plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  17.05.2023 10:17:52

Český rozhlas slaví kulaté jubileum. K oslavám se připojuje i Plzeň

Český rozhlas slaví kulaté jubileum. K oslavám se připojuje i Plzeň

Český rozhlas si letos připomíná významné výročí. Ve čtvrtek 18. května 2023 uplyne přesně 100 let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, kdy začala ve skautském stanu v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal. U této příležitosti připravil Český rozhlas bohatý program pro veřejnost, novinky ve vysílání i unikátní výstavu v Národním technickém muzeu.

Sto let rozhlasu - vizuálU příležitosti kulatého výročí zve Český rozhlas Plzeň na den otevřených dveří, který se uskuteční již v sobotu 20. května. Návštěvníci si mohou prohlédnout živé vysílání, nahrávací studia i režii a setkají se s osobnostmi ČRo Plzeň. Před budovou plzeňského rozhlasu bude od 10 do 16 hodin probíhat doprovodný program.

„Je mi ctí stát v čele této veřejnoprávní instituce ve chvíli, kdy rekapitulujeme důležité momenty své existence, ohlížíme se do historie a vzpomínáme na výrazné rozhlasové osobnosti. Toto mimořádné jubileum je pro nás i příležitostí ukázat, že 100 let rozhlasového vysílání je pouze začátek. Máme ambice zahájit další stovku s novými programovými projekty i technologickými inovacemi. Projekt oslav výročí má za cíl podpořit pozici Českého rozhlasu na mediálním trhu a také ukázat, že je významným partnerem pro další instituce. Věřím, že nápaditým programem potěšíme nejenom současné posluchače, ale zároveň zaujmeme i nové,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

V den svých 100. narozenin uspořádá Český rozhlas pro širokou veřejnost a posluchače velkolepý koncert v Riegrových sadech v Praze. Představí se skupina Chinaski, Aneta Langerová, Mirai Navrátil nebo Marek Ztracený, který bude vůbec prvním interpretem v éteru Českého rozhlasu na počátku druhého století jeho existence.

Kulaté výročí také připomene výstava v Národním technickém muzeu, která představí nejen bohatou historii rozhlasového vysílání a technologického vývoje rádia, ale i důležité okamžiky, kdy stál Československý, později Český rozhlas na straně veřejnosti a posluchače informoval, vzdělával i bavil. Výstava s názvem „100 let je jen začátek“ bude veřejnosti přístupná od 17. května do 31. prosince 2023.

K jubileu navíc vzniká film režiséra Jiřího Mádla „Vlny“, který vypráví o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara 1968. Vznikne také dobová šestidílná televizní série „Tisíc hlasů“, která na pozadí osobních životů redaktorů rozhlasu přiblíží historické začátky rozhlasového vysílání.

Na stanici Dvojka pak Český rozhlas uvádí od 15. do 17. května premiéru třídílného seriálu „Chyceni v éteru“ o zakladatelích rádia. Český rozhlas bude letos také hlavním spoluorganizátorem největší celoevropské konference Radiodays Europe 2023.

V rámci oslav sta let rozhlasu a deseti let existence stanice mluveného slova ČRo Plus se dne 22. června bude konat i mezinárodní konference věnovaná veřejnoprávním médiím a jejich úloze ve válečném konfliktu na Ukrajině.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se k oslavám 100 let rozhlasu přihlásí několika výraznými koncerty na letošních festivalech.

Posluchači se v průběhu roku mohou těšit také na zvukovou grafiku provázející celé oslavy stých narozenin. Oficiálními hlasy rozhlasového výročí jsou herci Jana Stryková a Ivan Trojan.

Další informace jsou na:
https://stoletrozhlasu.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688