mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:43

Nový Zéland - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Novozélandská produkce elektřiny je z 82 % pokryta z obnovitelných zdrojů, z toho více než polovinu tvoří hydroelektrárny, zbytek pak větrné a geotermální elektrárny. V rámci boje proti klimatické změně vláda podporuje investice do obnovitelných zdrojů, dekarbonizace veřejné dopravy a odpadového hospodářství. Lze očekávat zájem o výstavbu nových vodních děl a osazení turbínami, zájem je taktéž o vodíkové technologie.

Nový Zéland má velmi dobře rozvinutý energetický sektor, který se zejména v oblasti výroby elektřiny opírá o obnovitelné zdroje a napomáhá tím i k dosažení stanovených cílů v oblasti klimatických změn a snižování emisí. Vláda má zpracované strategie rozvoje energetického sektoru do roku 2021 a 2050, stejně jako strategii energetické účinnosti a udržitelného rozvoje odvětví. Primární energetické zdroje tvoří zejména ropa a ropné výrobky (33 %), geotermální energie (22 %), plyn (20 %), vodní energetika (10 %), uhlí (7 %), dřevo (7 %), větrné elektrárny (0,8 %) a solární energie (0,1 %). Třetina spotřebované energie se využívá v dopravě, třetina v průmyslu, desetina v domácnostech, desetina v komerční sféře a asi 5 % v zemědělatví. Výrobu elektrické energie zajišťuje z 82 % obnovitelná energie. Konkrétně vodní elektrárny vyrábí více než 55 % elektřiny, geotermální elektrárny 15 %, větrné elektrárny 5 % a v omezeném rozsahu výrobu elektřiny zajišťují i solární elektrárny. Zbytek elektřiny produkují elektrárny spalující uhlí, ropu nebo plyn. Přestože Nový Zéland těží ropu, plyn i uhlí, je čistým dovozcem ropy (dováží 2/3 ropy a ropných výrobků).

Podle energetické strategie do roku 2050 místní vláda plánuje do roku 2030 zajistit ze 100 % výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů (zejména geotermální, voda, vítr) s tím, že jen při špičkové spotřebě budou využívány elektrárny s plynovými turbínami. V roce 2020 vláda alokovala 650 mil. NZD do investic na využití obnovitelných zdrojů. V současné době je roční produkce elektřiny v objemu 43 mld. kWh a do roku 2050 je očekáván nárůst o dalších 10 až 60 mld. kWh. Vláda reflektuje světové trendy v oblasti klimatických změn i v oblasti snižování produkce emisí a proto plánuje dodatečné výrobní kapacity zajistit následujícími technologiemi a opatřeními: výstavba větrných a fotovoltaických farem s připojením do národní distribuční sítě, podpora střešních solárních systémů, budování nových geotermálních zdrojů, výstavba malých vodních elektráren včetně systému přečerpávacích elektráren, které budou sloužit jako „bateriové úložiště“ v době sucha, zavádění technologií využívajících mořské vodní síly (příliv, vlny), výstavba bateriových úložišť ke skladování elektrické energie vyrobené v příznivých klimatických obdobích a časech obnovitelnými zdroji. Dalším opatřením snižujícím ekologickou i energetickou zátěž bude převod vozového parku osobního i nákladního na elektrifikaci i vodíkový pohon, podpora „chytrých“ obydlí a spotřebičů čerpajících energii mimo špičku. V rámci boje proti klimatické změně vláda alokovala v letech 2021/2022 celkem 300 mil. NZD do dekarbonizace veřejné dopravy a odpadového hospodářství.

České firmy mohou nabídnout části nebo celé vodní elektrárny (generátory, automatizace, turbíny), prvky a díly plynových elektráren, větrné elektrárny nebo jen převodovky, automatizaci solárních farem, softwarové řešení „chytrých“ domů a energetických systému využívající umělou inteligenci. V případě vodíkových pohonů české firmy mohou zajistit vysokotlaké nádoby a ventily a pro výstavbu moderní rozvodné elektrické sítě linky vysokého napětí včetně stožárů, izolátoru, automatizace, retranslačních a transformátorových stanic.

Nový Zéland, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:45  Propad v průmyslu mírně vyvažuje rostoucí poptávka ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 11:39  Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688