Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  07.08.2023 09:54:46

AI ve finančních službách? Zatím je na to čas, myslí si Češi

Umělá inteligence (AI) zasahuje do života lidí již mnoho let. Včetně finanční sféry. Chatboty na stránkách bank, strojová kontrola dlužnických registrů, aj. Rok 2023 přinesl na veřejnost další úroveň AI, hlouběji využitelné také pro finanční sektor. Co si o ní myslí Češi?

Zlatá koruna a IPSOS

Tématem umělé inteligence ve financích se dnes už zabývá v podstatě každý, kdo se ve finančním sektoru pohybuje.

Projekt finančního a ekonomického vzdělávání Zlatá koruna, který mimo jiné každoročně vyhodnocuje finanční produkty napříč trhem (soutěž Zlatá koruna 2023 už také zná své vítěze), naplánoval průzkum, jak AI ve financích vnímáme my, běžní klienti finančních služeb.

Na průzkumu spolupracovala Zlatá koruna s agenturou Ipsos, obstarávající online průzkumy napříč populací.

Vzhledem k tomu, že spolupracuji jak se Zlatou korunou (členka FinTech akademie Zlaté koruny) a jsem i příležitostný respondent Ipsos, ráda vás informuji o výsledcích průzkumu AI ve finančních službách, na doposud „neotřepané“ a zatím spíše emotivní než ráciem podložené téma (což se samozřejmě bude měnit spolu s tím, jak se budeme s AI setkávat pravidelněji a učit se ji řídit).

Proč právě AI ve financích?

Jak se dostala AI jako téma pro průzkum v souvislosti s finančnictvím? Pavel Doležal, zakladatel Zlaté koruny, toto rozhodnutí popsal následovně: „Jestli je 19. století nazýváno stoletím páry, 20. stoletím internetu, pak 21. bude stoletím AI /umělé inteligence. Možná přeháním. Ale možná také ne. Nejspíš se ale rok 2023 zapíše do historie jako rok AI. Věřím, že nástup AI je stejným přelomem, jako zrod internetu. Může se stát bodem zlomu nejen ve finančních službách.“

A jak to dopadlo?

Skočím rovnou na konec. Jednotlivé části průzkumu popíšu v dalších kapitolkách. Jak zatím Češi vnímají AI ve finančních službách?

  • Upřednostňujeme osobní jednání.
  • Umělé inteligenci nevěříme především v oblasti předvídání vývoje na trzích nebo vyhodnocování rizik ve finančním sektoru.
  • Většina oslovených dokonce zamítá i strojové vyhodnocování bonity a úvěrového skóre při schvalování objemnější běžné půjčky či hypotéky.
  • Dokonce i prevenci a odhalování finančních podvodů vnímáme jako oblast, v níž se AI zatím moc věřit nedá, lidská intuice se zde může podle nás stále ještě uplatnit lépe.

S ohledem na využívání finančních produktů a služeb je zatím česká populace poměrně konzervativní a spíše vyčkává, co další pokrok v technologiích přinese. Přestože si více než polovina populace myslí, že AI výrazně ovlivní jejich život, využití ve finančních službách v tuto chvíli vítá pouze pětina lidí.“, komentoval výsledky Michal Straka z agentury Ipsos.

Povědomí o AI, bezpečí s AI, komunikace, důvěra v možnosti AI, či ochota učit se novému

Průzkum AI ve finančních službách se zaměřil na několik oblastí interakce klienta i poskytovatele / zprostředkovatele finančních služeb s umělou inteligencí. Jde především o:

  • povědomí o AI
  • vnímání bezpečnosti a ochrany soukromí při používání AI
  • ochota komunikace s AI
  • touha zkoušet AI aplikace ve finančních službách, u tradičních finančních domů
  • ochota učit se novinky, co AI do financí přinese
  • důvěra v AI v pozici finančního rádce
  • důvěra v AI v pozici správce fondů, služeb, účtů osobních financí
  • důvěra v AI coby prostředku pro prevenci a odhalování finančních podvodů.

 

O AI (nejen ve financích) slyšel skoro každý. A většina je ochotná se o ni zajímat více

Asi nepřekvapí zjištění, že umělou inteligenci coby strůjce budoucích obtíží (více než příležitostí) vnímá starší populace. Zda je to z opravdového strachu, nebo jen neochotou přeorientovat se na další technologickou novinku, těžko říct.

