Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  18.07.2023 13:06:11

Analýza TPA: Aktivita na M&A trhu v regionu CCE ve druhém čtvrtletí 2023, objem transakcí oproti předchozímu čtvrtletí výrazně stoupl


Počet i objem celkových transakcí na trhu fúzí a akvizic v České republice v letošním druhém čtvrtletí oproti předchozímu čtvrtletí stoupl. Na území ČR či se zapojením ČR se uskutečnilo 22 transakcí za 877 milionů eur. V předchozím období to bylo 19 transakcí za 4 miliony eur. Největší objem transakcí se v ČR uskutečnil v odvětví výroby spotřebitelských výrobků, nemovitostí a počítačového softwaru. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Největší zveřejněnou transakcí na území ČR ve 2Q 2023 byla akvizice české nadnárodní společnosti Meopta – Optika s.r.o. působící v oblasti výzkumu, vývoje, designu, výroby a montáže optických a mechanických komponentů. Nabyvatelem majoritního podílů se stane nadnárodní investiční fond Carlyle Group, kterému již v Česku patři start-up Phrase vyvíjející cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů. “Hodnota transakce činí 700 mil. EUR a jedná se tak o nejvýznamnější transakci na území ČR v roce 2023,” doplnil Jiří Hlaváč partner TPA Valuation & Advisory.

V celém středoevropském regionu (Albánie, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko) TPA registruje oproti předchozímu čtvrtletí snížení počtu uskutečněných transakcí přibližně o 17,5 % (z 217 na 179). Jejich objem však stoupl o 47 % na 6 miliard eur ze 4 miliard eur v předchozím období. „Největší objem transakcí v regionu CEE jsme zaregistrovali ve druhém čtvrtletí v odvětví dopravy/logistiky, telekomunikací a počítačového softwaru,” uvedl Hlaváč.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí na území CEE ve 2Q 2023 byl prodej rakouské společnosti Cargo-Partner GmbH působící v odvětví logistiky. Nabyvatelem společnosti se stala japonská logistická společnost s celosvětovou působností Nippon Express Group. Hodnota transakce činí 1 400 mil. EUR. Akvizice navazuje na dlouhodobý plán společnosti Nippon spočívající v globálním rozšířením své logistické sítě, především pak ve střední a východní Evropě.

Na trhu se v nadcházejících měsících očekává opět nárůst M&A aktivity. Aktuálně lze již určité signály v tomto směru pozorovat. Není ale zřejmé, zda se zvýšená aktivita ve větší míře projeví již v druhé polovině roku 2023, nebo až v průběhu roku 2024. Časování bude souviset s celkovým vývojem ekonomiky a makroekonomických ukazatelů,” nastínil očekávaný vývoj Jiří Hlaváč, partner TPA Valuation & Advisory.

TPA upozorňuje, že u transakcí se známou hodnotou došlo v první polovině roku 2023 ke zvýšení mediánu násobku EBITDA na 9 (oproti hodnotě 7 v roce 2022). Vývoj tohoto násobku a jeho finální výši za rok 2023 mohou ale ještě ovlivnit tzv. nucené prodeje, protože v posledním období je zřejmý v CZ a SK výrazný nárůst insolvenčních návrhů. Prodeje v rámci insolvenčních řízení mají určité časové zpoždění, takže se do statistik zatím nepromítly.

Tržní data o uskutečněných transakcích s podniky či jejich částmi nejsou, s výjimkou veřejně obchodovaných společností, standardně zveřejňovanou informací. TPA Valuation & Advisory sleduje klíčové metriky a monitoruje aktivitu na M&A trhu CEE. Tento dokument prezentuje analýzu dat týkajících se transakcí s podniky či jejich částmi za 2Q 2023 v regionu CEE se zaměřením na aktivitu v ČR.*

Aktivita na M&A trhu v regionu CEE – 2Q 2023

Tržní data o uskutečněných transakcích s podniky či jejich částmi nejsou, s výjimkou veřejně obchodovaných společností, standardně zveřejňovanou informací. TPA Valuation & Advisory sleduje klíčové metriky a monitoruje aktivitu na M&A trhu CEE. Tento dokument prezentuje analýzu dat týkajících se transakcí s podniky či jejich částmi za 2Q 2023 v regionu CEE se zaměřením na aktivitu v ČR.*

Na M&A trhu v regionu CEE** došlo ve 2Q 2023 oproti předchozímu čtvrtletí ke snížení aktivity z hlediska počtu uskutečněných transakcí přibližně o 1 7,5 %. Počet transakcí se známou kupní cenou se mezi kvartály téměř nezměnil. V porovnáním s předchozím kvartálem došlo ve 2Q v regionu CEE k růstu objemu uskutečněných transakcí o 47 %. Oproti stejnému období loňského roku došlo k poklesu objemu uskutečněných transakcí, nicméně předchozí rok byl ovlivněn prodejem polského PGNiG za přibližně 8 400 mil. EUR.

