Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  03.04.2023 09:24:51

Ranní okénko - OPEC přes víkend zahýbal s cenou ropy, trh dnes ráno reaguje


Investoři se dnes ráno věnují narůstajícím cenám futures kontaktů ropy. Ty se vydaly směrem vzhůru poté, co OPEC přes víkend oznámil snížení produkce téměř o 1,1 miliónů barelů denně počínaje příštím měsícem. Z toho zhruba polovina připadne na nižší výrobu v Saudské Arábii. Trhem tak otřásla vlna potenciálně nového inflačního impulzu. To přispělo v asijském obchodování k navýšení výnosů amerických státních dluhopisů, jelikož investoři vědí, že Fed je náchylný na změny ve vývoji inflace. Podle swap kontraktů vzrostla vnímaná pravděpodobnost, že Fed na příštím zasedání zvýší úrokové sazby na 63 % z 56 % ještě v pátek. Nicméně i nadále trh počítá s tím, že ještě letos centrální banka začne sazby snižovat. Zmíněný vývoj neprospěl náladě na akciových trzích – futures na S&P 500 dnes ráno ztrácejí 0,32 %, na Euro Stoxx50 o něco méně, konkrétně 0,16 %. Po úspěšném závěru týdne tak akciový trh na obou stranách Atlantiku v začátku nového týdne čeká pravděpodobně korekce. Korunu se zdá v posledních dnech těžko něco rozhodí a dál se drží silné úrovně, dnes ráno dokonce na 23,48 EUR/CZK. Eurodolar se obchoduje poblíž 1,079 oproti 1,090 v pátek ráno.

Ekonomických dat bude v tomto týdnu dost, především těch českých. Kalendář otevře dnes PMI pro zpracovatelských sektor, později údaj o státním rozpočtu, následuje maloobchod (středa) a pak duo průmyslu a zahraniční obchodu (čtvrtek). Březnový PMI podle nás bude nadále hlásit slabé tempo výroby, očekáváme ale opět pozitivní zprávu ohledně zpomalujícího tempa růstu cen vstupů. Při pohledu zpět na výkon průmyslové produkce za únor, patříme mezi pesimisty, když očekáváme meziročně stagnaci produkce, zatímco medián trhu dává naději růstu o 2 %. Navzdory slabšímu výkonu průmyslu odhadujeme kladné saldo zahraničního obchodu díky zvolnění cenových tlaků na straně importů. Maloobchodní tržby očekáváme v prostředí reálně meziročně klesajících mezd nadále v mínusu mezi 7-8 % proti stejnému období minulého roku.

V průběhu týdne dorazí také údaje z německé ekonomiky. Objem tamní průmyslové produkce (čtvrtek) v únoru dle mediánu trhu poklesl o 0,3 %, nicméně pozitivní zpráva by měla dorazit pro budoucí výrobu v podobě pokračujícího růstu nových objednávek. V eurozóně bude trh sledovat především vývoj cen výrobců, kde mělo v únoru dojít k dalšímu meziměsíčnímu poklesu (-0,5 % vs. -2,8 % v lednu). Ekonomický kalendář v USA plní ISM indikátory (pondělí) – index pro sektor výroby měl setrvat v kontrakci (pod 50 body), naopak index pro služeb v expanzi (nad 50 body). Dále dorazí údaje o továrních objednávkách (úterý) a report z trhu práce od ADP (středa).


David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.11.2023Ranní okénko - Ceny v Německu klesají a dnes se to potvrdí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
04.05.2023Ranní okénko - Fed na konci cyklu, ČNB i přes stabilitu znejistila trhy Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
28.04.2023Ranní okénko - rušné ráno v Evropě: inflace a HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688