Primulus Group (Primulus Group)
Zdraví  |  26.06.2023 14:08:14

Fascinující vztah mezi naší oblíbenou hvězdou a mužností


 

V naší Sluneční soustavě vládne Slunce jako nebeský zdroj světla, tepla a života na naší planetě. Kromě jeho zásadní role při udržování existence však nedávné studie odhalily nečekanou souvislost mezi Sluncem a hormonem, který určuje mužnost: testosteronem. Vydejte se s námi na cestu, během níž prozkoumáme fascinující vztah mezi naší oblíbenou hvězdou a tímto životně důležitým hormonem. Zjistěte, jak Slunce může ovlivnit naši biologii, náladu a celkovou pohodu.

 

Sluneční vitamín

Lidé po staletí uctívali Slunce jako symbol vitality a energie. Ukazuje se, že naši předkové měli na zřeteli něco zásadního. Sluneční světlo je hlavním zdrojem vitaminu D, živiny, která hraje klíčovou roli pro naše zdraví, včetně regulace hladiny testosteronu. Nedávný výzkum ukázal, že jedinci s vyšší hladinou vitaminu D mají tendenci mít zvýšenou hladinu testosteronu. Vystavení slunečnímu záření podporuje produkci tohoto nezbytného vitaminu v naší kůži, což z něj činí přirozenou a bezplatnou metodu pro udržení optimální hladiny testosteronu.

„V jedné studii bylo 165 lidí, kteří se snažili zhubnout, rozděleno do dvou skupin – lidé, kteří dostávali doplňky vitaminu D, a lidé, kteří nic neužívali. Do vzorku bylo zařazeno 54 mužů a u těch, kteří užívali vitamin D, se celkový testosteron zvýšil o 30 % a volný testosteron o 20 %,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS GROUP.

 

Sezónní změny testosteronu

Všimli jste si někdy, že příchod léta přináší pocit omlazení a větší energie? Vědci zjistili, že hladina testosteronu má tendenci vrcholit v teplých měsících a klesat v zimě. Tento vzorec, známý jako sezónní výkyvy, naznačuje přímou souvislost mezi vystavením slunečnímu záření a produkcí testosteronu. Jedna z teorií naznačuje, že snížené vystavení slunečnímu záření v zimních měsících narušuje vnitřní hodiny těla, což vede k hormonální nerovnováze a nižší hladině testosteronu. Pokud se tedy v chladnějším ročním období cítíte méně nadšení, přičítejte to sníženému slunečnímu záření a jeho vlivu na váš testosteron.

 

Světlo a nálada

Sluneční světlo má vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale také na naši duševní a emocionální pohodu. Vystavení slunečnímu záření vyvolává uvolňování serotoninu, neurotransmiteru známého jako hormon „dobré nálady“. Serotonin je zodpovědný za regulaci nálady, chuti k jídlu a spánku. Studie prokázaly, že zvýšená hladina serotoninu může vést k vyšší produkci testosteronu. Vystavení slunečnímu záření navíc může pomoci v boji proti sezónní afektivní poruše (SAD), což je typ deprese, která se obvykle objevuje v zimních měsících, kdy je sluneční světlo omezené. Tím, že sluneční světlo zlepšuje náladu a bojuje proti depresi, nepřímo podporuje produkci testosteronu a pomáhá udržovat hormonální rovnováhu.

„Z evolučního hlediska není zima optimálním obdobím pro reprodukci, protože muži mají v zimě nižší produkci testosteronu. Skutečnost, že v určitých ročních obdobích je počato více dětí, tedy může mít více co do činění s hormonální rovnováhou než s rozkvětem květin na polích,“ říká David Buchta propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS GROUP.


Optimalizace testosteronu

I když je sluneční světlo nepochybně mocným nástrojem pro udržení zdravé hladiny testosteronu, je důležité zdůraznit význam umírněnosti a holistického přístupu. Dlouhodobé a nadměrné vystavování se slunečnímu záření může poškodit kůži, zvýšit riziko rakoviny kůže a vést k dalším zdravotním problémům. Nalezení rovnováhy je zásadní pro čerpání výhod a zároveň pro ochranu naší pohody.

 

Chcete-li optimalizovat hladinu testosteronu, zvažte zavedení těchto strategií:

  • Pravidelné cvičení: Pravidelná fyzická aktivita, zejména silový/odporový trénink a vysoce intenzivní cvičení, stimuluje produkci testosteronu.

  • Vyvážená strava: Výživná strava, která obsahuje dostatek bílkovin, zdravých tuků a základních vitamínů a minerálů, jako je zinek a vitamín D, podporuje tvorbu testosteronu.

  • Zvládání stresu: Chronický stres může potlačovat produkci testosteronu, proto je důležité praktikovat techniky snižující stres, jako je meditace, jóga a dostatečný spánek.

  • Vystavování se slunci: Travte přiměřené množství času venku, zejména během slunečných měsíců, abyste využili účinků slunečního záření, které posiluje vitamín D.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Ne 10:11  V Česku přibývá obézních dětí. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
25.04.2024  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
23.04.2024  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688