TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.03.2009 15:27:12

O privatizaci ČSA mají zájem 4 firmy

Obálky s přihláškami do veřejného výběrové řízení, které byly v pondělí otevřeny, obsahovaly čtyři zájemce o 91,51 procentní podíl ve společnosti České aerolinie. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí.

Do veřejného výběrového řízení se přihlásilo Konsorcium UNIMEX - TVS - tvořeno společnostmi UNIMEX GROUP a. s. a TRAVEL SERVICE a. s., dále AIR FRANCE - KLM, DAROFAN a. s. - ze skupiny AEROFLOT a ODIEN AV III a. s. - ze skupiny ODIEN.

Unimex Group je obchodní skupina, která se podílí na projektech bytového, průmyslového a hotelového developmentu, cestovního ruchu a obchodu se značkovým zbožím. Skupina má podíl v tuzemském charterovém leteckém dopravci Travel Service, kde spolu se zakladatelem Romanem Vikem ovládá třetinu akcií. Holding dále ovládá například provozovatele hobbymarketů OBI Global Stores nebo Travel Free, která provozuje síť prodejen na hraničních přechodech. Celkový kumulovaný obrat firem ve skupině společnosti za rok 2006 přesahuje 17 miliard, bilanční suma 10 miliard.

Travel Service je nejvýznamnějším charterovým dopravcem na českém trhu, kde působí 12 let. Zaměřuje se především na provozování charterových letů do Evropy, Afriky, Asie a Latinská Ameriky. Od roku 2004 provozuje pravidelné nízkorozpočtové linky pod značkou Smart Wings. S flotilou 16 letadel přistávají během roku na více než 230 letištích 4 kontinentů. Společnost Travel Service je vlastněná z osmdesáti procent islandskou turistickou a leteckou skupinou Icelandair Group. Součástí skupiny Icelandair Group se stal v roce 2007, kdy Islanďané koupili podíly od Romana Vika a Unimex Groupu. Po deseti procentech drží Vik a švédská Global Trade Opportunities, kterou stoprocentně kontroluje Unimex Group. Společnost hospodařila předloni s čistým ziskem přesahujícím 155 milionů korun.

Air France je francouzská letecká společnost, která je partnerem ČSA v letecké alianci SkyTeam. Air France má pod sebou od roku 2004 holandskou leteckou společnost KLM. Tímto spojením byla vytvořena největší letecká společnost v Evropě. Její označení je nyní Air France – KLM. Domovským letištěm společnosti Air France je Charles de Gaulle v Paříži. Odsud je společností denně vypravováno 1700 letů do 185 destinací v 83 státech. Díky spojení s holandskou KLM se počet destinací rozšířil na 247 v 104 zemích. Air France disponuje flotilou zhruba 380 letadel, a to včetně velkokapacitních letadel pro dlouhé tratě.

Darofan a.s. je 100% dceřiná firma skupiny Aeroflot. Aeroflot je největší ruský přepravce, stejně jako ČSA je členem skupiny SkyTeam. Jeho podíl na mezinárodní letecké přepravě z Ruska činí 45 procent. Na domácím trhu má 12,5 procenta. Společnost je schopna obsáhnout 95 destinací a to ve v 49 zemích. Společnost se může pochlubit flotilou, která čítá 90 letadel. Celkem 51 procent ve firmě drží ruská vláda, její podíl v orgánech firmy je méně než 30 procent. Aeroflot skončil v roce 2008 se ziskem přibližně 300 milionů USD (6 miliard korun).

Odien je americký investiční holding, který investuje ve střední a východní Evropě do společností, které nabízejí vysoký potenciál růstu ve středně až dlouhodobém horizontu. Odien má regionální pobočky v Praze a Istanbulu, majetkově je propojená s americkou leteckou společností Delta Air Lines či Northwest Airlines. V České republice se například finančně angažovala v projektu pardubického letiště nebo při restrukturalizaci výrobce nákladních automobilů Daewoo-Avia. Vlastní cestovní kancelář Čedok, za 98 procent akcií této cestovní kanceláře zaplatila 80 milionů dolarů.

Výběrové řízení je dvoukolové. První kolo je kvalifikační; jediným kritériem ve druhém kole bude výše nabídnuté a garantované kupní ceny. O výběru účastníků, kterým bude umožněno provést hloubkovou kontrolu společnosti a předložit závazné nabídky, rozhodne na svém jednání vláda.

Výběrové řízení bylo vyhlášeno 5. února 2009. Předpokládá se, že vítěz bude znám nejpozději do 30. září 2009.

Autor: Petra Dušková
PRAHA / 14:59, 23. 03. 2009

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688