mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.10.2023 20:11:00

Delegace zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR navštívila Mexiko

Delegace zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR navštívila Mexiko

24.10.2023 / 19:37 | Aktualizováno: 24.10.2023 / 20:11

Delegace Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod vedením 1. místopředsedkyně Věry Kovářové uskutečnila ve dnech 14. – 18. 10. 2023 pracovní návštěvu Mexika. Na programu delegace bylo jednání s partnerským výborem Poslanecké sněmovny mexického Kongresu, přijetí místopředsedou Senátu, jednání s náměstkyní ministryně zahraničních věcí, setkání se zástupci českých firem působících v Mexiku a rozhovor s ředitelem regionální Kanceláře vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Program delegace byl zahájen 16. 10. 2023 přijetím místopředsedou Senátu, Sergiem Pérezem. K jednání se také připojili ministryně turistiky a kultury za federální stát Morelos Julieta Goldzweig a rektor Autonomní univerzity Morelos Dr. Pedro Antonio Márquez. Strany se během jednání ujistily o vynikající úrovni bilaterálních vztahů, které pojímají široké spektrum spolupráce – rostoucí obchodní výměna a investice, návštěvy, kulturní, vědecká a školská spolupráce, turistika, parlamentní diplomacie. Nabízí se nový prostor pro spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti a umělé inteligence. Delegace si vyměnily názory a postoje k aktuálně probíhajícím ozbrojeným konfliktům na Ukrajině a v Izraeli.

Následovalo přijetí na Ministerstvu zahraničních věcí Mexika náměstkyní ministryně Carmen Moreno. Strany ocenily úroveň bilaterální spolupráce a četnost návštěv představitelů ČR v Mexiku. Česká strana se zajímala se o stav vyjednávání Globální dohody EU – MX a vyjádřila zájem ČR na brzkém podpisu. Probíhala debata o ozbrojeném konfliktu na Ukrajině a v Izraeli. Mexiko invazi na Ukrajinu odsuzuje a v OSN hlasovalo pro příslušné rezoluce. Stejně tak Mexiko odsoudilo útok na Izrael a vyzývá k respektování Ženevských konvencí a mezinárodního humanitárního práva. Během útoku byli Hamásem uneseni do Gazy dva občané Mexika.

Česká strana ocenila zařazení ČR do programu elektronické příletové migrační kontroly turistů – e-gaty – na mezinárodním letišti v Mexico City. Stalo se tak bezprostředně před příletem delegace. Proces usnadňuje vstup turistům do země a automaticky přiděluje délku pobytu na 180 dnů.

První pracovní den byl zakončen společenským podnikem na ZÚ Mexiko, kde se delegace setkala se zástupci cca 20 českých firem působících na mexickém trhu a s řediteli místních kanceláří CzechTrade a CzechTourism.

V úterý 17. 10. 2023 měla delegace na programu návštěvu míst a památníků, které spojují ČR a Mexiko: Av. Masaryk a Glorietu Masaryk se sochou TGM, projekt radnice Miguel Hidalgo „Mural Internacional“ a nástěnnou malbu česko-mexické umělkyně a moralistky Tanji Janco, Stezku přátelství (Ruta de la Amistad) jejíž součástí je monumentální socha Tři Grácie, která byla vytvořena českým sochařem Miloslavem Chlupáčem v roce 1968 jako dar Československa Mexiku při příležitosti Olympijských her, v rámci tzv. kulturní olympiády. Cesta po českých stopách v Mexico City byla zakončena v městské části San Jerónimo Lidice na náměstí Lidice, kde Lidickou tragédii připomíná rozsáhlá nástěnná plastika, pamětní desky a růžová zahrada. ZÚ Mexiko každoročně ve spolupráci s krajanskou asociací TMG v těchto místech organizuje pietní akt.

Následovalo přijetí v místní Kanceláři vysokého komisaře OSN pro lidská práva jejím ředitelem Jesúsem Penou. Delegace dostala příležitost seznámit se s bezpečnostní situací v Mexiku a lidskoprávní situací.

V Poslanecké sněmovně mexického Kongresu byla česká delegace 18. 10. 2023 přijata předsedou zahraničního výboru poslancem Alfredem Fematem, předsedkyní meziparlamentní Skupiny přátelství MexikoČR poslankyní Rosangelou Amairany Pena Escalante, místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Blancou Alcalá a dalšími členy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Mexika.

Setkání v Senátu

Setkání v Senátu

Setkání v Senátu

Setkání v Senátu

Jednání na Ministerstvu zahraničních věcí Mexika s náměstkyní ministryně Carmen Moreno

Jednání na Ministerstvu zahraničních věcí Mexika s náměstkyní ministryně Carmen Moreno

Setkání se zástupci českých firem v Mexiku

Setkání se zástupci českých firem v Mexiku

Meziparlamentní Skupina přátelství Mexiko - ČR

Meziparlamentní Skupina přátelství Mexiko - ČR

Poslanecká sněmovna mexického Kongresu

Poslanecká sněmovna mexického Kongresu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688