mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:08

Jordánsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Hlavní devizou v Jordánsku v tomto sektoru je kvalitní vysoké školství zejména v technické oblasti a díky tomu i dostatečný lidský kapitál, schopný absorbovat a importovat zahraniční inovace. Svůj potenciál pozitivně rozvíjejí klastry v ICT a farmaceutickém průmyslu, v ostatních oblastech je provázanost jednotlivých aktérů spíše slabší. Jordánsko na vědu, výzkum a inovace věnuje méně než jedno procento svého HDP, nicméně disponuje poměrně rozvinutou strukturou podpůrných institucí, které své aktivity financují z velké části ze zahraničních grantů - EU, USA, ale také mimo jiné Světové banky. V čele výzkumu jsou dvě nejdůležitější školy, University of Jordan v Ammánu a Jordan University of Science and Technology v Irbidu, specifickou roli hraje Royal Scientific Society, která mj. založila první jordánský inkubátor iPARK - Jordan’s Innovation Catalyst - Startups, Entrepreneurs, Innovation . Inovace v Jordánsku brzdí i kromě malé velikosti trhu také byrokratické překážky, na druhou stranu v ochraně práv k duševnímu vlastnictví je Jordánsko regionálním premiantem.

Úroveň jordánského vysokého školství zejména v ICT, lékařském a farmaceutickém sektoru, mimochodem s výukou převážně v angličtině, výrazně převyšuje průměrnou kvalitu v regionu, což kromě toho, že přitahuje řadu zahraničních studentů, znamená, že velká část úspěšných absolventů těchto oborů nachází práci v bohatých arabských i západních státech. Podobně kvalitní soukromé zdravotnictví Jordánska pak řadu lékařů se zahraničními atestacemi přetahuje zpátky, nicméně už mimo akademický prostor. Naopak ve farmaceutickém sektoru k propojení mezi výzkumem a výrobou dochází, třebaže nikoli ve formě přímého spojení s akademickou institucí. Nejvýraznějším příkladem je mezinárodně úspěšný koncern Hikma, jenž je sám o sobě jednou z jordánských zón volného obchodu, se specifickými pravidly, a to nejen v daňové či celní oblasti. Jordánsko podporuje rozvoj akademického zázemí pro ICT, propojení s rostoucím byznysem v tomto sektoru je ale zatím spíše v počátcích. Velkou a často skloňovanou výzvou je i využití inovací v rámci zaostalého a neefektivního jordánského zemědělství.

Royal Scientific Society Homepage - RSS , je formálně nevládní institucí s posláním propojovat akademický výzkum s průmyslovou výrobou, nicméně v rámci Jordánska má i řadu dalších unikátních rolí. Společnost je nejen akademicky aktivní zejména v energetice a ICT, zároveň má rozsáhlé testovací a certifikační pravomoci. RSS projevuje značný zájem o možnost navázání akademické spolupráce s českými partnery. Podobný zájem projevují i hlavní jordánské univerzity. Jejich napojení na průmysl je však v současnosti kromě zajišťování lidských zdrojů velice slabé, jednou z hlavních ambicí příslušných vládních strategií je tuto situaci změnit.

Síť jordánských podpůrných státních institucí pro vědu, výzkum, inovace a vzdělávání je poměrně rozsáhlá až nepřehledná, díky čemuž dochází i k rozdrobení alokovaných financí mezi velké množství subjektů. Klíčovou institucí je bezpochyby ministerstvo vysokoškolského vzdělávání a vědeckého výzkumu (Ministry of Higher Education and Scientific Research - MHESR), které je i autorem jordánské národní strategie pro vědu, technologie a inovace. Jejími prioritami je posílení příslušných kapacit a infrastruktury, podpora transferu technologií a inovací, propojování akademického výzkumu a průmyslu, podpora podnikání a specificky start-upů a rozvíjení vztahů a spolupráce s mezinárodními institucemi.

Naplňováním této strategie je jordánskou vládou pověřena široká síť agentur na podporu a financování výzkumných a inovačních projektů, spadající pod výše zmíněné ministerstvo, nejdůležitějšími jsou Scientific Research Support Fund a The Higher Council For Science And Technology (HCST) . Pod druhý jmenovaný spadá řada dalších institucí, mezi jinými National Center for Innovation, které provozuje Jordan Open Innovation Platform JOIP a National Center for Research and Development, z konkrétněji zaměřených pak King Abdullah Center for NanoTechnology či National Center for Diabetes, Endocrine and Inherited Diseases. Každá ze stanovených priorit - voda, energie, ICT, potraviny, zdraví a životní prostředí- má svůj vlastní výbor.

Jordánsko má také Jordanian National Innovation Strategy z roku 2017, jejímž cílem je primárně podporovat v zemi inovační “ekosystém”, tedy nejen rozvoj inovačních produktů a služeb, ale i procesů. Cílem by měly být start-upy a malé a střední podniky, zlepšování ochrany práv k duševnímu vlastnictví, regulačního rámce pro inovace a v neposlední řadě i přístupu k financování. Součástí jsou iniciativy k budování inovačních laboratoří a center či propojování soukromých, vládních a akademických institucí.

Stěžejní roli při financování VVI aktivit v Jordánsku hraje EU, formálním základem je Dohoda o vědecké a technologické spolupráci platná od roku 2011, k níž byl ustanoven také společný implementační výbor. Jordánsko je pro EU i partnerem v rámci Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) . Výše zmíněný Higher Council for Science & Technology spolupředsedá regionální platformě pro výzkum a inovace v rámci Unie pro Středomoří, a je tak pro EU významným partnerem pro celou tuto oblast. Jordánsko se účastní také programu Horizon 2020, v rámci něhož je nyní zapojeno do 5 projektů. Dlouhodobě se společné projekty týkají především energetiky a vody. EU v Jordánsku organizuje i edukační akce jako byl například “Inovační týden” na konci roku 2021, série workshopů a přednášek orientovaná především na start-upy.

Jordánsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688