Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.07.2023 11:36:59

Na pražské burze ve zkráceném týdnu klesla jen jediná emise. Index PX při cestě vzhůru narazil na rezistence

  • v týdnu se uzavřely obchody jen za 820 mil. , denně tedy v průměru jen za cca 273 mil.
  • koruna k EUR zaznamenala nejnižší úrovně za více než čtvrt roku (přibližovala se i k úrovni 24 Kč/EUR)
  • spotové ceny elektřiny zažily o minulém slunečném a zároveň větrném víkendu kolaps
  • v očekávání zveřejnění akcionářské struktury banky MONETA k 30.6.
  • od středy odstartuje na trhu START úpis akcií společnosti mmcité

Pražská burza se v obchodně zkráceném týdnu potýkala s velmi nízkou likviditou. Investoři zkrátka byli na dovolené, když své jistě sehrál i úterní svátek v USA. Likvidita oproti obvyklostem padla o více než polovinu, resp. zatímco loni se na pražské burze denně v průměru zobchodovaly akcie za téměř 660 mil. , v tomto týdnu zhruba jen za 273 mil. . Index PX se v úterý krátce podíval i nad technickou hranici 1 290 b., kterou jsme opakovaně dříve zmiňovali v reportech. Po jejím neudržení na konci června se nyní poměrně logicky ukázala naopak jako rezistence pro cestu výše. Index PX zkrátka nakonec uzavřel týden pod 1 284 body, resp. polepšil si oproti předchozímu pátku o 0,67 %.

Index PX s vyznačenou technickou hranicí


Své sehrál především vývoj třech nejvlivnějších emisí na index PX. Ty totiž svorně v úterý dopoledne zaznamenaly svá maxima v tomto týdnu. Banky se zkrátka ještě pokoušely navázaly na optimismus předchozího týdne. Platilo to zejména u ERSTE, která se ve Vídni ocitla v blízkosti 33 EUR, tedy na 2měsíčních maximech. Tím, že nepřišel nový report, se ukázalo, že banka již na přelomu měsíce své akcie na trhu dále neodkupovala. Akcie KB pak zaznamenaly 3týdenní maxima nad hladinou 670 . Hlavní titul pražské burzy ČEZ se pak na likviditě podílely z podprůměrných sotva 43 %, tedy vlastně právě u nich byla vidět slabá obchodní aktivita. Pokusy více korigovat ztráty po dividendě doznaly obratu nad hranicí 920 . Vše se nyní již začíná točit ohledně projednávání Lex ČEZ, potažmo sázkami, co stát oznámí, že hodlá s firmou provést. Do té doby lze nejspíše sázet na cenové pohyby v rozsahu cca 870-920 , když dané úrovně lze spatřovat z hlediska techniky. Po kolapsu spotových cen elektřiny o minulém víkendu, kdy se ceny dostaly do neuvěřitelného záporu až 500 EUR/MWh, se jinak běžné kontrakty držely na stabilních vyšších úrovních.


akciím KOFOLA možno zmínit jejich vzestup vlastně k technické úrovni 249 , kde naposledy uzavřely v polovině dubna, resp. pak až 10. března. Překvapením je, že firma dosud neinformovala o závěrech z valné hromady, která přitom proběhla již 28. června.

Ztráty z předchozího týden dokázaly vymazat akcie VIG, nicméně v týdnu největší posun nakonec předvedly akcie PILULKA. Nejprve však v úvodu týdne zaznamenaly nová historická minima, když se v šesté ztrátové seanci dostaly na 380 . Otázkou je, zda se po debaklu navýšení kapitálu již jednalo pro nejbližší dobu o cenové dno.

Proti trhu se jako jediné vydaly akcie PHOTON ENERGY, které tak mají za sebou již čtvrtý ztrátový týden. Od firmy se nyní čeká na páteční měsíční report. Vzhledem k červnovému počasí by se snad akcionáři mohli dočkat konečně příznivějších čísel, než tomu bylo v předchozích letošních měsících.

V očekávání je jistě i report o akcionářské struktuře banky MONETA, kde se sledují kroky především finančníka Pavla Tykače.

 

Červenec patří na pražské burze k měsícům s nejnižší investorskou aktivitou v roce. Přesto se výrobce městského mobiliáře mmcité rozhodl o prázdninách říci si u investorů o peníze na svou další expanzi. Na trhu START zkrátka ve středu odstartuje 14denní primární emise (IPO). Firma nabídne až milion nových akcií v cenovém rozsahu 160-200 , což ji může ocenit až na 480-600 mil. .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688