muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  02.08.2023 09:43:04

Studenti MU budou mít díky opravám kolejí lepší pokoje a nový nábytek

Studenti MU budou mít díky opravám kolejí lepší pokoje a nový nábytek

Většího komfortu bydlení, modernějších typů pokojů, nových oken či obměny nábytkového vybavení se už brzy dočkají studenti MU po aktuálních i plánovaných opravách několika kolejních budov.

Rekonstruované pokoje a prostory kolejí Mánesova.
Rekonstruované pokoje a prostory kolejí Mánesova.
Foto: Tomáš Hájek

Masarykova univerzita také letos pokračuje v modernizaci ubytování pro studenty. Rekonstrukce, které univerzita průběžně realizuje, sice dočasně snižují ubytovací kapacitu lůžek, v dlouhodobém horizontu však půjde o významné zlepšení komfortu bydlení na kolejích.

Už od května probíhá rekonstrukce na kolejích Mánesova v areálu VUT v Brně - Králově Poli, kde kompletní modernizace přijde zhruba na 26 milionů korun. Pro studenty tam od začátku prázdnin vzniká nový typ třílůžkového pokoje, který nahradí původní čtyřlůžkový pokoj. Cenový rozdíl mezi dřívějším čtyřlůžkovým a novým třílůžkovým pokojem činí 22 korun na lůžko a noc. Práce potrvají do září s tím, že studenti by se měli stěhovat zpět před zahájením podzimního semestru, tedy nejpozději 16. září. Na kolejích Mánesova na ně budou čekat opravené interiéry včetně podlah, nové výmalby a nábytku. Kromě kuchyněk bude celá kolej v podstatě nová, popsal ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity (SKM MU) Kamil Kulíšek. Doplnil, že pokud se podaří práce ukončit před termínem, budou studenti informováni a dostanou možnost nastěhovat se už dřív.

Rekonstrukce kolejí Mánesova probíhá již od května.
Rekonstrukce kolejí Mánesova probíhá již od května.
Foto: Tomáš Hájek

Kromě letní rekonstrukce kolejí Mánesova plánuje letos SKM MU také zahájení mnohem rozsáhlejších oprav kolejí Kounicova. Stavební práce začnou letos v říjnu a pro studenty budou koleje znovu otevřeny pro akademický rok 2025/26. Na koleji Kounicova je nyní běžný provoz až do konce srpna, kdy se studenti přestěhují. Všichni, kteří měli o bydlení na kolejích dále zájem, už mají rezervovaná lůžka v jiných našich ubytovacích zařízeních, upřesnil Kamil Kulíšek.

První zásahy na koleji Kounicova se dotknou výškové budovy nedaleko Právnické fakulty MU, v níž se nachází 289 pokojů s kapacitou 577 lůžek. Výsledkem bude pro studenty daleko vyšší komfort bydlení. Kromě proměny interiéru rekonstrukce vyřeší také problémy se statikou budovy. Budou se rekonstruovat i rozvody a stupačky, takže každý pokoj získá vlastní koupelnu a toaletu, přiblížil Kamil Kulíšek.

Rekonstrukce koleje Kounicova přijde celkově na více než 200 milionů korun. Z toho 119 milionů korun pokryje dotace od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, kterou univerzita získala na financování první fáze oprav. V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby a vysoutěženou cenu ještě neznáme. Výběrové řízení na interiér ještě nebylo vyhlášeno, plánujeme ho vyhlásit koncem roku, uvedla kvestorka MU Marta Valešová.

Proměnu k lepšímu čekají po letních prázdninách i koleje Vinařská, kde se od září chystá první etapa výměny oken, zateplení a opravy fasády. Druhá etapa je poté v plánu v příštím roce. Koleje Vinařská už přitom před pár lety rozsáhlou rekonstrukcí prošly, kdy tamní pokoje získaly novou elektroinstalaci a podlahy, vyměnil se nábytek a zrenovovaly se kuchyňky.

Údržba devíti kolejních budov MU, které jsou většinou vysokého stáří, je finančně i technicky velmi náročná. Masarykova univerzita však svůj majetek pečlivě spravuje a každoročně investuje do úprav, oprav a rekonstrukcí desítky až stovky milionů korun. Současně má univerzita ve strategickém záměru výstavbu nových moderních kolejí, které jednak budou respektovat požadavky na udržitelnost a nízkou energetickou náročnost budov, zároveň splňovat standard vyšší kvality ubytování, a postupně tak nahradí staré a provozně i finančně nákladné budovy, naznačila Marta Valešová.

Zájem o ubytování na kolejích mezi studenty v posledních letech stabilně roste. SKM se snaží velkou poptávku co nejvíce uspokojovat. Vedení univerzity chce i cestou vytváření co nejkvalitnějšího zázemí pro své studenty budovat dobrou pověst MU a pomáhat tak přitahovat na své fakulty nadané a motivované studenty. V dlouhodobých investičních záměrech proto MU počítá s výstavbou či nákupem nových kolejních budov. Nové bydlení se výhledově plánuje například v bohunickém kampusu, uvedla prorektorka MU pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová.

Fotogalerie nových prostor kolejí Mánesova:

Koleje Mánesova - společenská místnost.
Koleje Mánesova - společenská místnost.
Foto: Tomáš Hájek

Koleje Mánesova - pokoj.
Koleje Mánesova - pokoj.
Foto: Tomáš Hájek
Koleje Mánesova - pokoj.
Koleje Mánesova - pokoj.
Foto: Tomáš Hájek
Koleje Mánesova - pokoj.
Koleje Mánesova - pokoj.
Foto: Tomáš Hájek
Koleje Mánesova - pokoj.
Koleje Mánesova - pokoj.
Foto: Tomáš Hájek
Koleje Mánesova - chodba před dokončením.
Koleje Mánesova - chodba před dokončením.
Foto: Tomáš Hájek
Koleje Mánesova - chodba po dokončení.
Koleje Mánesova - chodba po dokončení.
Foto: Tomáš Hájek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688