Generace padesátníků a starších se musela během pracovního i klientského života neustále učit nových technologiím. A mohou z toho být třeba už „jen“ unavení. Nelze však ignorovat i reálné obavy z AI. Zejména proto, že sami tvůrci umělé inteligence volají po pauze v jejím překotném vývoji.

U Čechů a našeho obecně vlažného vztahu k finanční gramotnosti je až zarážející, že 81 % respondentů by uvítala více informací a vzdělávání o AI ve financích. Především od své banky, pojišťovny atp. Více než polovina dotázaných si totiž myslí, že AI do budoucna výrazně ovlivní náš život.

Soukromí a bezpečnost s využitím AI? Přes 60 % dotázaných pochybuje

Češi zatím AI příliš nevěří, co se týká ochrany jejich soukromí a především bezpečnosti finančních dat. Bezpečně se v rukou AI cítí třetina. Čtvrtina dotázaných se vyloženě necítí v bezpečí, dalších asi 38 % si není jisto, ale přiklánějí se spíš k absenci pocitu bezpečí.

To může být způsobeno zatím ne příliš dobrými výsledky chatovacích aplikací umělé inteligence (ChatGPT a další), které si spoustu informací „vymýšlejí“. I když jde o data, místa, autory a jiné neměnné záležitosti, bez ověření vygenerovaných odpovědí se dnes ještě neobejdeme. Musíme však myslet na to, že obecně dostupné jazykové modely AI se diametrálně odlišují od programů, co mohou vstoupit do finančního sektoru.

Jedině osobní přístup vyžaduje 22 % dotázaných

Necelá čtvrtina oslovených chce u všech oblastí osobních financí „svého“ osobního bankéře, poradce.  Online přístup zcela zamítá. Ve většině situací preferuje osobní přístup dalších 40 % dotázaných (ale jsou mezi nimi i lidé, kteří již vyřizovali některé produkty online).

Rozhodně online, a tudíž i s využitím služeb AI (resp. strojového učení) si své finanční záležitosti vyřizuje 14 % dotázaných. Dalších 19 % upřednostňuje online, ale neodmítá ani návštěvy kamenných poboček nebo osobní setkání s poradci.

Iniciativu finančních institucí v AI by uvítala více než polovina z nás

57 % dotázaných sdělilo, že by od své banky, pojišťovny, investičních fondů a finančních poradců přivítali iniciativu v oblasti AI. A to jak ve vzdělávání, tak v možnostech využívání AI ve finančních službách. V jakých?

Především v:

  • komunikaci s bankami a pojišťovnami (37 %),
  • výběru vhodných finančních produktů (37 %),
  • investičním poradenství (25 %) a
  • celoživotním finančním plánování (20 %).

Většina respondentů se přitom shoduje, že AI ve finančních službách by měla být používána s omezením, pod dohledem a kontrolou lidmi.

Odhalování finančních podvodů?

Jako na systém pro odhalování nebo prevenci finančních podvodů by se na AI spolehla zhruba třetina dotázaných. Další čtvrtina by se spolehla raději na lidské znalosti a analýzu při odhalování podvodů. Zbývající část dotázaných uvedla, že neznají schopnosti a možnosti umělé inteligence v této oblasti.

Nutno dodat, že o AI, pak ještě v souvislostech s vyvíjenými kvantovými počítači slýcháme spíše z opačné strany: jako o nástroji, který bankám, pojišťovnám, fondům a dalším „správcům peněz“ ještě zavaří. Právě v oblasti zabezpečení a šifrování.

Parametry průzkumu AI ve finančních službách

Agentura Ipsos realizovala průzkum s 1034 dotázanými, a to prostřednictvím Ipsos online panelu Populace.cz. Dotazovaní byli starší 18 let, horní věková hranice se neomezila. Vyplnění dotazníku zabralo zhruba 10 minut a šlo o dotazník strukturovaný. Průzkum probíhal ve dnech 4. – 11. 7. 2023.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
30.04.2024  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
29.04.2024  Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
29.04.2024  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688