Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.04.2023 10:00:16, aktualizováno 19:36:59

Pražská burza i přes páteční propad uzavřela vlastně zpět u historických maxim. V dubnu si polepšil nejvýrazněji ČEZ, posílil již čtvrtý měsíc v řadě. Šéf ERSTE na nákupech, dividendová sezóna bude pokračovat také v květnu


Ještě úvod páteční seance indikoval dle indexu PX pozitivní týden. Avšak jen sotva tři minuty, než se díky množství objednávek podařilo „se zpožděním“ určit aukční cenu u akcií MONETA a KB, které se začaly obchodovat bez nároku na dividendu. Jejich technická dividendová kurzová korekce zapříčinila následně skokový propad indexu PX, na který jsme předem upozorňovali v minulém reportu. Index PX tak zakončil nejhorším týdenním poklesem od poloviny března, když odepsal 2,75 %. Za celý duben si tak nakonec polepšil jen o 1,89 %. Vývoj byl však vlastně mnohem pozitivnější, jelikož dle indexu PX-TR, který zohledňuje i výplatu dividend, si pražská burza v dubnu polepšila o více než 5 %. Závěrečná hodnota indexu PX-TR 3 133 bodů je jen 2 body pod březnovým historickým maximem (oprava).

Propadákem týdne se staly právě zmiňované akcie dvou domácích bank, které logicky v návaznosti zakončily červeně i celý měsíc. Zatímco akcie KB se kurzově ocitly jen o měsíc zpět, akcie MONETA o čtvrt roku. Akcie KB se s více než miliardou obchodů likviditně výrazně přiblížily akciím ČEZ, které jsou v tomto ohledu tradičně premiantem. Energetický titul každopádně oproti posledním týdnům předvedl v porovnání kurzově klidný závěr měsíce. Sice nakonec nevýrazně červeně, avšak za celý duben si dokázaly udržet prvenství.


Konkurovaly jim akcie PHOTON ENERGY, které si v měsíci prošly výrazným výkyvem. Titul totiž nejprve navázal na jižní směrování z konce března a ocitl se na půlročních minimech. Po oznámení firemních plánů na poměrně brzké znásobení výrobních fotovoltaických kapacit firmy, přinesla druhá polovina dubna výrazný nádech. Navíc se zpět zintenzivnil program odkupu vlastních akcií. Dle pravidelného pondělního reportu v předcházejícím týdnu firma denně odkupovala cca 4,5-5 tis. akcií.

 

Svou vahou však výrazněji pozitivně index v dubnu ovlivnily akcie ERSTE. Na v pátek zveřejněné lepší než očekávané hospodářské výsledky za úvodní část roku již vlastně reagovaly spíše volatilně než pozitivně. Každopádně se drží nejvýše od poloviny března. A Willibald Cernko, který se ujal loni v létě šéfování skupiny, vidí budoucnost pozitivně. Tedy alespoň při pohledu na jeho investice do firemních akcií. Hned po reportu výsledkůpátek ve Vídni zainvestoval zhruba 101 tis. EUR (necelých 2,4 mil. ), když koupil 3 080 akcií ERSTE při průměrné ceně 32,79 EUR (cca 770 ).

V návaznosti lze zmínit rovnou další tzv. insider nákupy také u akcií KOFOLA. Po Františku Benešovi z předchozího týdne nakupoval akcie také Daniel Buryš, šéf KOFOLA ČeskoSlovensko. V pondělí na pražské burze pořídil celkem 519 akcií KOFOLA. O dva dny později pak jen 76 akcií koupil finanční šéf Martin Rosypal. Transakce nicméně mohou souviset s motivačním programem firmy, který umožňuje získat „párové“ akcie KOFOLA zdarma právě při zohlednění vlastních nákupů managementem.  

Akcie PILULKA se po pětitýdenní šňůře ztrát staly nakonec premiantem týdne. Přesto si udržely pozici propadáku měsíce. Extrémně živo na nich bylo ve čtvrtek, kdy se obchodovaly již bez nároku na účast na valnou hromadu, která má posvětit navýšení emise (více zde). Zobchodovaných více než 11 mil. zaznamenaly historicky jen v prvních dvou seancích po jejich vstupu na trh na podzim roku 2020.

pátek dle očekávání valná hromada PHILIP MORRIS posvětila meziročně stagnující dividendu 1 310 . Titul se nakonec neúspěšně pokoušel posunout svá maxima od loňské dividendy, když se obchodoval i za 17 920 . Titul čeká poslední týden obchodování s nárokem na požitek, poté se dočkáme kurzové korekce jako u zmiňovaných dvou bank. Připomenout možno, že dividendou, resp. ex-date si později v měsíci projdou také akcie ERSTE a VIG. U posledně zmiňovaného titulu stojí zmínit v dubnu jeho návrat k letošním, potažmo loňským maximům, jako by se zkrátka chtěl již podívat na úrovně z roku 2018. Tedy posunout se v domovské Vídni před dividendou až směrem k hranici 29 EUR.

 

Ohledně dividend možno také závěrem doplnit, že lze očekávat pro čtvrtletní požitek (nejspíše 0,125 USD) také stanovení rozhodného data na květen od GEN DIGITAL. Od úterý se pak již bez nároku na schválenou 55 dividendu budou obchodovat akcie SAB Finance. Firma v tiskové zprávě stroze oznámila, že její zisk před zdaněním v 1. čtvrtletí dosáhl 50,6 mil. . Podíváme-li se na stejné období o rok zpět, zjistíme, že se jedná o více než třetinový propad.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688