pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  16.06.2023 12:43:47

Tvrz Bouda se dočkala výsuvné dělostřelecké otočné věže. Model váží 1,2 tuny

V pátek dopoledne byl v objektu K-S 22 Horymír na tvrzi Bouda v lesích nedaleko Těchonína odhalen model dělostřelecké výsuvné otočné věže, tedy zbraně, která byla v rámci československého opevnění považována za nejdůležitější součást dělostřelecké tvrze. Nejen v případě Boudy však tato zbraň nebyla nikdy instalována. Z iniciativy a za financování Pardubického kraje, který je vlastníkem tvrze Bouda, tak vznikl pod rukama Ondřeje Schejbala věrohodný model v poměru 1:10 o váze 1,2 tuny.

„O myšlence vytvořit věrohodný model dělostřelecké otočné věže, která měla být hlavní zbraní tvrze Bouda, jsme hovořili již před čtyřmi lety s Martinem Ráboněm a modelářem Ondřejem Schejbalem. Tehdy to vypadalo jako sen, k jehož realizaci bylo tehdy ještě hodně daleko, jelikož neexistovalo příliš mnoho dochovaných plánů, podle kterých by bylo možné model postavit. Nakonec se však díky nezměrnému úsilí všech zapojených historiků a nadšenců podařilo zajistit potřebné výkresy a pod rukama Ondřeje Schejbala vznikl věrohodný a plně funkční model v poměru 1:10, který váží 1,2 tuny. Jsem přesvědčený, že se stane dalším lákadlem pro návštěvníky tvrze, kterým ukáže, jak měla tato zbraň fungovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Začátky příprav nebyly podle autora modelu Ondřeje Schejbala vůbec jednoduché. „Při zahájení prací jsem vycházel z jediného sestavného výkresu z roku 1937, několika stran strojopisu a výkresů na pancéřové prvky. Ty měly jen orientační kóty a vyznačená těžiště, protože měly sloužit jako podklady pro zamýšlenou přepravu na dělostřelecké tvrze. Později k tomu ještě přibyla německá kopie zadávacích a přejímacích podmínek, což je vlastně takový manuál, který popisuje jednotlivé funkce a obsluhy zařízení věže,“ řekl Schejbal. Důležitým pro další postup byl přelom roku 2020 a 2021, kde se podařilo získat velké množství archivních podkladů ze Slovenska. „Díky tomu jsem měl najednou k dispozici cca 650 originálních výkresů k věži. Ukázalo se však, že vývoj věže pokračoval i po Mnichovu a některé původní komponenty neodpovídaly původní verzi. Proto se nám také práce na finální podobě modelu protáhly,“ vysvětlil Schejbal.

Výsledný model byl dokončen na jaře letošního roku a v průběhu května přemístěn z Vysokého Mýta do objektu K-S 22 Horymír. Téměř 1,2 tuny vážící model v měřítku 1:10 doplňuje pět figur vojáků vysokých 17 cm, což dodá návštěvníkům představu o stísněných podmínkách ve vybaveném objektu. Pro potřeby výroby vznikly téměř čtyři tisíce výkresů. Pohony zajišťují elektromotory prostřednictvím ozubených soukolí a převodů. Řídící elektroniky jsou ovládány vysílačkou, i když její ovládací panel je pevně připojen k modelu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688