Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  28.07.2003 13:30:03

O privatizaci SD a SU má zájem sedm společností



Celkem sedm subjektů má zájem o privatizaci hnědouhelných společností Severočeské doly (SD) Chomutov a Sokolovské uhelné (SU). Je mezi nimi i společnost Appian Group, současný vlastník Mostecké uhelné společnosti. ČIA to dnes řekl vedoucí poradců ministra průmyslu a obchodu (MPO) Aleš Cincibus, místopředseda představenstva SD.

Podle jeho slov by rozhodnutí o privatizaci mělo padnout v nejbližších měsících. Vláda má o privatizaci SD a SU jednat v příštích dnech. Pokud privatizační záměr schválí, vítěz veřejné soutěže by měl být znám do konce letošního roku. Ke vstupu nových strategických investorů by pak mělo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Jak dále Cincibus řekl, privatizace by se měla uskutečnit formou veřejné soutěže, kdy uchazeči budou muset splnit řadu kritérií. Zájemce by měl podle Cincibuse splnit i takzvaná předkvalifikační kritéria a teprve poté bude vyzván k předložení originální nabídky. V materiálu, který byl ministerstvy průmyslu a financí předložen vládě, se dále uvádí, že i po privatizaci důlních společností musí být těžba uhlí v České republice ve stávajících lokalitách zachována. SD a SU mají získat investoři, kteří budou svými kroky respektovat regionální sociální politiku. V praxi to znamená, že kdo koupí obě důlní společnosti, musí po dobu těžby udržet určitý sociální smír. Současně se nový vlastník musí dohodnout na těžbě s příslušnými obcemi a bude muset respektovat i stanoviska krajských zastupitelstev.

Od privatizace uhelných společností si ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje mimo jiné i zvýšení konkurenceschopnosti na liberalizovaném trhu s energiemi. O postupu při prodeji státních podílů v důlních společnostech měla vláda jednat již 9. července, z důvodu nepřítomnosti ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha však jednání odložila.

Severočeské doly těží hnědé uhlí na Chomutovsku. Loni utržily 7,6 miliardy korun, čistý zisk dosáhl 963 milionů korun. Fond národního majetku zde vlastní 55,38 procenta akcií, společnost ČEZ pak 38 procent.

Sokolovská uhelná těží uhlí v okolí Sokolova, provozuje i vlastní elektrárnu. Loni utržila 6,985 miliardy korun, čistý zisk dosáhl 360 milionů korun. Fond národního majetku zde vlastní 48,69 procenta akcií. Třetinu akcií ovládá obchodní společnost Metalimex, která náleží do skupiny Karbon Invest.

-alv- -ak




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688