Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  25.03.2023 17:38:39

Zemřel spoluzakladatel Intelu, vizionář polovodičového vývoje

Ve svém domě na Havaji v pátek ve věku 94 let zemřel Gordon Moore. Spoluzakladatel společnosti Intel a průkopník polovodičového průmyslu, který v roce 1965 předpověděl, že díky technologickému pokroku se počet tranzistorů v jednom integrovaném obvodu zdvojnásobí každých 18 měsíců a to při zachování stejné ceny. Tato teorie se následně stala známou jako Mooreův zákon. Ve svém článku tehdy uvedl: „Integrované obvody povedou k takovým zázrakům jako jsou domácí počítače - nebo alespoň terminály připojené k centrálnímu počítači - automatické řízení automobilů a osobní přenosná komunikační zařízení“.

 

Gordon Moore se narodil v San Francisku. V roce 1954 získal doktorát v oboru chemie a fyzika na Kalifornském technickém institutu. Po škole pracoval v Shockley Semiconductor Laboratory, kde se potkal s Robertem Noycem. S ním a s dalšími šesti zaměstnanci pak v roce 1957 založil firmu Fairchild Semiconductor. Tu však v roce 1968 společně s Noycem opustili a založili Integrated Electronics Corporation. Tedy pozdější Intel. Na zrodu původní firmy se podíleli ještě Arthur Rock a Max Palevsky.

Rock nebyl zaměstnanec nýbrž investor. Celková počáteční investice do firmy dosáhla 2,5 milionu dolarů ve směnitelných dluhopisech a 10 tisíc dolarů od Arthura Rocka. V říjnu 1971 již Intel při kurzu 23,50 dolarů za akcii uskutečnil svou primární nabídku akcií (IPO) a pro svůj další rozvoj tak získal 6,8 milionu dolarů. Doplnit lze, že třetí zaměstnanec Intelu Andy Grove byl původně chemický inženýr, který později po velkou část 80. a 90. let společnost řídil.

akciím Intel (INTC) možno rovnou zmínit, že v pátek zakončily obchodování na Nasdaq na ceně 29,36 USD. Neznamená to však, že by akcie Intel za více než 50 let zhodnotily jen o zhruba pětinu. V mezičase totiž u nich došlo celkem k 13 splitům, tedy štěpením, a to v různých poměrech. Při zohlednění splitů lze zkrátka hovořit o úvodní ceně při IPO ve výši jen 2 centů…

Vývoj akcií Intel za posledních 5 let


Akciím Intel se nicméně poslední více než 2 roky kurzově nedaří. Z dlouhodobých maxim z roku 2020, kdy se přiblížily hranici 70 dolarů, se totiž dostaly i pod hranici 25 dolarů. Tedy na úrovně, které jinak naposledy zaznamenaly v roce 2015. Svého vrchoul dosáhly v době dot-com bubliny v roce 2000, kdy se obchodovaly i za více než 75 dolarů. Při současné ceně trh společnost oceňuje na necelých 121,5 miliard dolarů.

Vizionář Gordon Moore byl do roku 1975 výkonným prezidentem Intelu, i když on a generální ředitel Noyce se považovali za sobě rovné. V letech 19791987 byl předsedou správní rady a generálním ředitelem. Předsedou správní rady zůstal až do roku 1997. V roce 2002 obdržel nejvyšší civilní vyznamenání v USA - Prezidentskou medaili svobody. Moore byl ženatý, s manželkou Betty měl dvě děti. Vášnivý rybář byl rovněž významným filantropem, spolu s manželkou Betty založili vlastní nadaci. Dle žebříčku Bloomberg Billionaires Index se s majetkem téměř 7,5 miliardy dolarů Gordon Moore nacházel na konci třetí stovky nejbohatších lidí planety.

O úmrtí průkopníka polovodičového průmyslu informovala také sama společnost Intel na twitteru. Návazné reakce přišly od řady osobností, včetně dalšího vizionáře sektoru Tima Cooka, šéfa Applu.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688