muni.cz (Masarykova univerzita)
Z domova  |  27.03.2023 14:47:10

Běloruští studenti poděkovali za podporu Masarykovi i univerzitě

Běloruští studenti poděkovali za podporu Masarykovi i univerzitě

Při příležitosti běloruského Dne svobody přišlo v sobotu před sochu Tomáše Garrigua Masaryka poděkovat za poskytnutou pomoc okolo čtyřiceti Bělorusů žijících v Brně. Mezi nimi byli i studenti z MU.

Bělorusové žijící v Brně si v sobotu 25. března připomněli významný svátek.
Bělorusové žijící v Brně si v sobotu 25. března připomněli významný svátek.
Foto: Martin Indruch

V sobotu 25. března se po celém světě slavil běloruský Den svobody, jeho oslavy jsou ale v Bělorusku zakázané. Výročí připomínající vyhlášení nezávislé Běloruské republiky si Brně připomnělo asi čtyřicet Bělorusů, kteří se setkali před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Místo setkání si zvolili symbolicky prezident Masaryk totiž ve 20. a 30. letech minulého století podporoval běloruské demokratické politiky a zasloužil se o vznik stipendijního fondu, díky němuž přijely na české vysoké školy studovat stovky běloruských studentů. Zároveň také chtěli poděkovat Masarykově univerzitě, která před dvěma a půl lety otevřela speciální stipendijní fond pro běloruské studenty.

Jsem moc rád, že se potkáváme před sochou Masaryka a můžeme poděkovat jemu i univerzitě za veškerou pomoc, které se nám Bělorusům dostalo po první světové válce i v současnosti. Bělorusko a dnes už také Ukrajina procházejí velkými krizemi a moc si vážíme toho, že nás v nelehké situaci podporuje i okolní svět včetně Česka, uvedl hlavní organizátor Andrei Kalavur, který studuje na Fakultě sociálních studií MU a v rámci svého doktorského výzkumu analyzuje komunikační strategie Putina a Lukašenka.

Student Fakulty sociálních studií MU a hlavní organizátor akce Andrei Kalavur.
Student Fakulty sociálních studií MU a hlavní organizátor akce Andrei Kalavur.
Foto: Martin Indruch

Bělorusové na sobě měli vlajky a mezi účastníky bylo i několik Ukrajinců. Během hodinového setkání zazněla běloruská hymna, poté jedna ze studentek předčítala dopis sepsaný speciálně pro brněnské setkání od zástupců týmu Světlany Cichanouské, která v roce 2020 kandidovala v prezidentských volbách.

I když dnes slavíme 105 let od vyhlášení nezávislého běloruského státu, ve skutečnosti je i dnes Bělorusko okupováno. Na území země jsou cizí vojska a administrativa podřizuje svá rozhodnutí vůli cizí vlády. Rádi bychom poděkovali každému z vás, kdo věnujete svůj čas, energii a prostředky hájení nezávislosti Běloruska, včetně těch, kteří jako velvyslanci běloruské kultury v Brně podporujete a propagujete naši kulturu. Bělorusové jsou tvořivý a hrdinný národ, který si v průběhu své historie prošel mnoha útrapami a těžkostmi, a významně přispěl ke světovým dějinám i kultuře. A proto je naším úkolem učinit z Běloruska svobodnou a prosperující zemi, napsala v dopisu Alina Kouvshyk, zástupkyně prezidentské kandidátky Světlany Cichanouské.

Významný běloruský svátek si přišli připomenout i Ukrajinci.
Významný běloruský svátek si přišli připomenout i Ukrajinci.
Foto: Martin Indruch

Poté účastníci zapálili svíčky a položili květiny k soše TGM. Jednou ze studentek, která přinesla květiny v barvách své země, byla i běloruská studentka Tamara studující prvním rokem všeobecné lékařství na MU. Jsem moc vděčná za to, že jsem dostala příležitost studovat v Česku. MU mě už dlouho lákala svým moderním zázemím i atmosférou studentského města. A musím říct, že jsem ze studia nadšená. Nejvíc ze Simulačního centra MU, kde jsme už měli výuku první pomoci a částečně i anatomie, přibližuje studentka, která si nepřála uvést příjmení.

Také magisterský student Přírodovědecké fakulty MU Siarhei je vděčný, že může v Česku žít svobodný život. V červnu by měl skládat státní závěrečnou zkoušku a poté plánuje nastoupit na doktorské studium a pracovat ve vědeckých laboratořích na CEITECu.

Třetím rokem v Brně studuje i Elizaveta. Ta je jednou ze studentů, kteří od MU získali speciální stipendium. Bez něho by si nemohla dovolit v Brně studovat. Velmi si této příležitosti od MU vážím a věřím, že ji v budoucnu zúročím pomocí své zemi. Ráda bych pracovala v organizacích pomáhajících Bělorusku a utlačovaným občanům. Nesmíme totiž zapomenout na to, že nebojuje jenom samotná Ukrajina, ale i my Bělorusové. A věříme, že jednou budeme také svobodní a že se staneme plnohodnotnou součástí evropského společenství, říká studentka mezinárodních vztahů a evropských studií na Fakultě sociálních studií MU.

Studenti poděkovali prezidentovi Masarykovi i Masarykově univerzitě.
Studenti poděkovali prezidentovi Masarykovi i Masarykově univerzitě.
Foto: Martin Indruch

O setkání informovala i Česká televize.
O setkání informovala i Česká televize.
Foto: Martin Indruch
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688