ceska-trebova.cz (Česká Třebová)
Z regionů  |  01.08.2023 11:44:28

Zaměstnanci města byli informováni o výsledcích personálního auditu, městský úřad čeká rozsáhlá změna organizační struktury ve prospěch občanů (video)

00
Od jarních měsíců letošního roku probíhal na Městském úřadu v České Třebové personální audit, který si kladl za cíl odhalit rezervy ve fungování úřadu a navrhnout změny za účelem zvýšení efektivity práce a snížení provozních nákladů. Jako první byli o připravovaných změnách na společném setkání informováni zaměstnanci úřadu, kterým zástupce firmy zajišťující personální audit odprezentoval jednotlivé závěry.

Jako zásadní zjištění z výsledků auditu vyplynula potřeba rozsáhlé změny organizační struktury, která bude znamenat snížení počtu odborů úřadu. Ze současných jedenácti odborů dojde prostřednictvím jejich slučování k redukci na šest. Tím budou sníženy náklady dosud vynakládané na příplatky za vedení, ale také dojde ke zvýšení zastupitelnosti a zefektivnění řídících procesů. Ze současného tabulkového počtu zaměstnanců pak městský úřad projde zeštíhlením o 9 pracovních úvazků, čehož bude dosaženo především zrušením dosud dlouhodobě neobsazených pozic a následně také pozic, ze kterých lze v dohledné době očekávat odchod zaměstnanců do penze.

„Zavádění všech změn nelze uskutečnit ze dne na den, ale některá doporučení lze zavést již nyní a nevidím důvod, proč otálet. V následujících týdnech budeme cizelovat s vedoucími pracovníky podrobnosti, aby mohla první změna organizační struktury proběhnout již na podzim tohoto roku. Po dokončení všech fází reorganizace předpokládáme roční úsporu v řádu milionů korun, což dokládá, že peníze vynaložené na personální audit se nám v dohledné době několikanásobně vrátí,“ uvedl v souvislosti s výsledky auditu starosta Zdeněk Řehák s tím, že první konkrétní změny v organizační struktuře budou v platnosti od 1. října tohoto roku.

Správní agendy přehledně pod jednou střechou

Redukce počtu odborů se projeví pozitivně také směrem k občanům města, kteří využívají služeb úřadu. „Sloučením několika odborů chceme vytvořit Odbor dopravy a správních agend, který bude mimo jiné zajišťovat výdej řidičských průkazů, cestovních dokladů, rybářských lístků, živnostenských oprávnění a další správní agendy. Pod tento odbor bude zařazen také provoz podatelny, pokladny a Czech Pointu. Díky tomu se nám podaří sjednotit agendy, se kterými přijde občan do styku nejčastěji, na jedno místo, což obyvatelé města a přidružených obcí zajisté ocení. Pro tento odbor budeme muset v následujících měsících najít vhodný prostor, který bude odpovídat svojí kapacitou i dostupností. Ke stěhování chceme přistoupit do začátku roku 2025,“ vysvětlil starosta Zdeněk Řehák.

Dále by mělo dojít ke sloučení odborů, které zajišťují převážně samosprávné úkony, do Odboru majetku, investic a školství. Pod něj budou také převedeny z dosavadního Odboru životního prostředí činnosti, jako je péče o veřejná prostranství, zeleň a svoz odpadů. Další část agend dosavadního Odboru pro životní prostředí pak bude převedena pod Odbor výstavby. Nově zřízený Odbor úřadu výstavby a životního prostředí rovněž od Odboru dopravy převezme povolování dopravních staveb a uzavírek komunikací. Nově bude tento úsek zajišťovat také památkovou péči. Slučováním vzniknuvší Odbor organizačně-právní převezme působnost Právního odboru a některé agendy dosud soustředěné v Kanceláři tajemníka, přičemž tajemník nově přímo povede kromě řídících zaměstnanců pouze Oddělení informatiky. Beze změny zůstane Odbor finanční a Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, který bude v souvislosti se spoluprací s Agenturou pro sociální začleňování a Agenturou komunitního plánování posílen o jednoho pracovníka.
Pro další úspory je potřeba zlepšit IT architekturu úřadu

Personální audit odhalil také prostor pro inovace v oblasti IT. „Zjištění auditu potvrzují naše tušení, že na našem úřadu využíváme zastaralé informační systémy, které mezi sebou navzájem nedostatečně komunikují. Ačkoliv jsme si vědomi toho, že zlepšení IT architektury úřadu bude vyžadovat nemalé vstupní investice, vidíme v tomto směru prostor k dalším finančním úsporám na chodu úřadu, nemluvě o celkovém zefektivnění rozhodování“, vysvětlil jeden z dílčích závěrů personálního auditu starosta Zdeněk Řehák. Ten mezi dalšími oblastmi, kterým se bude muset za účelem finančních úspor na provozu města samospráva věnovat, zmínil také potřebu pasportizace majetku města, zavedení energetického managementu, lepší využívaní dotačních možností a především formulování strategie dalšího rozvoje města.


Zodpovídá: Jiří Holý
Vytvořeno / změněno: 1.8.2023 / 1.8.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688