mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  15.06.2023 10:03:00

Návštěva delegace Volebního výboru Poslanecké sněmovny v Madridu a Barceloně

Návštěva delegace Volebního výboru Poslanecké sněmovny v Madridu a Barceloně

12.06.2023 / 09:22 | Aktualizováno: 15.06.2023 / 10:03

Ve dnech 4. – 9. června 2023 navštívila delegace Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pod vedením místopředsedkyně Milady Voborské Madrid (4. – 7. 6.) a Barcelonu (8. – 9. 6.). Dalšími členy delegace, která má v kompetenci problematiku médií, byli Jan Lacina, Martin Kolovratník a Stanislav Berkovec. Předmětem jednání bylo projednání společných výzev v oblasti veřejnoprávních médií, audiovizuálu a novin.Návštěvu doplnily prohlídky vybraných redakcí španělských a katalánských periodik a návštěva televizních a radiových studií, včetně Torrespana v Madridu a TV3 v Barceloně.

Česká delegace byla v Madridu přijata zástupci tzv. Stálého sboru (Diputación Permanente), konkrétně bývalými členy partnerské Smíšené komise pro parlamentní kontrolu korporace RTVE a jejích společností Juliem Navalpotro Gómezem (PSOE – Socialistická dělnická strana) a Eudardem Carazem Hermoso (PP – Lidová strana). Kromě parlamentní dimenze, která se primárně věnovala tématu parlamentní kontroly a ustavování hlavních regulačních orgánů a mediálních rad, proběhla jednání v těchto oblastech: a) s aktéry zodpovědnými za právní rámec, regulaci a kontrolu médií, b) se zástupci veřejnoprávních audiovizuálních médií a c) zástupci novin a profesních asociací bránících zájmy žurnalistů.

Návštěva a setkání s představiteli RTVE a RNE.

Návštěva a setkání s představiteli RTVE a RNE.

V Madridu poslanci jednali ve veřejnoprávní společnosti RTVE s členkou Administrativní rady RTVE Maríí del Carmen Sastre, dále se zástupcem RNE (Radio Nacional de Espana) Juanem Tato Suárezem, pracovníky hlavního regulačního a kontrolního orgánu Národní komise pro trh a konkurenceschopnost (CNMC, audiovizuální sekce; Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia), vč. člena Komise Carlose Aguilara Paredese, a s vedením zahraniční redakce předního deníku El País a s vedoucími představiteli profesních žurnalistických asociací APM (Asociación de la Prensa de Madrid) a APE (Asociación de Periodistas Europeos) Juanem Canem a Miguelem Angelem Nocedem.

Diskuse s vedením zahraniční redakce deníku El País k poslání, výzvám a situaci tištěných médií.

Diskuse s vedením zahraniční redakce deníku El País k poslání, výzvám a situaci tištěných médií.

Hlavními tématy byla konkurenceschopnost veřejnoprávních médií, procento reklamy na jejich vysílání, digitalizace, nástup nových technologií a webových platforem, financování a role tisku na pozadí digitalizace a boj proti dezinformacím. Důležitým tématem byla i prevence škodlivého obsahu a ochrana nezletilých.

Setkání s vedoucími představiteli profesních žurnalistických asociací APM a APE.

Setkání s vedoucími představiteli profesních žurnalistických asociací APM a APE.

Druhá část návštěvy proběhla v Barceloně. Úvod patřil setkáním v Radě pro audiovisuální média (Consejo de Medios Audiovisuales) a v Katalánské společnosti pro audiovisuální média(Corporación Catalana de Medios Audiovisuales), též za přítomnosti ředitelky Angels Ponsy. Uvedená společnost také provozuje televizi TV3. K seznámení se specifiky katalánského žurnalismu sloužilo setkání s řediteli zahraničních redakcí hlavních periodik La Vanguardia (Ramon Aymerich) a El Periódico (Albert Sáez). I zde rezonoval záměr uchovat tradiční žurnalistiku, včetně tištěných novin.

Ve studiu TV3 v Barceloně.

Ve studiu TV3 v Barceloně.

Otázky české strany během návštěvy v obou nevětších městech Španělska směřovaly na charakter procesu ustavování regulačních orgánů, kontroly, financování a důsledky nástupu nových technologií a platforem (vč. kybernetické bezpečnosti a fenomén dezinformací). Společnou výzvou se v audiovizuální oblasti a veřejnoprávních médií ukazuje konkurenceschopnost v novém technologicky podmíněném prostředí a postupující digitalizace.

Vše doprovází nástup nové generace, která jak na profesní, tak na uživatelské straně již upřednostňuje digitální média. Během jednotlivých schůzek rezonovala i potřeba ochrany svobody slova a dále udržitelnost žurnalistické profese, a to včetně tištěných periodik. Důležitým prvkem je i uchopení problematiky na úrovni EU a iniciativy Evropské komise.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688