mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:58

Omán - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Omán zatím nedosahuje našich zaběhnutých ekologických standardů. Přesto se vláda hlásí k ekologii a usiluje o cirkulární hospodaření. Tyto „nové technologie“ do sultanátu láká. Úspěšné mohou být české technologie recyklace stavební suti, starých pneumatik, bioplynové stanice pro organický odpad, odpadové třídící linky či recyklace autovraků.

Ománská vláda cílí ve své „Výrobní strategii 2040“ také na odpadové hospodářství a recyklaci, a to i přesto, že v zemi dosud neprobíhá žádné třídění či sběr druhotných surovin tak, jak je tomu třeba u nás. Monopolním státním subjektem, který v sultanátu dohlíží na řízení sektoru pevného odpadu, je společnost Oman Environmental Services Holding Company (BEAH), s nímž by český dodavatel měl napřímo jednat.

Odpadové hospodářství a recyklace jsou v Ománu – dá se říct – v plenkách. O to více se však o nich začíná hovořit a o to častěji se nově objevují ve vládních strategiích a projektech. Některé zdroje uvádějí, že se v Ománu dnes recykluje jen 26 % papíru, 12 % plastů, 11 % kovů a jen 5 % skla. Průměrný Ománec prý vyprodukuje denně 1,2 kg pevného odpadu, který všechen končí na municipálních skládkách. V sultanátu se ročně vytvoří 4 500 tun zdravotního odpadu, 1,5 mil tun průmyslového odpadu a 2 mil tun pevného komunálního odpadu. Jde např. o 45 000 tun pneumatik nebo např. o 14 000 tun olověných baterií ročně.

Odhaduje se, že v roce 2020 bylo z Ománu vyvezeno 230 000 tun odpadu, z toho papír 59 %, měděný šrot 24 % a železný šrot 9 %. Naproti tomu dovezeno bylo 680 000 tun, což zahrnuje železný šrot 57 %, měděný šrot 34 % a plastový odpad 6 %. V návaznosti na omezení vývozu recyklovatelného odpadu v roce 2021 začaly v Sultanátu vzkvétat drobné investice do recyklačních činností. Příkladem je použitý kuchyňský olej (UCO), který vedl ke vzniku několika provozů vybavených k přeměně odpadu na hodnotnou bionaftu. Podobně se recyklační aktivity šíří kolem odpadu z papíru a lepenky apod. Teprve ve třech guvernorátech/správních oblastech (z 8 celkem), tj. v Al Multaqa (Guvernorát Maskat), Liwa (Severní Al Batinah) a Thamrait (Dhofar), jsou již vybudována centra pro likvidaci zdravotnického odpadu, a to buď spalováním, či autoklávováním.

Pouze okolo 30 tisíc tun ze 45 tisíc pneumatik je v Ománu každoročně zlikvidováno, a to spalováním ve společnosti Oman Cement. Zde je prostor pro lokální recyklaci – respektive drcení pneumatik a dodávání takto získaného granulátu místním společnostem (např. United Rubber Industries ve městě Nizwa). Zájem je také o projekty WTE (Waste to Energy) – přeměna odpadu na energii – např. ve spolupráci se společností Petroleum Development Oman (přeměna na vysokotlakou páru při pokročilé těžbě ropy – Enhanced Oil Recovery – EOR). Nebo o u nás dobře známé bioplynové stanice – zužitkování organického a biologického odpadu z městských skládek – a jeho přeměna na bioplyn a organické hnojivo. Velkým problémem v Ománu je také recyklace olověných baterií. Tu zajišťuje v Ománu od roku 2017 společnost Arab Led Company s roční kapacitou 6000 tun odpadových baterií. V Ománu je však podle odhadů každoročně až 14 000 tun. Hledají se proto další lokální provozy.

Společnost BEAH také identifikovala řadu dalších cenných odpadních komodit, které mají „obrovský ekonomický potenciál“. Jde například o zelený odpad, vozidla s ukončenou životností, kovový šrot, rybí průmyslový odpad apod. V prosinci 2021 pak byla zveřejněna první studie, která si klade za cíl zmapovat veškerý průmyslový odpad v sultanátu. Výsledkem je ucelená databáze pokrývající průmyslové areály (v Rusayl, Salalah, Suhar, Sur, Nizwa, Al Buraimi a Samayil), tři ekonomické zóny (tj. Al Mazyunah Free Zone, Knowledge Oasis Muscat a Salalah Free Zone) a dvě zvláštní ekonomické zóny (tj. Port of Sohar a Duqm). Projekt připravila státní společnost BEAH s Faculty of Business na University of Sohar. Informace z této databáze je státní společnost BEAH připravena sdílet s investory a dodavateli technologií na zpracování odpadů a společně pracovat na budování referenčních i velkých projektů napříč sultanátem.

Omán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688