OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  25.04.2023 08:36:23

Proč se staví budovy v záplavových územích? - Německo

 Německo: Proč se staví budovy v záplavových územích?

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil článek o tom, že v Německu se stále ještě staví domy v zónách, které jsou značně ohroženy povodněmi. K tomuto závěru dospělo vyhodnocení provedené pojistiteli. Podíl těchto novostaveb na celkovém počtu nových obytných budov od roku 2000 dokonce vzrostl.

V Německu bylo od roku 2000 postaveno zhruba 2,7 mil. nových obytných budov, přičemž přes 32 000 z nich se nachází v záplavových územích. Každý rok přibylo v rizikových oblastech 1000 až 2400 nových obytných budov. Tento závěr vyplývá z propočtů GDV.

Datovou základnou je v tomto případě Systém stanovení zón pro povodeň, zpětné vzdutí a silný déšť (ZÜRS Geo). Pomocí tohoto systému mohou pojistitelé odhadnout u každé budovy její ohrožení povodní/záplavou. Celkově je nyní v Německu zhruba 270 000 obytných budov umístěno ve vysoce ohrožených záplavových oblastech.

V tomto ohledu je GDV toho názoru, že v záplavových územích by se nemělo rozhodně stavět. Ale ve skutečnosti procentuální podíl novostaveb v těchto oblastech, jak bylo již uvedeno výše, za posledních 23 let vzrostl. GDV proto požaduje úpravu stavebního práva a plánovacího práva. GDV vychází z toho, že jedině pomocí stavební činnosti přizpůsobené klimatu bude možné v budoucnu snížit národohospodářské škody způsobené změnami klimatu a extrémním počasím.

Z pohledu pojistitelů nezohledňují platné stavební předpisy v Německu účinky klimatické změny a její důsledky. GDV tudíž požaduje, aby byl do stavebního zákonodárství zahrnut cíl ochrany – tj. stavění přizpůsobené klimatu. Už existující budovy by měly být chráněny proti povodni a silnému dešti pomocí preventivních opatření.

Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, v této souvislosti uvedl, že prevence a přizpůsobení vlivům klimatu jsou klíčová opatření k tomu, aby škody způsobené přírodními katastrofami a následně pojistné byly finančně zvládnutelné. Německé pojišťovnictví se zasazuje za uplatňování celkového konceptu, který se skládá z prevence, přizpůsobení důsledkům klimatu a pojištění.

Záměrem je, aby všechny obytné budovy byly pojištěny pro případ přírodních nebezpečí. To znamená, že uzavřené pojistné smlouvy by byly v určitý stanovený den automaticky překlopeny na pojistnou ochranu pro případ živelních nebezpečí. K tomu je ovšem nezbytná zákonná základna.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688