Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  15.06.2023 16:00:00

Ve Štrasburku proběhlo plenární zasedání Evropského parlamentu

Ve dnech od 12. do 15. června se ve Štrasburku konalo plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci v rámci hlasování odsouhlasili nová pravidla pro zajišťování elektronických důkazů při přeshraničním vyšetřování trestných činů, dohodu o udržitelnějších bateriích, zásady potravinové bezpečnosti či první regulaci umělé inteligence.

Plenární zasedání bylo zahájeno v pondělí vystoupením předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsoly, která na úvod vyjádřila soustrast rodině a příbuzným bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který toho dne zemřel. Metsola následně hovořila o humanitárních a ekologických důsledcích ruského útoku na Kachovskou přehradu a rovněž zmínila problematiku násilí na ženách, kdy připomněla několik brutálních vražd žen ve Španělsku, Francii a Itálii, ke kterým došlo v průběhu posledních týdnů.


Elektronické důkazy: nová pravidla pro urychlení přeshraničního vyšetřování trestných činů
Nový legislativní balíček, který v úterý přijal Evropský parlament, zavádí soudržný rámec EU pro nakládání s elektronickými důkazy, který urychlí proces jejich shromažďování se zachováním záruk základních práv. Orgány činné v trestním řízení budou nyní moci zjišťovat informace přímo od poskytovatelů telekomunikačních služeb. Nejčastěji jsou požadovány výpisy hovorů, textové či hlasové zprávy, fotografie či údaje o poloze osob. Nadále však zůstane možnost nevyhovění žádosti, pokud by existovaly obavy o porušení základních práv uživatelů.


Udržitelnější a výkonnější baterie
Parlament schválil dohodu o revizi pravidel EU týkajících se konstrukce, výroby a nakládání s odpady z baterií. Cílem je produkce trvanlivějších a udržitelnějších baterií v rámci přechodu na ekologické technologie. Mezi klíčová opatření bude patřit povinné hlášení o uhlíkové stopě pro elektrická vozidla, snazší výměna přenosných baterií ve spotřebičích či stanovení minimální úrovně recyklovaného obsahu z výrobního a spotřebitelského odpadu pro použití v nových bateriích. Cílem návrhu je posílení vnitřního trhu, podpora oběhové hospodářství a snížení dopadu na životní prostředí a společnost ve všech fázích životního cyklu baterií.


Plán potravinového zabezpečení EU
Poslanci bylo v poměru 447 hlasů (142 proti, 31 se zdrželo hlasování) rovněž přijato usnesení o snížení závislosti EU na potravinách pocházejících z třetích zemí a diverzifikaci kritických dovozů krmiv, hnojiva a surovin. Parlament vyzval k vypracování plánu potravinového zabezpečení založeného na strategických zásobách potravin a finanční podpoře evropských zemědělců. Klíčové ke zvýšení výnosů jsou dle poslanců investice do modernizace a digitalizace zemědělství, ale i snížení spotřeby pesticidů a vody. Taktéž jsou plánovány kampaně proti plýtvání potravinami ve spolupráci se supermarkety a potravinovými bankami.


Součástí plenárního zasedání byl příspěvek kyperského prezidenta Nikose Christodoulidese v rámci série debat „Tohle je Evropa“. Christodoulides zdůraznil důležitost pokračování podpory Ukrajiny, kdy odkázal na tureckou okupaci severní části Krymu, která trvá již bezmála půl století. Znovu také vyzval k hledání komplexního řešení, které bude v souladu s mezinárodním právem, rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a právem, hodnotami a zásadami EU. V Parlamentu vystoupila také kosovská prezidentka Vjosa Osmani, která vyzvala k posílení regionální spolupráce a předložila závazek Kosova k právnímu státu, boji proti trestné činnosti a korupci a zvýšení transparentnosti.


Zdroj a foto: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688