Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  24.06.2023 19:28:56

Prigožinův pokus o puč ohrožuje ruskou ekonomiku. Světové ceny obilí a ropy mohou v pondělí po otevření burz citelně vzrůst, stejně jako cena zlata; koruně hrozí oslabení, pohonným hmotám v ČR růst - válka

Rusko se ocitá na pokraji občanské války, která by mohla zásadně poškodit jeho ekonomiku. Šéf protirežimních povstalců Jevgenij Prigožin se při svém pokusu o puč zaměřuje na ovládnutí míst klíčových z hlediska ruského exportu obilovin či ropy. Hrozí tak výpadek v zásobování světového trhu právě obilovinami nebo ropou.

 

Pokud se situace nezklidní, v pondělí po otevření burz lze očekávat růst světových cen obilovin o více než třetinu a rovněž růst globálních cen ropy. Zdražení ropy by pak v řádu několika dní mohli pocítit i čeští řidiči, a to citelným zdražením nafty či benzínu u tuzemských čerpacích stanic.

V pondělí lze rovněž čekat nárůst světové ceny zlata, které tradičně představuje útočiště investorů pro časy nejistoty a nepokojů. Kromě zlata by se mělo dařit také například dolaru, a to ze stejného důvodu. Naopak koruna zřejmě oslabí. České vládě by se mohla prodražit obsluha státního dluhu, neboť hrozí také vzestup úroků na dluhopisech typu právě těch české vlády.

Prigožinovi povstalci – takzvaná Wagnerova skupina – se nyní soustředí na ovládnutí Rostova na Donu. Jedná se o klíčový přístav na severním břehu Azovského moře. Pokud by Wagnerova skupina nadvládu nad strategicky významným městem držela delší dobu, lze předpokládat citelný výpadek v zásobování světového trhu s obilninami typu pšenice nebo s kukuřicí. Tuto možnou vyhlídku mohou už v pondělí obchodníci ne světově významných burzách započítat do příslušných cen. Což by znamenalo znatelné zdražení jmenovaných zemědělských surovin. Rusko totiž patří k největším globálním vývozcům obilnin, řadí se k takzvaným obilnicím světa. Pokud by Rostov padl do rukou povstalců a ti jej udrželi, například světové ceny pšenice mohou rychle vzrůst z nynějších 730 centů za bušl na 1000 centů. To by byl dvojnásobek květnových cen.

Navíc zhruba 320 kilometrů jižně od Rostova se nachází jiné strategicky významné přístavní město, Novorosijsk. To představuje důležitý uzel pro námořní vývoz ropy jak z Ruska, tak středoasijských republik. V Novorosijsku ústí ropovod, jenž surovinu vede ze Sibiře či Kazachstánu. Takže pokud by se povstalci vydali právě i jižním směrem, otřásly by se při pondělku také světové trhy s ropou.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688