mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:27

Kuba - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Prakticky veškerá kubánská architektura a infrastruktura potřebuje modernizovat. Snahy o její opravy i novou výstavbu ale kromě tradičního nedostatku likvidity narážejí i na nedostatek kvalitního stavebního materiálu. Příležitostí pro český export může být zájem Kuby o nové moderní technologie pro zvýšení efektivity výstavby, výroby materiálů, náhradních dílů, ale i rekonstrukce a opravy budov, dále pak navrhování a výstavba hotelových komplexů.
Potřeba modernizace je na Kubě velmi rozsáhlá, zub času se neúprosně projevuje na prakticky veškeré kubánské architektuře a infrastruktuře. Země nemá dostatek bytů pro své občany, i přes veškerou snahu režimu o novou výstavbu v podstatě nahrazuje byty jen pro ty obyvatele, jejichž domy musejí být, vzhledem k jejich technickému stavu, zbourány. Snaha o opravu i novou výstavbu ale také kromě tradičního nedostatku likvidity naráží i na související nedostatek kvalitního stavebního materiálu. V oblasti stavebního průmyslu Kuba aktuálně nabízí 11 projektů. Příležitostí pro český export může být zájem Kuby o nové moderní technologie pro zvýšení efektivity výstavby, výroby materiálů, náhradních dílů, ale i rekonstrukce a opravy budov. Zájem o spolupráci existuje rovněž v oblasti diagnostiky technického stavu a specializovaných demolic budov. Současně se nabízejí i příležitosti při navrhování a výstavbě hotelových komplexů a nemovitostí spojených s golfovými hřišti. Do výstavby hotelů míří okolo 45 % všech kubánských investic. Kuba se v rámci svých investičních projektů snaží získat přístup k novým technologiím, zároveň podporuje výstavbu infrastruktury a modernizaci průmyslových závodů, především v niklovém, ropném a cementářském průmyslu. Země nedisponuje dostatkem cementu, snaží se o znásobení výroby, aby byla schopna zásobit vlastní trh, a otevírá možnost také založení smíšené společnosti právě na výrobu cementu. Klade si také za cíl podporovat projekty zaměřené na generování vývozu zboží a služeb, např. využití těžby a zpracování kvalitního mramoru je jednou z vhodných příležitostí pro český export. Projekty ve stavebním sektoru zahrnují mimo jiné inženýrsko-geologický průzkum, přípravu návrhů pro stavební a montážní činnost, výstavbu stavebních, inženýrských a bagrovacích prací.

Kuba, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688