Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  08.03.2021 09:26:38

Ropa dnes po útoku v Saúdské Arábii prudce zdražuje, citelně poroste i cena pohonných hmot v ČR


Ropa Brent, jejíž cena je určující pro cenu pohonných hmotČR, při zahájení dnešního obchodování vyskočila nad úroveň 70 dolarů za barel, na své čtrnáctiměsíční maximum. Barel se prodával až za 71,16 dolaru. Stalo se tak v důsledku dronového útoku na ropný zásobník v přístavu Ras Tanura, jenž je jeden z největších svého druhu na světě.  

Nedělní útok, k němuž se přihlásili jemenští Húsíové, povstalci podporovaní Íránem, se obešel bez ztráty na životech a nenarušil ani vlastní ropnou produkci. Stupňuje se však v jeho důsledku blízkovýchodní napětí, což dále tlačí cenu ropy nahoru. Čeští řidiči tak i kvůli útoku povstalců musí počítat s markantním zdražením pohonných hmot

Cena ropy totiž citelně roste již delší dobu. Členové kartelu OPEC a jejich spojenci minulý týden šokovali ropné obchodníky, když nepřikročili k citelnému zvýšení těžby. Umocnili tak obavu trhu, že ropy nebude v čase globálního ekonomického zotavení dost, což vyžene její cenu dále vzhůru. Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů

Zatím je tedy barel ropy takové cenovce na hony vzdálený. Nicméně v reakci na překvapivý krok kartelu a jeho spojenců a nedělní dronový útok cena ropy vyskočila na své maximum za celé období od loňského 8. ledna. Loni v lednu cena ropy přechodně vyskočila rovněž mírně nad sedmdesát dolarů za barel v důsledku vyostřeného blízkovýchodního napětí po zabití Kásima Sulejmáního, velitele jednotek Quds íránských revolučních gard. 

Ropa letos už přitom zdražila o zhruba 36 procent. Nyní lze tedy předpokládat její další zdražení. Příští jednání plánuje OPEC se svými spojenci na 7. dubna. 

Tuzemští řidiči se tak musí připravit na znatelné zdražení pohonných hmot, zejména pak benzínu. Ten poprvé od loňského března překročí cenu 30 korun za litr, nárůst cen pohonných hmot se může ale počítat až na koruny. Od začátku roku benzín podražil o bezmála 1,70 koruny na litr, nafta pak o 80 haléřů na litr. Zdražování nafty brzdí snížení spotřební daně z ní, které loni vláda schválila s platností od začátku letošního roku


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688