Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  03.04.2023 20:13:22

Dokáže umělá inteligence skutečně nahradit kryptografické audity?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Umělá inteligence

Životy lidí čím dál více ovlivňuje počítač a softwary, které na něm běží. Ruku v ruce s větším využíváním softwarů všeho typu se do popředí zájmů dostává také umělá inteligence. Ta dokáže za člověka přebírat plno úkolů a velmi rychle dopomoct s jejich řešením. Nebyl by to svět kryptoměn, kdyby takto významný faktor a inovaci opomíjel. Jsme tak svědky toho, že umělá inteligence radikálně proměňuje svět kryptoměn. Umělá inteligence (zkr. AI z angl. Artificial Intelligence) má obrovský potenciál a na její popularitě ji přidává zejména to, že dokáže najít neotřelé řešení všelijakých složitých problémů. Na rozdíl od lidí dokáže AI efektivněji využívat data, čímž jim na oplátku může pomoci při přijímání lepších rozhodnutí.

Testování, co AI dokáže

Jedna z největších kryptoburz na světě, společnost Coinbase, se tak rozhodla využít obřího potenciálu AI a začala testovat, jestli by se dala využít při provádění bezpečnostní analýzy tokenů ERC-20. Před pár dny tak společnost Coinbase prostřednictvím ChatGPT provedla test analýzy bezpečnosti tokenů ERC-20 a výsledky zveřejnila 20. března v příspěvku na svém blogu. Test se zaměřil na provádění automatizovaných přezkumů tokenů, které využívaly vlastní rámec Coinbase pro přezkum tokenů ERC-20.

Aby společnost Coinbase dostala relevantní výsledky, porovnávala výsledky analýz ChatGPT s výsledky analýz, které zároveň manuálně prozkoumal interní tým s pomocí firemních softwarových nástrojů. Tyto nástroje dennodenně používá pro včasné odhalení rizikových blockchainových projektů. Společnost prostřednictvím ChatGPT zkoumala riziko u 20 různých chytrých smluv. Výsledky posléze srovnala s výsledky manuálního přezkumu interního týmu. 

Výsledek analýzy zatím není pro AI příznivý

Po přezkoumání 20 různých chytrých kontraktů přinesl nástroj AI ChatGPT 12× stejné výsledky jako manuální přezkoumání. Ve zbylých osmi případech však fatálně chyboval. Z těchto osmi chyb totiž v pěti případech ChatGPT nesprávně označil vysoce rizikové aktivum jako nízkorizikové, což je nejhorší případ selhání. Navíc experiment odhalil, že AI v některých případech poskytla při opakovaném testování rizik odlišný výsledek. V rámci přezkumu se tak stalo u pěti případů dokonce desetkrát. Bližším zkoumáním interní tým zjistil, že stejná výzva generovala různé výsledky, zejména při přechodu z jedné iterace ChatGPT na další.

Společnost Coinbase konstatovala, že ChatGPT s dosaženou 60% úspěšností odhalení rizik zatím není schopen dobře analyzovat případná rizika. Děje se tak především tehdy, kdy AI k provedení robustní bezpečnostní analýzy chybí dostatek dat a jejich vzájemný kontext. Druhým aspektem, který Coinbase v souvislosti s testováním rizik umělou inteligencí zmiňuje, je obava, že AI je alespoň prozatím náchylná k nekonzistenci. Ta se navíc může opakovat pokaždé, když dojde k aktualizaci nástroje ChatGPT. Nicméně na závěr svého hodnocení Coinbase uznala, že i když ChatGPT nedosáhl požadované přesnosti, uznala, tak tento nástroj vykazuje zajímavý potenciál.

Budoucnost AI v rámci hodnocení rizik

Co se týče možnosti budoucího využívání AI pro odhalování rizik, je tým Coinbase v této věci optimistický a věří, že s dalším vývojem se může zvýšit přesnost ChatGPT do té míry, že by mohl být používán jako sekundární kontrola kvality. Zatím však nedosahuje takové úrovně přesnosti, která by manažery jasně přesvědčila, aby byl ChatGPT integrován do interních procesů hodnocení rizik.

Již nyní uživatelé pozorují značný pokrok mezi starší verzí ChatGPT 3.5 a novou verzí ChatGPT 4.0. Není tak vyloučeno, že díky budoucímu vývoji se přesnost a konzistentnost v poskytovaných analýzách bude zvyšovat a zlepšovat. Odmítat tak jeho výhody, popřípadě nezkoumat a netestovat jeho možnosti, by bylo chybou. Je to mocný nástroj, který může uživatelům pomoci rychle pochopit složitá témata a udržet si přehled o nejnovějších bezpečnostních informacích.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688