mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:06

Katar - Cestovní ruch, lázeňství, volný čas, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Pořádání fotbalového mistrovství světa bylo pro Katar příležitostí pro propagaci země a rozvoj turistického průmyslu. Ten by měl pokračovat za postupného rozšiřování charakteru cest do Kataru nad rámec krátkodobých obchodních. Země má v tomto ohledu ambiciózní plány na pořadatelství řady kulturních a sportovních akcí s regionálním i globálním přesahem. Naopak Česká republika je pro zámožné Katařany přitažlivou turistickou destinací, obzvláště populární jsou české lázně. Ty mají navíc potenciál být příležitostí pro katarské investory.

Katar vynaložil v minulých letech obrovské úsilí na přípravu a pořádání mistrovství světa ve fotbale. Cílem bylo ukázat se fanouškům ze všech koutů světa jako moderní stát založený na arabských a islámských tradicích. Katar vybudoval moderní infrastrukturu, rychlostní komunikace, moderní metro, navýšily se ubytovací kapacity. Byla rozšířena kapacita mezinárodního letiště Hammad, zmodernizován přístav. Do země dorazilo na šampionát cca 1,4 mil. návštěvníků. Hladký průběh fotbalového šampionátu povzbudil katarskou vládu natolik, že se začaly objevovat úvahy o letní Olympiádě v Dauhá v roce 2036.

Během příprav na fotbalový šampionát bylo v Kataru otevřeno více než 30 turistických kanceláří. Byla posílena státní agentura cestovního ruchu Qatar Tourism, která je personálně propojena s národním leteckým dopravcem Qatar Airways. Překážkou rozvoje turistického ruchu v Kataru zůstává v mnoha ohledech lpění na tradicích, ať se jedná o zákaz bikin nebo nedostupnost alkoholických nápojů na plážích. Strategie rozvoje cestovního ruchu stanovila za cíl přivést do Kataru v roce 2030 až 7 milionů návštěvníků, což by mělo přinést až 11 mld. USD. Katar se snaží zvýšit zájem turistů nejen o pláže a poušť, ale i o kulturní a sportovní aktivity. V tomto kontextu bude v příštích letech hostit řadu akcí s regionálním či globálním přesahem, například Arabský fotbalový pohár, či závody Formule 1, případně motocyklovou Grand Prix. Katar má rovněž ambice stát se oblíbenou destinací pro rodinné dovolené včetně cest na zaoceánských lodích. Katar láká do turistického sektoru prostřednictvím Qatar Investment Authority zahraniční investory. Ti však musí počítat s rozsáhlou tržní regulací a nepředvídatelnými zásahy státu do ekonomického fungování.

Návštěvníci ze všech zemí GCC se nezdráhají za cesty utrácet a rádi k plánování dovolených využívají služby cestovních agentů. Kladou důraz na vysoce kvalitní služby. Čím dál větší pozornost věnují bezpečnosti destinace. Nejčastěji podnikají cesty do zahraničí kvůli dovolené. Méně často se jedná o pracovní cesty. Populární jsou hlavně cesty do lázní a za wellness, Katařané vyjíždějí také za zábavou, památkami a nákupy luxusního zboží, roste zájem o poznávání přírody a aktivní turistiku.

Cestování mezi Katarem a Českou republikou usnadňuje existence přímých letů provozovaných dvakrát denně společností Qatar Airways. Katařané cestují zejména během letní turistické sezony, tedy od června do září, kdy je domácí podnebí velmi horké. Většinou cestují spolu s rodinnými příslušníky, další podstatnou část tvoří sólo cestovatelé a mileniálové. Místo pobytu v ČR si vybírají na základě doporučení rodiny a známých nebo se inspirují na sociálních sítích. Před vycestováním se zajímají také o to, jestli je v místě pobytu snadný přístup k halal stravě (nábožensky povolené) či k modlitebním místnostem a mešitám. Čeští turisté prozatím využívají spojení mezi Prahou a Dauhá zejména k přestupu na navazující dálkové lety směřující dále do Asie či Afriky.

Česká republika má pro Katar velký potenciál nejen v oblasti lázeňské turistiky. Nabídku je třeba propagovat zejména prostřednictvím sociálních sítí a soustředit se na kvalitu nabízených služeb a jejich přizpůsobení specifickým požadavkům. Český turistický a lázeňský průmysl rovněž představuje smysluplnou destinaci pro potenciální katarské investice. Přes movitost potenciálních katarských investorů je však třeba předkládat zejména nabídky, kde kvalita odpovídá ceně a potenciální výnosnosti. Katařané v ČR často vnímají celkovou podinvestovanost do související infrastruktury, zejména dopravní a komunikační, ale i obecně do souvisejících a navazujících služeb.

Katar, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688