Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.07.2023 14:09:55

Inflace v jednociferném teritoriu poprvé od ledna 2022 (Měsíční předpovědi)

Trend negativního vývoje tuzemské ekonomiky pravděpodobně pokračoval i v květnu. Domácí průmyslová výroba se podle našeho odhadu meziměsíčně opět snížila. Mělo by však dojít ke zmírnění tempa poklesu na -0,9 % m/m v květnu po ostrém dubnovém propadu o 1,9 %. Spotřebitelská poptávka zřejmě zůstala velmi slabá, meziměsíční snížení maloobchodních tržeb bez aut v květnu podle nás ještě zesílilo na -0,7 % m/m (po -0,3 % m/m v dubnu). Naplnění našich predikcí by znamenalo, že pokračující nevýrazný výkon průmyslu a útlum spotřeby domácností vychylují rizika směrem k výrazně slabšímu výkonu tuzemského hospodářství v průběhu letošního druhého čtvrtletí (naše poslední prognóza z konce dubna předpokládala růst o 0,4 % q/q). Po roce a půl nad 10 % inflace pravděpodobně klesla do jednociferného teritoria. V meziročním vyjádření podle našeho odhadu v červnu dosáhla 9,7 % po květnových 11,1 %.

Hlubší pokles průmyslové produkce nejspíše odvrátí automobilový segment.

Po ostrém poklesu průmyslové produkce v dubnu (-1,9 % m/m) čekáme, že i v květnu výroba zeslábla, tempo poklesu by však mělo zmírnit na -0,9 % m/m. Za předpokladu stagnace v červnu by to znamenalo, že mezičtvrtletní pokles průmyslové výroby zrychlil v druhém letošním čtvrtletí na 0,9 % po poklesu o 0,4 % q/q v tom prvním. Spásou pro průmysl zůstává výroba aut, která v dubnu opět zdaleka nejvíce přispěla k meziročnímu růstu produkce a v květnu nesjpíše odvrátí jinak ještě hlubší pokles průmyslové výroby. Po dubnovém poklesu o 5,2 % m/m výroba v automobilovém sektoru meziměsíčně zřejmě vzrostla. Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) byla produkce aut v květnu meziměsíčně vyšší o 18,5 %, resp. 7,3 % m/m po sezonním očištění. To znamenalo druhý nejlepší výkon výrobců aut od listopadu 2019, který překonal už jen letošní březen. Nálada ve zpracovatelském průmyslu však zůstala v květnu utlumená. Zatímco index PMI stagnoval na úrovni 42,8 b. v důsledku pokračujícího poklesu nových zakázek, konjunkturální průzkum ukázal na výrazné zhoršení nálady v květnu, které navíc pokračovalo i v červnu, kdy nálada průmyslníků spadla na nejnižší úroveň od června 2020. Druhý jmenovaný průzkum je však podstatně volatilnější. Subindex PMI hodnotící výrobní podmínky klesl o 2,1 b. na 44,1 b., což naznačuje, že mimo automobilový průmysl zůstala květnová aktivita slabá. Podle našeho odhadu byla zpracovatelská výroba meziměsíčně nižší o 0,3 % po prudkém poklesu o 2,7 % v dubnu. V meziročním vyjádření se celková průmyslová produkce podle nás snížila o 1,1 % (WDA; letošní květen měl o jeden pracovní den méně), respektive o 4,0 % (NSA).

Vzhledem k nepříznivě vyznívajícím předstihovým indikátorům jak v zahraničí – zejména v pro nás klíčovém Německu – tak u nás (PMI, Ifo, šetření Evropské komise), jsou rizika pro průmyslovou produkci vychýlená směrem dolů. Určitou úlevu by však mohly nabídnout jednak výrazný pokles cen ve výrobní sféře, což v červnu podle nás pokračovalo, dále pak potenciální oživení zahraniční poptávky, které je z části závislé také na míře oživení čínské ekonomiky. Nicméně bezprostřední krátkodobý výhled zůstává ponurý a s nemalou pravděpodobností byl průmysl v letošním druhém čtvrtletí významnou brzdou hospodářské aktivity.

Ani květen pravděpodobně nepřinese oživení spotřebitelských výdajů.

