Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  09.05.2023 14:37:57

Umělá inteligence musí podporovat udržitelnost, shodli se delegáti na konferenci švédského předsednictví

Švédské předsednictví v Radě EU spolu se švédským ministerstvem financí uspořádalo v úterý a středy (2. – 3. května) konferenci s názvem „Udržitelná umělá inteligence a umělá inteligence pro udržitelnost“. Konference se ve čtyřech blocích zaměřila na udržitelnost umělé inteligence (AI), vytváření udržitelných evropských ekosystémů AI, využití AI pro výzkum, technologický pokrok a udržitelný růst například skrze Green Deal a také perspektivu občanů k AI.

Udržitelná AI znamená využití systémů AI tak, aby neškodily například životnímu prostředí. Trénování modelů AI totiž vyžaduje obrovské množství energie, což vede k vysokým emisím a znečištění ovzduší. Pokud se AI bude vyvíjet udržitelným způsobem, může hrát klíčovou roli v urychlení zelené tranzice.

Co se týče sociálního hlediska udržitelnosti, AI může být nástrojem pro ochranu soukromí a dat uživatelů elektronických zařízení.

V oblasti ekonomiky může AI posilovat digitální konkurenceschopnost například prostřednictvím automatizace ekonomických systémů na základě chytrých technologií řízených umělou inteligencí.

Obecně je problémem, že přechod na ekonomiku s AI je vynucován tlakem tržního mechanismu, a státy se tudíž snaží přizpůsobit novým požadavkům. Důsledkem jsou environmentální rizika, protože vývoj umělé inteligence je často doprovázen environmentálními náklady.

Konference se ve švédském Gothenburgu zúčastnilo přibližně 150 delegátů celkem z 18 členských států EU, mezi kterými byli jak zástupci jednotlivých států, tak Evropské komise, mezinárodních organizací, akademické obce a občanské společnosti. Konference navíc nabídla studijní návštěvu do vědeckého parku Lindholmen a malou výstavu reprezentující příklady umělé inteligence.

Hlavními diskutovanými body se staly:

  • Co je třeba vzít v úvahu, aby byly systémy umělé inteligence vyvíjeny způsobem, který si je vědom environmentálních, společenských a právních důsledků.
  • Co je nezbytné k vytvoření úspěšných ekosystémů na všech úrovních a jak mohou politika, veřejný sektor a podniky spolupracovat na podpoře takových ekosystémů.
  • Jak může být umělá inteligence motorem pro výzkum, technologický pokrok a konkurenceschopný udržitelný růst – a pohánět Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal).
  • Jak prosazovat společenský a občanský pohled na rozvoj AI v agendě EU.

Konference poskytla platformu pro diskusi delegátů o výzvách a příležitostech udržitelné umělé inteligence, a zdůraznila úsilí ve vzájemné spolupráci členských států EU v této oblasti. Výsledky konference budou dále projednány během Digitálního shromáždění 2023 v červnu.

Aby byla EU v čele vývoje a inovací AI, jsou zapotřebí udržitelné ekosystémy AI na místní, národní a evropské úrovni. Musíme spolupracovat napříč sektory, abychom zajistili, že AI bude vyvíjena způsobem, který podporuje environmentální, sociální a ekonomickou udržitelnost. Díky spolupráci můžeme využít sílu AI k urychlení zeleného přechodu a posílení naší konkurenceschopnosti a zároveň zajistit, aby systémy AI v EU byly bezpečné a respektovaly lidská práva.

Erik Slottner, švédský ministr pro veřejnou správu
52864108939_6b0b78028e_k
52866928061_1c4ec6448a_k
Previous image
Next image

Umělá inteligence musí podporovat udržitelnost, shodli se delegáti na konferenci švédského předsednictví

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688