Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.06.2023 17:57:11

Propichování bublin reálnými sazbami a férové valuace celého trhu

V prostředí hodně výrazného inflačně - ekonomického cyklu si akciové trhy našly snad ještě výraznější strukturální téma. Je jím umělá inteligence AI a na trhu tak dochází k hodně ojedinělému jevu: O dlouhodobém vývoji a strukturálních změnách se hovoří snad více, než o cyklických vlnkách. Podle některých názorů je přitom AI jen další bublinou. Kterou mohou propíchnout reálné sazby. To je otázka, ale zřejmé je, že reálné sazby se přímo promítají do valuací celého trhu.

1 . Reálné sazby propichující bubliny: Jeden z komentářů na Twitteru k následujícímu grafu říká, že na prasknutí AI bubliny budou muset reálné sazby vzrůst ještě o 100 – 150 bazických bodů. Třeba ředitel HP Enrique Lores přitom hovoří o tom, že AI „redefinuje, co je vlastně počítač“. Pak by asi o bublinu nešlo. Ale zase Roger McNamee ze společnosti Elevation tvrdí, že v tuhle chvíli není žádný důkaz, že AI zlepší naše každodenní životy. Každopádně BofA v grafu ukazuje vývoj reálných sazeb a vyznačuje předchozí dvoje „propíchnutí“ bublin:

Propichování bublin reálnými sazbami a férové valuace celého trhu
Zdroj: Twitter

2 . Reálné sazby a běžné valuace: Výše uvedený graf bych já namísto úvah o propichování (údajné) AI bubliny vztáhnul k následující tabulce. Na ní jsem tu upozorňoval asi před čtrnácti dny. BofA v ní odvozuje férovou hodnotu trhu na konci letošního roku. Tak, že odhaduje zisky obchodovaných společností pro příští rok a na ně nasadí vypočítané férové PE. Právě jeho kalkulaci jsem se tu věnoval, protože je, řekněme, hodně nezvyklá.

Z BofA mi po mém dotazu sdělili řadu předpokladů, se kterými tu pracují. Včetně toho, že zisky berou jako aproximaci volného toku hotovosti (předpokládám, že na vlastní jmění). S řadou těchto předpokladů se pak skutečně dá říci, že férové PE se rovná: jedna děleno reálné sazby plus rizikové prémie – viz tabulka. Prémii přitom banka používá ve výši 3,5 %* a standardizované bezrizikové reálné sazby odhaduje na 2 %. Čímž jsme právě u předchozího grafu.

Propichování bublin reálnými sazbami a férové valuace celého trhu
Zdroj: Twitter

BofA dochází k férovému PE ve výši 18,18, což je blízko PE současnému. A jde o výsledek rovnice 1 / (2 % + 3,5 %). V grafu vidíme, že současné reálné sazby jsou níže (z nich odvozené PE by v metodologii BofA bylo 20). Na druhou stranu ale historické hodnoty od roku 97 často převyšují ona 2 %. Přesněji řečeno, před finanční krizí byl průměr spíše výše. Co je tedy na straně bezrizikových sazeb a následně valuací pro budoucnost reálné?

Graf přitom ukazuje jen výsek z dlouhodobého trendu poklesu reálných sazeb. Jak přitom ukazuje třeba David Beckworth, tento trend poklesu byl v podstatě výhradně způsoben poklesem časové prémie. Tj, skutečně bezrizikové sazby (bez této prémie) jsou dlouhodobě bez trendu, krátkodoběji s nimi hýbe spíše cyklus. Bezrizikové reálné sazby a následně PE tedy bude dáno dlouhodobě možná (opět) tím, kam se pohne ona časová prémie. Je přitom pravděpodobné, že čím klidnější bude prostředí z hlediska inflace, o to nižší prémie bude.

Pár scénářů: jak jsem psal výše, pokud by reálné sazby byly na 1,5 %, PE by vycházelo na 20. BofA pracuje se sazbami na 2 % (podle grafu by šlo o režim odpovídající letům 03 – 08). A pokud by se reálné sazby usadily místo 2 % na 2,5 %, férové PE vychází na 16,7. Pokud dokonce na 3 %, PE by mělo být na 15,3.


*Riziková prémie na 3,5 % je z historického pohledu hodně nízká. Tedy pokud není z trhu „odečtena“ jako rozdíl mezi obráceným PE a bezrizikovými sazbami. Právě to podle mne BofA dělá. A ve výsledné „prémii“ tak je odražena nejen skutečná riziková prémie, ale i očekávaný růst. Což sedí na to, že BofA podle podané informace následně pracuje jen s růstem ve výši inflace. Přesněji řečeno s reálnými sazbami. Detailněji jsem se tématu věnoval před 14 dny.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688