OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Životní prostředí  |  07.07.2023 12:00:00

Jaký podíl výnosu jsou Rakušané ochotni utratit za udržitelnost?

 Jaký podíl výnosu jsou Rakušané ochotni utratit za udržitelnost?
7.7.2023 Zahraničí

Polovina Rakušanů je podle ankety ochotna zaplatit více za „ekologicko-sociální“ produkt. Za takto zaměřený bankovní produkt je 28 % z nich připraveno přijmout nižší výnos nebo vyšší náklady.

Tyto údaje přinesla nedávná studie Teambank AG Österreich ve spolupráci s výzkumnou agenturou Yougov Deutschland. Ta pro účel ankety „Barometr likvidity Rakousko“ zpovídala on-line formou celkem 1 478 osob ve věku 18-79 let. Výstupy ukázaly, že podíl 44 % respondentů podle svého vyjádření dbá u bankovních a pojistných produktů na ekologické a sociální standardy. Podle 43 % oslovených navíc udržitelnost nabývá na významu, zatímco podle 45 % zůstává téma v Rakousku stejně důležité.

Polovina by za udržitelnost připlatila

Ochota zaplatit za produkt splňující ekologicko-sociální parametry více ovšem přitom klesla: v aktuální vlně studie je k tomu připraveno 50 % účastníků, zatímco v loňské anketě tak odpovídalo 61 % dotázaných. Podle agentury Yougov je nyní ochotno zaplatit za udržitelný produkt ještě více jen 10 % oslovených, zatímco 40 % je zdrženlivých. „Stoupající náklady na život zvyšují tlak spotřebitelů na úsporné hospodaření,“ podotkl Frank Mühlbauer, předseda představenstva Teambank. „Současně s tím rostou očekávání spojená s udržitelností produktů. Firmy dnes napříč obory čelí výzvě, že za takto uzpůsobené zboží nebo služby konzumenti nechtějí většinou platit víc. Neradi vidí přirážku za udržitelnost.“

Čtvrtina se spokojí s nižším výnosem nebo vyššími náklady

Zkoumáme-li konkrétně ekologické a sociální aspekty bankovních produktů, ukázalo v anketě připravenost vzdát se části výnosu či zaplatit více na poplatcích jen u 28 % respondentů. A to je v porovnání s předchozím rokem ještě o 5 % méně. 44 % účastníků přitom u bankovních a pojistných produktů na jejich udržitelnost v oblasti ekologie a sociálních atributů podle svých slov dbá. Meziročně je to o 6 % méně.

Podle názorů dotázaných v anketě je to především věcí firem a společností, aby formovaly spotřebu populace udržitelně (86 %). Podobný podíl (81 %) vidí odpovědnost a povinnost u politiků. Naopak na své straně spotřebitelé vidí tento úkol méně. Ve studii Teambank se k němu i tak hlásí ale nadpoloviční většina respondentů – více než 2/3 z nich (69 %).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688