Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  07.07.2023 08:58:19

Velké úvěrové zamrznutí se nekoná

Velké úvěrové zamrznutí se nekoná

08:58 7. července 2023

Klíčové body

  • Nervozita v americkém bankovním sektoru zmizela.
  • Banky čekají méně úvěrování a přísnější podmínky.
  • Fed může dále zvýšit sazby, a to už v červenci.
Zdroj: Depositphotos

Americká centrální banka na svém březnovém zasedání označila očekávané utažení podmínek úvěrování ze strany bank za důvod, který jí umožní nezvyšovat sazby až tak vysoko, jak trh v jednu chvíli očekával. Tehdy šlo o hodnoty na 6 %, aktuální prognóza Fedu přitom ukazuje vrchol na 5,6 %. Doručily americké banky dostatečné utažení?

Americká finanční média už příliš titulků se spojením „bankovní krize“ neobsahují. To můžeme označit za jeden ze signálů potvrzující uklidnění březnové nervozity. Krach bankovního sektoru se nekonal, šlo spíše o problémy jednotlivých bank. To však neznamená, že se nic nezměnilo.

Při sběru informací narážíme na jisté změny chování, zejména u menších a středních bank. Tyto instituce začínají klást důraz na zkrácení durace u všech tříd aktiv, včetně půjček a investic. Drží více likvidity i aktiv, která je možné na likviditu velmi rychle přeměnit. Nástroj dodávky likvidity BTFP od Fedu je stále využíván. Mnohé nasvědčuje tomu, že se z něj stane konvenční nástroj, nikoliv jednorázový pro aktuální situaci. Banky chtějí stavět na více robustních investicích a financování.

Při pohledu na poskytování úvěrů vidíme, že kola nezamrzla. A platí to zejména u malých a středních bank, u nichž bylo ono potenciální zamrznutí největším rizikem. Další důkaz, že je bankovní nervozita za námi.

Zdroj: Fed
Zdroj: Fed

Kvartální report Fedu o stavu amerického bankovního sektoru, a především stavu podmínek úvěrování, bude zveřejněn v červenci. Jako jeho „předvoj“ nám může posloužit šetření dallaského Fedu. Poslední vydání z června ukázalo sedmý pokles poptávky po úvěrech v řadě. Většina bank čeká, že tento trend bude pokračovat. Celkové objemy klesají, především u spotřebitelů.

Zdroj: Fed
Zdroj: Fed

Podmínky úvěrování byly dle šetření utaženy, ceny půjček rostou. Výhled pro další měsíce je i zde pesimistický a souvisí s očekávaným poklesem ekonomické aktivity. Vzrůst by měl i počet nesplácených půjček.

Zdroj: Fed
Zdroj: Fed

Co z toho vyplývá? Banky na posun v úrokovém cyklu reagují, reakce však není tak intenzivní a rychlá, jako bylo očekáváno v březnu, v době bankovní nervozity. To samé vyplynulo i z komentářů v rámci ve středu zveřejěných Fed Minutes. Fed má tak prostor pro další zvýšení sazeb, podle nás už v červenci o dalších 25 bodů. Postup však bude opatrný a citlivý na data. Potvrzuje se totiž, že vyšší sazby nejsou v ekonomice stále plně propsány. Nic z toho ale nenasvědčuje tomu, že by úroky měly být brzy sníženy.

Na trzích jsme v posledních dnech pozorovali růst výnosů. V americké ekonomice došlo na napřímení výnosové křivky, přičemž rostly nejen nominální výnosy, ale i ty reálné, především na dlouhém konci křivky. Trh je naladěn na další zvýšení sazeb Fedu, které jde ruku v ruce s nad očekávání lepší kondicí americké ekonomiky. Dvouletý americký výnos se krátce dostal na 5%, desetiletý na 4 %. Globální růst výnosů shodil akcie i měny regionu. Na dolaru však výraznější zpěvnění nepozorujeme. Dnes nás čekají data z amerického trhu práce. Nad očekávání lepší výsledek by mohl podpořit výhled vyšších sazeb i dolar.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0888 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,02 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0840 do 1,0921 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,88 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,94 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,78 až 23,96 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,86 do 22,05 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   0:16  2. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688