Nejvýznamnější odvětví ve 2Q 2023 na území CEE z pohledu objemu transakcí bylo odvětví dopravy/logistiky, telekomunikace a odvětví Nejvíce transakcí bylo zaznamenáno již tradičně v Polsku. počítačového software.


Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí na území CEE ve 2Q 2023 byl prodej rakouské společnosti Cargo-Partner GmbH působící v odvětví logistiky. Nabyvatelem společnosti se stal a japonská logistická společnost s celosvětovou působností Nippon Express Group. Hodnota transakce činí 1 400 mil. EUR. Akvizice navazuje na dlouhodobý plán společnosti Nippon spočívající v rozšíření logistické sítě společnosti globálně, především pak ve střední a východní Evropě. Společnost Nippon si od akvizice slibuje získání know-how společnosti Cargo -Partner v oblasti digitalizace, IT systémů a provozní efektivity. Společnost Cargo-Partner působila ve 40 zemích světa.

Aktivita na M&A trhu v ČR – 2Q 2023

Na území ČR či se zapojením ČR došlo během 2Q 2023 v porovnání s předchozím čtvrtletím ke zvýšení v počtu celkových transakcí.

Zároveň došlo na území ČR k oživení i v celkovém objemu transakcí. V porovnání se stejným obdobím loňského roku byl na území ČR

zaznamenán vyšší počet transakcí a objem uskutečněných transakcí se zvýšil 4x. Z pohledu objemů transakcí se na území ČR ve 2Q 2023 nejvíce podílel o odvětví výroby spotřebitelských výrobků.

 

 
Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí na území ČR ve 2Q 2023 byla akvizice české nadnárodní společnosti Meopta – Optika s.r.o. působící v oblasti výzkumu, vývoje, designu, výroby a montáže optických a mechanických komponentů. Nabyvatelem majoritního podílů se stane nadnárodní investiční fond Carlyle Group, kterému již v Česku patři start-up Phrase vyvíjející cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů a od loňského roku fond vlastní majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay. Hodnota transakce činí 700 mil. EUR a jedná se o nejvýznamnější transakci na území ČR v roce 2023.

Aktuální situace na trhu M&A

Aktivita na trhu M&A v regionu CEE se v pandemií zasažených kvartálech (zejm. první polovina roku 2020, viz graf níže) projevila především snížením počtu uskutečněných transakcí ve srovnání s odpovídajícími kvartály předchozích let. V roce 2022 došlo k poklesu v objemu uskutečněných transakcí oproti roku 2021 o téměř 23 %. Paradoxem je, že počet celkových transakcí byl v roce 2022 rekordní za analyzované období. Pro investory jsou atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace či telekomunikací, zvýšená atraktivita zůstává v oblasti potravinové bezpečnosti a zbrojní výroby. Situaci na M&A trhu dále ovlivňuje konflikt na Ukrajině, který je pro potenciální investory pokračujícím omezením v podobě nejistoty budoucího vývoje v různých odvětvích v celém regionu.


Poslední sledovanou metrikou je násobek EBITDA. Od roku 2017 do roku 2021 EBITDA násobek každoročně rostl až na hodnotu 10.

V roce 2022 poté došlo vý raznému snížení násobku na hodnotu 7. Zároveň se jedná o nejnižší naměřenou hodnotu od roku 2008. Nejvyšší hodnoty v rámci analyzovaného období tak stále zůstávají ty z roku 2008. Tehdejší globální finanční krize způsobila, že medián násobku EBITDA klesl v roce 2009 na úroveň 7,1. Dosavadní mediánová hodnota EBITDA násobku za rok 2023 naznačuje mírné zvýšení oproti předchozímu roku, nicméně lze očekávat změnu hodnoty násobku s přibývajícími transakcemi v průběhu roku.

 

Skupina TPA Group poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem ve dvanácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména v oblastech daňově poradenství, vedení účetnictví, auditu, oceňování a poradenství při akvizicích. Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Skupina TPA Group je nezávislým členem aliance Baker Tilly Europe Alliance, jejímiž dalšími členy je celosvětová poradenská síť Baker Tilly Europe Alliance a samostatný člen Baker Tilly International, Baker Tilly v Německu. Díky členství v Baker Tilly Europe Allience nabízí skupina TPA Group svým klientům služby globální sítě Baker Tilly International, která patří do první desítky celosvětových poradenských sítí.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688