Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  16.05.2023 17:13:45

USA není jen Silicon Valley. Klíčové jsou reference a schopnost se odlišit

Na americkém trhu se chce prosadit řada českých firem a startupů. Naše plány expanze do zahraničí nikdy nevedly v prvním kroku do USA. Přesto nám naše nedávná návštěva Washingtonu, D. C., Texasu a Kalifornie s českou podnikatelskou delegací, návštěva byznysových fór, diskuze s našimi americkými kontakty a otevření nové kanceláře CzechTrade v Austinu přinesla cenné zkušenosti, které nám pomohly poznat americké byznysové prostředí zase trochu z jiného pohledu.

Významným přínosem cesty jsou kontakty, které jsme získali – poznali jsme spoustu zajímavých firem, včetně těch, které byly s námi na misi, navázali jsme bližší vztahy a nyní přemýšlíme o možné spolupráci. Měli jsme možnost jednat osobně s lidmi z exekutivních pozic (CEO, CTO, CIO), se kterými jsme probrali příležitosti na trhu a získali lepší vhled do tamního byznysu.

Reference jsou pomyslná noha ve dveřích – velmi pomůže, pokud jste už na nějakém projektu s firmou v USA spolupracovali. Budete se mít při vyjednávání o co opřít a můžete díky tomu lépe představit svá řešení a hodnotu, kterou můžete potenciálním zákazníkům přinést. Ukázalo se také, jak důležitá je osobní přítomnost a kvalitní sebeprezentace. Zní to možná banálně, ale vystupování hraje při navazování kontaktů obrovskou roli a nemusíme si nalhávat, že tomuto řemeslu se musíme v Česku ještě hodně učit.

Poptávka po českých vývojářích je, konkurence je však obrovská

Každý stát v USA má jinou dynamiku a příležitosti. Potenciál vidím například v Austinu (Texas) nebo v Atlantě (Georgie), kde jsme se setkali se zástupci několika firem a potvrdili si zájem o spolupráci. Poptávka po českých vývojářích a našich službách tu určitě je, ale konkurence je veliká. A to zejména v San Franciscu, kde velká řada firem z celého světa čeká na svoji příležitost. Jak jsem již říkal, pro české firmy je důležité mít zpracovanou nabídku služeb ve formě, která je odliší na trhu. Na konkrétní technologie a trendy řeč v první řadě nepřijde.

Co tedy může české firmě taková cesta přinést? Rozhodně skvělou zkušenost, kontakty a možnost být na místě a vyzkoušet si jednání s firmami naživo. Byznys se v USA bez osobní přítomnosti dělat nedá. Sami jsme v MoroSystems zvažovali, zda a jakým způsobem bychom mohli na americký trh proniknout. Odpověď zní, že to není aktuálně na pořadu dne. Chtěli jsme si hlavně vyzkoušet, jestli dokážeme jednat s potenciálními zákazníky a zjistit, co je pro ně důležité. Příležitost pro navazování partnerství a spolupráci je obrovská, musí to ale ještě nějaký čas uzrát.

Radek Teichmann, CTO MoroSystems



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.05.2023Jak se dívá Munich Re na krach Silicon Valley Bank? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
16.03.2023Credit Suisse není Silicon Valley Bank Jan Berka (Roklen24)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688