíc m 2 . Zastaralé nebo nefunkční budovy budou kompletně modernizovány. Projekt obdržel v prosinci 2019 statut „Projekt výjimečné důležitosti pro Srbskou republiku“. Investice do filmových studií je spojena s projektem na rezidenční čtvrť s mimořádným důrazem na vysokou kvalitu životního prostředí. Autorem obytné zóny je významný český architekt. Developerský projekt počítá s výstavbou cca 3 000 bytů pro 8 000 lidí (včetně školy, školky a zdravotního střediska)
  • K-District – investory projektu jsou holandská společnost a srbská firma, hodnota projektu je cca 90 mil. EUR. V samém starobylém jádru Bělehradu, v blízkosti pevnosti Kalemegdan a zoologické zahrady, na pozemku bývalého textilního závodu vznikl nový rezidenční a obchodní komplex.
  • SakuraPark – v Novém Bělehradě, v blízkosti obchodního centra Delta City, probíhá výstavba 43 000 m 2 bytových a nebytových prostor, z čehož je 4 830 m 2 určeno pro obchodní a kancelářské jednotky, zbytek mj. zahrnuje 228 bytů.
  • BIG Residences – naproti obchodnímu centru BIG Shopping Mall je na ploše 5 ha ve výstavbě cca 1100 bytů. Hodnota projektu je cca 5 mld. CZK (200 mil. EUR).
  • Wellport Belgrade Condominium – projekt výstavby prvního kondominia v Novém Bělehradě v hodnotě 3,25 mld. CZK (130 mil. EUR) byl zahájen v roce 2018. Izraelská společnost zde postavila celkem 500 bytů v bezprostřední blízkosti business parku „Airport City“.
  • Savada 3. – developerský projekt v Novém Bělehradě vedle areálu bývalého traktorového závodu IMT, kde srbská společnost postavila 195 bytů, 48 kancelářských prostor a dvoupodlažní podzemní garáž. Stavba navazuje na rezidenční a obchodní komplex o ploše 40 000 m 2 a zahrnující 500 bytů, které byly vybudovány v předchozích letech.
  • Marina Dorćol (se zapojením českých firem) – česká společnost je aktivní rovněž ve významném developerském projektu Marina Dorćol, který předpokládá výstavbu urbanistického celku na břehu Dunaje v docházkové vzdálenosti od centra Bělehradu. V projektu (76 000 m2) se počítá s revitalizací stávajícího přístavu, vytvořením parku kolem původní železniční tratě a vybudováním bytových domů s živým parterem, který bude propojen s nábřežím a kde se bude nacházet veškerá občanská vybavenost.
  • Zep Terra – výstavba 75 000 m 2 rezidenčních a 20 000 m 2 kancelářských prostor.
  • Novi Minel – rezidenční a obchodní komplex v Novém Bělehradě (blok 60), který zahrnuje 550 bytových jednotek, hotel a kancelářské prostory. Celková nadzemní plocha činí 120 000 m 2 , podzemní garáže zaujímají 30 000 m 2 (přes 1000 parkovacích míst). Investorem je srbská společnost.

V oblasti kancelářských prostor bylo v Bělehradě zahájeno několik projektů s nájemci, kterými jsou především velké nadnárodní společnosti. V tomto segmentu je bezesporu velký potenciál i pro české firmy. Ačkoli je poptávka po moderních logistických zařízeních v Srbsku stále poměrně málo rozvinutá, tento segment trhu získává na sofistikovanosti a roste výstavba nájemních objektů. Do tohoto segmentu vstoupila i jedna česká společnost, která staví největší logistické centrum v Bělehradě a pokračuje v rozšiřování svého portfolia v Srbsku prostřednictvím akvizic stávajících logistických center. Další projekty jsou v současné době v jednání.

Zvýšenou aktivitu stavebních projektů dokládá i statistika za rok 2022, kdy bylo o pětinu více podaných žádostí o stavební povolení než v předchozím roce. Celkem bylo v roce 2022 přijato cca 160 tisíc různých žádostí a spisů prostřednictvím elektronického systému týkajícího se vydávání stavebních povolení, což bylo o 20 % více než ve stejném období roku 2021.

Srbsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688