trebic.cz (Třebíč)
Z regionů  |  18.07.2023 16:42:09

Třebíč - Stavba nové úpravny vody byla zahájena

Svazek Vodovody a kanalizace Třebíč zahájil stavbu nové úpravny vody v Pokojovicích. V úterý 18. července zástupci svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč, VAS Třebíč i zhotovitelské společnosti KUNST s.r.o. symbolicky poklepali na základní kámen pro stavbu třípodlažní budovy nové úpravny. Náklady na stavbu jsou vyčísleny na 226 milionů korun bez DPH, z toho 158 milionů bude hrazeno z dotací Evropské unie a Ministerstva životního prostředí. Stavba úpravny bude dokončena v červnu roku 2025, investorem je svazek VaK Třebíč.
úpravna Pokojovice, zahájení

„Po obdobích velkého sucha v letech 2017 a 2018 a také po kůrovcové kalamitě, která snížila ochrannou funkci lesa, se snížila vydatnost heraltického prameniště zhruba o 40 %. Proto proběhl rozsáhlý průzkum v okolí, jehož cílem bylo najít nové zdroje vody. Podařilo se najít řešení. K původním pramenům přibude jedenáct nových vrtů v okolí Římova a Štěměch, zde u Pokojovic vyroste nová úpravna vody. To například zdvojnásobí podíl heraltické vody v dodávkách pro Třebíč. Děkuji všem, kteří mají zásluhu na vybudování nové úpravny,“ uvedl předseda svazku Vak Třebíč a zároveň starosta Třebíče, Pavel Pacal.

„Naše společnost za dobu více než třicetiletého fungování realizovala řadu významných vodohospodářských staveb. Čistírny odpadních vod, úpravny vody i čerpací stanice vody. Z těch velkých staveb z posledních dvou let například úpravny vody v Hrobicích, úpravnu Želivka, Mokošín nebo Nová Ves. Úpravna v Pokojovicích bude třípodlažní, v podzemním podlaží bude akumulace pitné vody, ve dvou nádržích o 500 kubických metrech, v prvním podlaží bude technologie úpravny vody s dvanácti ocelovými tlakovými filtry s vápencem, granulovaným aktivním uhlím a pískem. Ve druhém nadzemním podlaží bude velín a sociální zařízení,“ popsal stavbu obchodní ředitel společnosti KUNST, Luboš Maršálek.

„Jsem asi jediný z přítomných, který pamatuje Heraltice ve všech vývojových fázích. Pamatuji Heraltice za dob státního podniku na konci osmdesátých let. Zažil jsem první fázi modernizace úpravny v Heralticích, kdy se v roce 20002002 povedlo překlopit zanedbaný areál do té podoby, která je zde do dnešních dnů a slouží i k propagaci vodárenství. A jsem velmi rád, že mohu být i u zahájení novodobé etapy heraltického vodovodu. Odhadem za 85 let své existence heraltický zdroj poskytl a vyrobil zhruba 50 milionů kubíků pitné vody. Vznikající úpravně přeji, aby vyrobila alespoň tolik kubíků pitné vody, jako ta původní,“ popřál na závěr Jaroslav Hedbávný, ředitel Vodárenské akciové společnosti, divize Třebíč.

Zodpovídá: Tiskové oddělení
Vytvořeno / změněno: 18.7.2023 / 18.7.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688