plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  07.06.2023 12:13:04, aktualizováno 12:47:04

TechTower hostil Inovujeme Plzeň, během festivalu došlo k prvnímu testování vodních robotů i prohlídkám Open Days

TechTower hostil Inovujeme Plzeň, během festivalu došlo k prvnímu testování vodních robotů i prohlídkám Open Days

Festival Inovujeme Plzeň, který je jedním z největších českých veletrhů moderních technologií a inovací, poprvé prověřil možnosti technologického parku TechTower na Světovaru. Areál nabídl 2. a 3. června 2023 velkorysý prostor pro téměř 50 vystavovatelů z řad inovativních firem a českých univerzit, místo pro závody ultrarychlých dronů dříve známých jako Dronfest, pro prezentaci složek IZS včetně armády, vodní a záchranné služby i pro návštěvníky, kterých přišlo během dvou dnů kolem šesti tisíc. Další tisícovka sledovala streamovaný přenos. Poprvé byla otestována unikátní vodní nádrž, ve které záchranáři pracovali s vodními roboty v hloubce až deset metrů. Dvoudenní festival zahájili radní města Plzně Daniel Kůs, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špotákšvýcarský velvyslanec v České republice J. E. Philippe Guex.

Inovujeme Plzeň (zdroj fotografií: SITMP)

„Inovujeme Plzeň není jen název festivalu, ale je to přesný popis toho, o co se v Plzni snažíme, a co v Plzni budujeme. Říkáme tomu PINE, Plzeňský inovační ekosystém, já tomu říkám ‚od školky ke startupu‘, a je to vlastně snaha nejen implementovat budoucí a současné technologie a inovace do běžných životů tak, aby pomáhaly, ale je to také snaha vychovávat mladou generaci od nejmenších dětí v kroužcích robotiky až po úspěšné startupy, které tady v TechToweru už sídlí,“ řekl při zahájení Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Inovujeme Plzeň (zdroj fotografií: SITMP)

Pátý ročník festivalu byl spojen s výstavou Mohou technologie zachránit svět?, která představuje inovativní řešení vyvinutá českými a švýcarskými firmami pro ochranu životního prostředí. Zahájit ji přijel švýcarský velvyslanec v České republice J. E. Philippe Guex. „Budoucnost světa spočívá v mladé generaci. Plzeň se jeví jako velmi inovativní město podporující mladé talenty. Aby se spojili s experty z různých oborů, pořádá zde SIT Port zajímavé projekty jako hackathony a ideathony a brzy budeme součástí jednoho z nich,“ uvedl velvyslanec. Upozornil tak na připravovanou akci – hackathon pro studenty s podtitulem Podívej se na Švýcarsko českýma očima, který výstavu uzavře na konci června. Do té doby je zdarma k vidění ve vnitřních prostorách TechToweru.

Inovujeme Plzeň (zdroj fotografií: SITMP)

Další novinkou, která doprovodila letošní festival Inovujeme Plzeň, bylo uskutečnění prvního ponoru a testování robotů ve vodní nádrži. „Potápěči z vodní záchranné služby zde testovali vodní roboty až na samém dně deset metrů hluboké nádrže. To jsme sice návštěvníkům ukázat nemohli, ale zato u nás mohli vidět filmového Oscara, kterého přivezl hlavní host pátečního programu Horst Burbulla, jenž ocenění získal za sestrojení kamerového teleskopického jeřábu. Jak sám říká, je to Oscar pro Plzeň, neboť přesně v Plzni se tyto jeřáby vyrábějí. O jeho přednášku a možnost vyfotit se s Oscarem byl velký zájem,“ informovala Radana Polešáková, projektová manažerka SIT Portu Správy informačních technologií města Plzně, jež jako městská organizace festival připravila.

Akce byla rozdělena do dvou dnů. Páteční program patřil především studentům středních a vysokých škol, kdy někteří do Plzně přijeli třeba až z Varnsdorfu, Loun nebo Českých Budějovic. Sobotní program byl připraven pro širokou veřejnost, a i přes mnoho dalších akcí v Plzni, které se zaměřily na dětské návštěvníky, přišlo do TechToweru mnoho malých technologických nadšenců. „V obležení byly například expozice Centra robotiky a Techmania Science Center, soutěže od firmy Eurosoftware nebo stánek společnosti Desinsekta, která kromě smart pastí na hlodavce přivezla i živá zvířátka. Zaujaly také ukázky záchrany osob z vyšších pater budovy od hasičského záchranného sboru, prezentace Drony SIT nebo robotičtí psi SPOTi, virtuální realita či závody malých robotů,“ doplnila Radana Polešáková.

Inovujeme Plzeň (zdroj fotografií: SITMP)

V rámci festivalu se uskutečnily i takzvané Open Days. „Pro zájemce jsme připravili několik komentovaných prohlídek areálu, prošli jsme s nimi celou budovu a vzali jsme je do míst, kam se běžně veřejnost nedostane. Zájem byl veliký a lidé byli nadšení z výhledu na široké okolí TechToweru z místnosti v nejvyšším patře SeedUp Space. Snad i proto, že nám přálo hezké počasí,“ uzavřel Tomáš Cholinský, ředitel SIT Portu.

Projekt ITI PMO – Technologický park DRONET – Plzeň Světovar byl spolufinancován z dotace Evropské unie. Na realizaci získalo město dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), SLUŽBY INFRASTRUKTURY – ITI (Plzeň) – I. Výzva.

Editace textu: Monika Krausová

Fotogalerie

Zveřejněno: 7. 6. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688