Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.07.2023 20:28:51

Jak zareagují validátoři, když by ETH prolomilo úroveň 2500 dolarů?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Poté, co v minulém týdnu padnul přelomový verdikt ve sporu společnosti Ripple (XRP) s Americkou komisí pro cenné papíry a burzy (SEC), se cena etherea (ETH) poprvé po čtvrt roce dostala nad úroveň 2000 dolarů za minci. Hodnota ETH nad úrovní 2 tis. dolarů se pomalu blíží průměrné ceně ETH 2.0, za jakou validátoři pořizovali své ethery, které následně vložili do staku, aby se mohli stát validátory. Nyní tak vyvstává otázka, jak budou validátoři reagovat, až hodnota ETH přesáhne úroveň ceny pořízení.

Šanghajským upgradem umožnili správci celé ethereové sítě od dubna 2023 vybírat validátorům své vložené a uzamčené mince. Analytici předpokládali, že tento upgrade spustí vlnu výběrů, ale opak byl pravdou. Namísto vlny výběrů došlo k novým vkladům, díky kterým vzrostl celkový stake na historické maximum. Za krokem validátorů nejspíše stojí vyčkávání na ještě vyšší úrovně hodnoty.

Úroveň pro výběry může být blízko

Podle zprávy z roku 2022, kterou vydala společnost Glassnode, byla značná část ETH staků nakoupena za průměrnou cenu 2390 dolarů. Překročení této úrovně by tak mohlo být oním pomyslným spouštěčem. Navíc, když k tomu vezmeme v potaz data z novější zprávy, kterou zveřejnila společnost Coinmarketcap, a ve které uvádí, že 68 % vsazených a uzamčených ETH je drženo se ztrátou. Na druhou stranu k větším výběrům nevedl ani upgrade Šanghaj, ani fakt, že ethereum v podstatě od začátku roku posílilo o 70 %.

Přesto je možné, že překonání průměrné nákupní ceny (2390 USD) může být pro mnoho validátorů bodem zlomu. Pokud tomu tak bude, bude ETH čelit další výzvě, kterou bude překonání rezistentní úrovně 2500 dolarů. Důvod je jednoduchý, výběry staků budou nejspíš hned relokovány na jiné druhy investic, což bude znamenat faktický prodej ETH. Zvýšená nabídka mincí k obchodování pak bude tlačit na snížení kurzu.




















Celková hodnota sázek ETH 2.0 a průměrná realizovaná cena (červenec 2022) | zdroj Glassnode.com

Validátoři Etherea by mohli své pozice přesunout k protokolům stakingu likvidity

Ještě před spuštěním upgradu Šanghaj ukazovala data z on-chainu, že na popularitě získávaly likviditní stakingové platformy jako LidoDAO či Rocket Pool. Zájem o tyto protokoly byl do jisté míry způsoben podmínkou výše vkladu 32 ETH, když se někdo chtěl stát validátorem. Projekty jako LidoDAO a Rocket Pool tuto podmínku obcházejí tím, že sdružují plno menších sázkařů v jeden subjekt.

Následující graf ilustruje, že od uzavření dubnového sloučení Etherea začala aktivita uživatelů na LidoDAO úzce korelovat s cenou Etherea. Příkladem může být období od 14. června do 14. července, kdy hodnota etherea vzrostla o 22 % a ruku v ruce s tím také začal prudký růst aktivních adres na LidoDAO. Po prolomení úrovně 2000 dolarů se pak aktivita uživatelů LidoDAO zvýšila zhruba o 165 %, když se do ověřování transakcí zapojilo 758 uživatelů.


Cena ETH vs. aktivita sítě LidoDAO, (červenec 2023) | zdroj Santiment.net

Na platformě Santiment.net je vyhodnocována Denní aktivita adres. Tzn., že platforma sčítá jednotlivé adresy kryptopeněženek uživatelů, kteří v blockchainové síti provádějí nějaké transakce. Analytici přičítají nedávný vzestup aktivity sítě LidoDAO růstu hodnoty ETH. Díky tomuto růstu se v krátkém období dostalo několik validátorů do zisku, což je přimělo k výběru části svých vložených staků a přesunutí mincí na platformu LidoDAO.

Kromě toho, že likviditní stakingové protokoly, jako je LidoDAO, umožňují investorům získat expozici na staku ETH 2.0, aniž by museli vložit minimálně 32 ETH požadovaných v mainnetu, tak navíc uživatelům umožňují získávat zabalené verze ETH (stETH), které mohou nasadit pro jiné transakční účely. To validátorům pomáhá zmírnit náklady obětované příležitosti spojené s trvalým stakingem na mainnetu Etherea.

Vstoupí do hry býci, kteří budou chtít vyhnat ETH nad 2500 dolarů?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Jak již bylo uvedeno výše, značná část validátorů v síti ETH 2.0, která uzamkla své mince ve staku, je pořídila za průměrnou cenu 2390 dolarů. Když by hodnota ETH tuto úroveň překonala, může nastat vlna výběrů a přesun do protokolů stakingu likvidity. To by znamenalo protitlak proti dalšímu posílení této kryptoměny.

Jak jsme však již byli svědky několikrát v minulosti, po býčím trendu nastává medvědí období. Bude tak velmi záviset na tom, které tlaky budou silnější a vytrvalejší. K podobné průměrné nákupní ceně, jakou uvádí společnost Glassnode, dospěla i analýza platformy IntoTheBlock. Z této analýzy vyplývá, že 7,3 milionu investorů, kteří v současné době drží cca 33,55 milionu mincí, je nakoupilo za průměrnou cenu 2365 dolarů.












Odhad ceny Etherea (červenec 2023) | zdroj IntoTheBlock.com

Zdálo by se, že když ETH prolomí úroveň 2500 dolarů, mohlo by mít vyhráno. Jenže další komplikace budou na tuto kryptoměnu čekat na úrovni 3100 dolarů. Tato úroveň může být bodem zlomu pro dalších zhruba 9,2 milionu investorů, kteří nakoupili 3,88 milionu mincí Etherea za průměrnou cenu 3075 dolarů. Pokud by potencionální býčí trend odolal i tlaku těchto investorů, může se stát, že by si ETH mohlo připsat svá nová historická maxima.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688