ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.06.2023 18:00:25

Ceny Nového evropského Bauhausu a výzva k předkládání návrhů v rámci evropské městské iniciativy: seznamte se s vítěznými snímky

Komise dnes oznámila 15 vítězů Ceny Nového evropského Bauhausu (NEB) 2023 a 14 vybraných projektů s využitím investic ve výši 65 milionů eur z první výzvy Evropské městské iniciativy – inovativní opatření v rámci politiky soudržnosti. Slavnostní udílení cen se uskutečníběhemprobíhajícíakce „NEB v regionech a městech“v Bruselu za účasti komisařky Ferreirové.

Ceny nového evropského Bauhausu 2023

Z 61 finalistů obdrží 15 vítězů s příkladnými iniciativami Nového evropského Bauhausu peněžní cenu až do výše 30,000 EUR a komunikační balíček, který jim pomůže dále rozvíjet a propagovat jejich projekty a koncepce.

Vítězové mistrů Nového evropského Bauhausu, kteří získali peněžní cenu ve výši 30,000 EUR za dokončené projekty, jsou:

  • Zahrada Společenství v Podgorici(Černá Hora) vítězka veřejného on-line hlasování
  • Ripple(Irsko) v kategorii „Opětovné napojení na přírodu“
  • Muzeum Sacromonte Caves (Španělsko) v kategorii „Získávání pocitu sounáležitosti“
  • Aalborg East: Od izolované po inkluzivní (Dánsko) v kategorii „priorita míst a osob, které to nejvíce potřebují“
  • Tova (mezinárodní) v kategorii „Utváření oběhového průmyslového ekosystému a podpora přístupu založeného na životním cyklu“

Vítězové soutěže „New European Bauhaus Rising Stars“, žadatelé mladší 30 let, obdrží peněžní cenu ve výši 15,000 EUR za své slibné koncepce:

  • Roofscapes (Francie),vítěz on-line veřejného hlasování
  • Komunitní zahrada NOI Ortadini v Matera (Itálie)v kategorii „Opětovné napojení na přírodu“
  • Přírodní knihovna (Litva) v kategorii „Získávání pocitu sounáležitosti“
  • Saga – zhoršená cesta hrou (Dánsko) v kategorii „Přednost míst a osob, které to nejvíce potřebují“
  • Tvůrčí SHOP (Francie) v kategorii „Vytváření oběhového průmyslového ekosystému a podpora přístupu založeného na životním cyklu“

Vítězové „championů v oblasti vzdělávání Nového evropského Bauhausu“, kteří získali peněžní cenu ve výši 30,000 EUR za iniciativy v oblasti učení a vzdělávání, jsou:

  • Vítěz on-line veřejného hlasování Klimaatspeelplaats( Belgie)
  • Plovoucí univerzita v Berlíně (Německo) v kategorii „Opětovné připojení k přírodě“
  • Věda v komunitách migrantů (mezinárodní) v kategorii „Získávání pocitu sounáležitosti“
  • Dunajská projektová laboratoř Ruse (Bulharsko) „Prioritising the place and people to most need to the best“ (Přednost míst a lidí, kteří to nejvíce potřebují)
  • Půda a domácnosti (Nizozemsko) v kategorii „Utváření oběhového průmyslového ekosystému a podpora myšlení životního cyklu“

Třetí ročník cen obdržel více než 1400 přihlášek z členských států EU a poprvé i přihlášky do iniciativ na západním Balkáně. V souvislosti s Evropským rokem dovedností zahrnovaly ceny 2023 také další složku zaměřenou na vzdělávání a učení.

Ceny oslavují a udělují inspirativní příklady stávajících projektů a nápadů mladých talentů s cílem učinit Evropu udržitelnější, krásnější a inkluzivnější. Všechny informace o finalistech a jejich projektech najdete na internetových stránkách Ceny Nového evropského Bauhausu.

První EUI – laureáti inovačních opatření

14 laureátů první Evropské městské iniciativy – Inovativní akce věnované Novému evropskému Bauhausu pochází z různých městských kontextů EU, které zastupují 12 zemí EU a většinu malých a středně velkých měst. Laureáty první výzvy k předkládání návrhů na inovativní opatření EUI jsou podle prioritních oblastí:

  • „Výstavba a renovace v duchu oběhovosti a uhlíkové neutrality“: Natur-W (Lorca, Španělsko) a Viana S+T+ARTS Centre (Viana do Castelo, Portugalsko);
  • „Přizpůsobení a přeměna budov pro řešení cenově dostupného bydlení“: AHA Budapešť (Budapešť, Maďarsko), blok (Egaleo, Řecko), SHARE (Fuenlabrada, Španělsko) a SOFTacademy (Tallin, Estonsko);
  • „Regenerující městské prostory“: RELAUNCHTOWIN (Burgas, Bulharsko), Time2Adapt(Lille European Metropolis, Francie), WATSUPS (Mechelen, Belgie), We-Z (okres III Řím – Montesacro, Itálie), městské parky biologické rozmanitosti (Turku, Finsko) a interakce zeleně (Varaždin, Chorvatsko).

S podporou 65 milionů EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj budou vítězné projekty sloužit jako nová generace demonstrantů NEB v oblastech výstavby a renovace v duchu oběhovosti a udržitelnosti, zachování a posílení kulturního dědictví, přizpůsobení a transformace budov pro řešení cenově dostupného bydlení a obnovy městských prostor. Každý projekt obdrží až do výše 5 milionů EUR spolufinancování z EFRR a provádění projektu by mělo proběhnout nejdéle do 3,5 roku.

Tato iniciativa vzbudila velký zájem z celé EU, do níž bylo zapojeno 99 žádostí z 21 členských států EU a 125 městských orgánů, z nichž 76 % pochází z malých a středních měst (méně než 250000 obyvatel).

Další kroky

V dubnu 2024 uspořádá Komise v rámci druhého ročníku festivalu NEB čtvrtý ročník cen Nového evropského Bauhausu. Zainteresované organizace a jednotlivci mohou v rámci jedné ze tří výzev navrhnout své vlastní aktivity, projekty nebo satelitní akce, aby se stali hlavním rysem festivalu. Výzvy jsou otevřeny do 15. září.

Souvislosti

Nový evropský Bauhaus je kreativní a interdisciplinární iniciativa, která propojuje Zelenou dohodu pro Evropus našimi životními prostory a zkušenostmi. Iniciativa vyzývá všechny Evropany, aby si představovali a společně budovali udržitelnou a inkluzivní budoucnost, která bude krásná pro naše oči, mysli a duši.

Nový evropský Bauhaus, který zahájila předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2020, byl navržen společně s tisíci lidí a organizací v celé Evropě i mimo ni.

Se zvláštním rozpočtem EFRR ve výši 450 milionů EUR je Evropská městskáiniciativa novým nástrojem na podporu městské dimenze politiky soudržnosti v období 20212027. V programovém období 20212027 musí být minimálně 8 % zdrojů EFRR v každém členském státě investováno do priorit a projektů vybraných městy na základě jejich vlastních strategií udržitelného rozvoje měst.

Cílem iniciativy EUI je podporovat města při testování a rozvoji rozšiřitelných a přenositelných inovativních nápadů a při šíření přínosů vyzkoušených řešení v celé Evropě, mimo jiné využíváním finančních prostředků, které mají k dispozici v rámci programů politiky soudržnosti na období 20212027.

Více informací

Internetové stránky soutěže

Internetové stránky nový evropský Bauhaus

Evropská městská iniciativa

Platforma otevřených dat politiky soudržnosti

Kohesio

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

@EUI_Initiative

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688