Podle našeho odhadu ani v květnu nedošlo k nárůstu maloobchodních tržeb bez prodeje aut. Sérii tří meziměsíčních poklesů v řadě podle nás prodlouží květnové snížení o 0,7 % m/m, což by značilo zrychlení tempa poklesu oproti dubnu (-0,3 % m/m). Spotřebitelská poptávka v květnu tak pravděpodobně zůstala ve značném útlumu, což se již patrněji promítá v cenovém vývoji. Po dubnovém zlepšení spotřebitelské nálady došlo v květnu k výraznému zhoršení, které navíc pokračovalo v červnu, kdy sentiment domácností dosáhl nejnižší úrovně od letošního ledna. Ani úvěrová aktivita domácností nepřinesla známky citelnějšího oživení, spotřebitelské úvěry v květnu v reálném vyjádření meziměsíčně téměř stagnovaly. Tendence domácností spořit a omezovat své výdaje přetrvávaly, alespoň soudě dle přílivu prostředků do termínovaných vkladů, který v květnu výrazně zrychlil (+15 % m/m). Míra úspor domácností v Q1 23 nadále dosahovala velmi vysokých úrovní (17,9 %) oproti předpandemickému období, což bude pravděpodobně platit i v druhém letošním čtvrtletí vzhledem k pokračující výdajové umírněnosti domácností. Ta je patrná jak v maloobchodě, tak i ve službách. V druhém zmíněném sektoru se zřejmě ještě negativně odráží slabší turismus, který je ve srovnání s předpandemickými úrovněmi stále nižší, jak ukazují data cestovního ruchu za Q1 či letecké dopravy. Patrné to je ve službách se silnou vazbou na cestovní ruch jako ubytování, stravování, letecká doprava či cestovní kanceláře. Zatímco celkové reálné tržby za služby byly v dubnu oproti průměru Q4 19 vyšší o 1,5 %, zmíněné segmenty za touto úrovní ještě zaostávaly.

Květnový sezonně očištěný meziměsíční pokles počtu registrací aut (-3,7 %) podle nás znamenal, že tržby za prodeje aut v květnu nepatrně klesly o 0,1 % m/m. Celkové maloobchodní tržby tak podle nás byly v květnu meziročně nižší o 3,9 % (WDA; letošní květen měl o jeden pracovní den méně), resp. o 7,0 % (WDA) a o 8,2 % (NSA) bez prodeje aut.To by znamenalo, že zatím stále nedochází k oživení spotřebitelské poptávky, které jsme v naší dubnové prognóze předpokládali, což významně vychyluje rizika k slabšímu výkonu tuzemské ekonomiky v druhém letošním čtvrtletí.

Inflace klesne pod 10 %, poprvé od ledna 2022.

Růst spotřebitelských cen podle našeho odhadu v červnu zpomalil na 9,7 % y/y z květnových 11,1 %. Meziroční inflace se tak nadále vlivem vyšší srovnávací základny loňského roku rychle snižuje a v červnu podle nás dosáhla jednociferné hodnoty. Jednociferná přitom naposledy byla v lednu 2022. V meziměsíčním vyjádření očekáváme růst cen o 0,3 %, tedy stejně jako v květnu. Ceny pohonných hmot po předchozím výrazném poklesu v červnu pravděpodobně meziměsíčně nepatrně vzrostly. Mírný meziměsíční vzestup čekáme i v případě regulovaných cen a cen potravin. Meziměsíční sezonně očištěná jádrová inflace podle našeho odhadu v červnu stagnovala na 0,1 %. Pokles dynamiky jádrové inflace byl v předchozích měsících překvapivě silný, když se v cenovém vývoji pravděpodobně začala odrážet velmi slabá spotřebitelská poptávka. V meziročním vyjádření by se jádrová inflace měla dále snížit, a to z 8,6 % na 7,5 %. ČNB ve svém prognóze zveřejněné na začátku května očekávala, že celková inflace v červnu dosáhne 10,1 % y/y.

Autor: Martin Gürtler,Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2023Zlepšení reálné ekonomiky a pokles inflace k 7 % (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.08.2023Oživení tuzemské poptávky a další pokles inflace (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688