Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  15.06.2023 16:29:00

Výsledky kontroly Přírodní rezervace Milovice projednala krajská rada. Kraj podá podnět i Státní veterinární správě ČR

Radní projednali výsledky kontroly v Přírodní rezervaci Milovice na pozemcích, které na základě smlouvy o bezplatné výpůjčce využívá společnost Česká krajina. Na základě zjištěných pochybení a v souvislosti s úmrtími dvou mláďat rozhodli radní o podání podnětu Státní veterinární správě k prošetření podmínek chovu.

Nejzávažnější pochybení, které zjistili pracovníci krajského úřadu při pravidelné kontrole areálu, se týkalo rozhrnutí rozsáhlého valu zeminy do plochy pastvin, a to v rozsahu téměř 18 tisíc m2. „Tyto zemní práce, a tedy rozhrnutí ohromného množství hlíny do území, jednak zásadně mění vzhled krajiny a zejména mohou zásadním způsobem ohrozit chráněné druhy rostlin. Proto jsme neprodleně podali podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR,“ uvádí radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák. Ta potvrdila, že se podnětem bude zabývat a podle situace vyhodnotí, zda se společnosti Česká krajina uloží nějaké nápravné opatření či pokuta.

Zjištěná pochybení:

1. Rozhrnutí rozsáhlého valu zeminy do plochy pastvin v rozsahu téměř 18 tisíc m2, možné ohrožení chráněných druhů rostlin. (Podán podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR).

2. Ohrožení pohybu osob z důvodu nefunkčních elektrických ohradníků, které zajišťují oddělení částí přístupných veřejnosti od pastvin a částí, kde se pohybují stáda zvířat.

3. Chybějící oddělené nespásané pásy území od spásaných částí.

4. Na pozemcích byly umístěny výstražné cedule s nápisy Pozor, nevybuchlá munice. Zástupce společnosti Česká krajina nebyl schopen doložit důvodnost umístění výstražných cedulí na pozemku (kraj má od Armády ČR zpracovaný dokument na základě pyrotechnického průzkumu již z roku 2001, který potvrzuje, že na území při běžném pohybu žádné ohrožení nehrozí).

5. Nalezeno tělo uhynulého hříběte (V souvislosti s nálezem těla uhynulého hříběte a předchozím případem, kdy uhynulo mládě zubra, rozhodla rada kraje o podání podnětu Státní veterinární správě k prošetření místních podmínek chovu).

6. Neinformování vlastníka pozemku o realizovaných krocích.

Společnost Česká krajina na základě smlouvy o bezplatné výpůjčce využívá pozemky o celkové výměře 205,5 ha ve vlastnictví Středočeského kraje. Cílem bezplatné výpůjčky je zachování biodiverzity místní flóry, které je zajištěno šetrným spásáním stády velkých kopytníků. Území, které je Národní přírodní památkou, má jasně dané podmínky plánem péče, jak na území postupovat. K tomuto území je tak třeba přistupovat s opatrností a šetrným způsobem, aby nebyla poškozena cenná příroda. Současně je důležité, aby provozovatel areálu bral tyto faktory na vědomí a bez informování vlastníka a orgánu ochrany přírody do něj nezasahoval,“ vysvětluje radní pro oblast životního prostředí Jana Skopalíková a dodává „celý projekt považuji za velmi přínosný a rozhodně neplánujeme vypovídat se společností Česká krajina smlouvu. Je však nezbytné, aby dodržovala všechny podmínky smlouvou dané. Pokud má provozovatel problémy s vodou, jsme připraveni mu podat pomocnou ruku. Jeho žádost jsme podstoupili příslušným orgánům.“

Společnost Česká krajina se obrátila na kraj se záměrem na vybudování vrtané studny, což představuje zásadní zásah do krajiny. Kraj žádost proto odeslal do místně příslušného ORP Mladá Boleslav k vydání závazného stanoviska. „Dle našich informací ve zmíněném území byl donedávna umístěn mobilní zdroj pitné vody, který měla zvířata k dispozici, což dokazují fotografie, které máme k dispozici. Provozovatel areálu je však z nezjištěných důvodů před nahlášenou kontrolu odstranil,“ upřesňuje radní Lesák. Středočeský kraj s provozovatelem areálu projedná zjištěné nedostatky a seznámí se s vyjádřením orgánů, které by v následujících týdnech na základě podaných podnětů, měl obdržet.

Fotografie rozsáhlého valu zeminy před rozhrnutím do plochy pastviny a po rozhrnutí:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688